Raed Arafat, după inundațiile de pe LITORAL: „Să ne așteptăm la astfel de fenomene meteo extreme. Nu doar în Constanța, și în alte zone”

Publicat: 01 09. 2024, 12:06
Actualizat: 01 09. 2024, 12:07

Raed Arafat – șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) – avertizează că fenomene meteo extreme, precum cele care au dus la dezastrul pe pe litoral, nu mai trebuie să fie o surpriză pentru nimeni și oamenii trebuie să se aștepte la ele.

Raed Araf a adus precizări legate de toate forțele care au fost implicate în intervențiile pentru evacuarea apei, în 26 de localități și a spus că intervențiile continuă în județul Constanța, la Constanța, Mangalia, Amzacea și Venus..

„Ca să vă dați seama ce a fost în ultimele două zile, în județele Tulcea și Constanța s-a intervenit în 26 de localități pentru evacuarea apei din 93 de case, 75 de curți, 85 de subsoluri care unele sunt la operatori economici, altele la case, la 48 de case. Pe lângă alte intervenții, copaci căzuți, străzi inundate șamd.

La acest moment se intervine în județul Constanța, la Constanța, Mangalia, Amzacea și Venus. Și pompierii sunt la datorie, noi ieri am suplimentat forțele IGSU din alte județe care au venit să sprijine colegii în acțiunile de scoatere de apă.  Au fost trimise și șapte motopompe suplimentare din alte județe.

Clar că va fi făcută o evaluare la nivelul autorităților locale. Aceste evaluări vor fi trecute prin comitetul pentru situații de urgențe a județului Constanța condus de prefect, și dacă e nevoie de sprijin, îl vor solicita la nivelul DSU pentru a înainta solicitarea către comitetul național.

Deci noi așteptăm evaluarea după ce situația s-a liniștit acum și să vedem după asta ce sprijin e nevoie pentru a veni în ajutorul populației”, a declarat Raed Arafat, potrivit Digi 24.

„Canalele nu sunt proiectate pentru a face față unor astfel de cantități”

În același timp, Raed Arafa a transmis un mesaj către persoanele care au dezactivat RO-ALERT, spunându-le să reactiveze această aplicație pentru a fi informați, în timp util, despre astfel de fenomene meteorologice extreme.

Și la începutul anului a fost o furtună extrem de gravă la Constanța. Acum avem iar o furtună gravă în timpul verii. Într-adevăr n-am mai avut astfel de intensitate și impact a unei furtuni. Noi trebuie să ne așteptăm la astfel de fenomene meteo extreme. Nu doar în Constanța, și în alte zone, astfel de fenomene ar putea să se intensifice.

Sfătuim populația care a dezactivat RO-Alert, să-l reactiveze. Au fost date 4 coduri roșii nowcasting în județele Constanța și Tulcea în ultimele 2 zile, 12 coduri portocalii în 10 județe pe lângă alte avertizări. În județele respective au fost date 17 mesaje RO-Alert plus cinci mesaje prin televiziunea română.  Populația să fie atentă la mesajele care se dau pentru a reacționa corect și din timp, înainte să aibă un impact asupra vieții lor.

Singurul lucru care poate fi recomandat – și nu putem spune că n-a fost rezolvata problema – este curățirea canalelor. În rest supradimensionarea canalelor, astea înseamna lucrări, intervenții de construcții care apar pe masa autorităților locale.

Dar, în acest moment, canalele nu sunt proiectate pentru a face față unor astfel de cantități”, a mai declarat Raed Arafat, potrivit sursei citate.


Citește și:

ALERTĂ la malul mării! Cod roșu de inundații în județul Constanța

Cod galben de INUNDAȚII în Ardeal, Banat și Moldova

Adrian Câciu dă vina pe autoritățile locale pentru dezastrul de pe LITORAL: E inadmisibil să îţi laşi maşina în parcare şi să nu o găseşti