Prima pagină » Actualitate » Raed Arafat explică de ce crede că medicina de urgență ar trebui să treacă de la Ministerul Sănătății la Ministerul de Interne

Raed Arafat explică de ce crede că medicina de urgență ar trebui să treacă de la Ministerul Sănătății la Ministerul de Interne

Raed Arafat explică de ce crede că medicina de urgență ar trebui să treacă de la Ministerul Sănătății la Ministerul de Interne

Secretarul de stat Raed Arafat a explicat, miercuri seara, de ce consideră că proiectul de lege privind trecerea medicinei de urgență la Ministerul de Interne trebuie să fie aplicat. Proiectul a stârnit o dispută aprinsă între ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și Arafat.

Raed Arafat a spus, într-o filmare postată pe pagina de Facebook, de ce consideră că medicina de urgență trebuie să fie parte din Ministerul de Interne.

„Astazi, am integistrat in filmul atasat unele clarificari privind dezvoltarea sistemului integrat de urgenta in Romania. Au fost mai multe etape in evolutia acestui sistem, incepand cu 1990 si pana acum. La aceste etape am participat cu totii, populatia, decidentii politici din toate formatiunile politice care au fost candva la guvernare, si partenerii nostri internationali din tari precum Marea Britanie, SUA, Franta, Germania, Norvegia si nu in ultimul rand Elvetia. Daca aveti rabdarea sa urmariti aceasta inregistrare, veti putea intelege multe aspecte si, cu siguranta, se vor clarifica unele aspecte care au fost prezentate recent in mod eronat”, a scris Arafat pe pagina sa de Facebook.

 

„Primul echipaj de terapie intensivă mobilă a pornit la Târgu Mureș (…). În 1991 soluția găsită de noi a fost integrarea acestui echipaj la pompierii militari și să fie o colaborare cu militarii și Terapia Intensivă a Spitalului din Târgu Mureș”, spune Arafat.

Acest echipaj a devenit „nucleul” în jurul căruia s-a dezvoltat conceptul de medicină de urgență prespitalicească”, spune Arafat în înregistrarea video.

„Implicarea Ministerului Afacerilor Interne în dezvoltarea sistemului medical de urgență datează încă din anul 1990. (…) Acest rol a fost unul foarte important. Fără MAI nu am fi văzut un sistem evoluat în medicina de urgență nici în ziua de astăzi. Pentru că pe parcursul anilor, implicarea MAI a fost una extrem de importantă și primordială pentru crearea premiselor de dezvoltare a unui sistem care nu a existat în România, nici în Europa de Est”, a spus Arafat.

Raed Arafat amintește faptul că primele descarcerări le-au făcut pompierii, deși echipajele au fost cumpărate de Ministerul Sănătății.

„Nu aveau cum să le deservească. Nu aveau echipamentele tehnice, nu aveau nimic din ce trebuie. Plus că descarcerarea este o activitate complexă care în toată lumea este făcută de pompieri, pentru că acolo trebui să vii cu mașină de stingere, să protejezi locul unde faci descarcerarea. Îți trebuie mult personal. Cine făcea descarcerarea la Ambulanță? Ambulanțierul sau medicul? Nu avea cum să meargă”, spune șeful DSU.

Ministerul de Interne a preluat mașinile de descarcerare de la Ministerul Sănătății.

De asemenea, Arafat amintește de faptul că din 2003 vorbim despre aviația de salvare în România post-decembristă, iar OUG din 2003 s-a lucrat integral în MAI și el însuși a lucrat la ea. MAI are un rol major în acestă intervenție, spune șeful DSU.

„Pe partea de aviație, primele elicoptere erau cumpărate de MS, dar MS nu avea piloți, nu avea personal aeronavigant și atunci aceste elicoptere se dădeau MAI care le opera și le operează, le asigură mentenanța, combustibili, piloți, totul. Pe partea medicală venea medicul și asistenta. Foarte multe ordine (…) au fost semnate de doi miniștri”, mai spune Raed Arafat.

Arafat menționează că și legea sănătății în vigoare are mai multe referiri la Ministerul Afacerilor Interne, la IGSU, la IGAV.

Citește și