Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a declarat că în România nu mai vorbim de dreptul la liberă exprimare, ci am ajuns la libertatea de dezinformare. Raed Arafat se declară revoltat de afirmațiile false, răspândite de antivaccinisti, în cadrul unor dezbateri televizate, care limitează eforturile autorităților de a stopa răspândirea Covid-19. Acesta face apel la canalele de media să fie responsabile, în contextul în care s-a ajuns la libertatea de a dezinforma și de a manipula. Astfel am ajuns să avem 300 de morţi de COVID în fiecare zi, spune secretarul de stat în cadrul MAI.
„Sunt oameni care răspândesc știri false în timpul unor dezbateri de la unele televiziuni, care invită astfel de persoane, iar aceste persoane vin cu teorii împotriva vaccinării, se pronunță împotriva oricărei măsuri luate de autorități pentru a limita răspândirea bolii, ba unii chiar au ajuns să nege existența pandemiei, deși este recunoscută de o lume întreagă”, a spus Raed Arafat.
Raed Arafat spune că rata mică de vaccinare a fost determinată de informațiile false, răspândite mult mai bine decât informațiile corecte sau informațiile bazate pe știință.
„Au reușit unii să păcălească populația în halul în care numai 30 și ceva la sută să se vaccineze. Să zicem că mai erau 20 și ceva la sută pe care n-aveai cum să-i convingi, pentru că întotdeauna erau împotriva oricărui vaccin. Diferența a fost păcălită de cei care au mințit și care au venit cu informații false și au reușit să le răspândească mult mai bine decât informațiile corecte sau informațiile bazate pe știință, așa că la acest moment cred că trebuie să stăm toți și să ne gândim în liniște, fără să mai ascultăm pe unul, pe altul, să stăm să ne gândim pentru noi”, a îndemnat Raed Arafat.
„Libera exprimare este garantată, este un lucru pe care îl respectăm cu toții, dar când îți ies oameni care n-au nicio bază științifică și comentează lucruri la care nu se pricep și vin cu informații false, cu informații denaturate, într-o țară în care s-a ajuns la 300 de decese pe zi, este un moment în care trebuie să decizi – da, continuăm să-i lăsăm să-și bată joc de orice decizie care se ia sau, măcar acolo unde transmiterea se face prin canale ale mass-mediei, acolo să se gândească – n-am zis că noi o s-o facem, ci să se gândească – respectivele canale dacă vor să fie responsabile în continuare pentru ceea ce vedem în țară. Pentru că, în final, acest microfon le este oferit de cineva care le spune „vă rugăm, spuneți” și această situație deja a avut un impact major în România și acest impact este ce vedem acum”, a explicat Raed Arafat.