Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat, joi, la Digi24, că un cutremur cu magnitudinea de 7 pe Richter se poate produce în orice moment. Un cutremur nu poate fi prevenit cu zile înainte, ceea ce înseamnă că trebuie mereu să fim pregătiți și să știm cum să acționăm.
Întrebat cum comentează afirmația specialiștilor de la Institutul Național pentru Fizica Pământului, potrivit cărora un cutremur cu magnitudinea de 7 grade sau mai mare pe Richter se poate produce în orice clipă, Raed Arafat a afirmat: „Oricând un cutremur poate să apară. Cum a apărut cutremur astăzi de 5,4 de la nimic și s-a oprit. Oricând putem avea și un cutremur de 5,5, un cutremur de 6, un cutremur 7 pe Richter, deci clar că apariția unui cutremur nu este predictibilă.
Din cauza asta trebuie să fim tot timpul pregătiți. Noi nu știm când poate să apară un cutremur, nimeni nu poate să prezică că peste o lună o să avem un cutremur. Au încercat mult să joace cartea aceasta, dar nu merge”, a declarat Raed Arafat.
Arafat a explicat că în acest moment nu există niciun mecanism care să detecteze cu câteva zile înainte apariția unui cutremur devastator, precum a fost cel din 1977.
„Încă nu există mecanismele științific dovedite prin care să pot să faci acest lucru, că altfel ar fi cel mai simplu lucru. Știm că va fi un cutremur peste câteva zile ne pregătim cu zile înainte și evacuăm oamenii și facem totul să fie perfect”, a explicat el.
De asemenea, șeful DSU a precizat că pe site-ul fiipregătit.ro există un ghid prin care românii pot învăța ce să facă în cazul în care va exista un asemenea cutremur.
„Pe site-ul fiipregatit.ro există inclusiv planul pentru cum o familie trebuie să-și completeze un plan. Unde ne vedem? Copiii sunt la școală, mama este la lucru, tată este la lucru. Sunt în 3 locuri separate. Totuși s-ar putea să fie anumite zone inaccesibile, să nu poată să ajungă acasă la ei, care e alternativa? Unde ne vedem? Și stabilesc un lucru care este în larg, general un parc undeva. Uite, ne vedem începând cu ora asta. Mergem cu toți acolo și ne vedem acolo, dacă nu putem ajunge acasă. Asta este un exemplu care poate să fie dat.
Comunicațiile poate să nu funcționeze o perioadă de timp, până își revin și până sunt reparate și până încep să funcționeze și s-ar putea să nu poți să vorbești la telefon”, a spus el.
În cazul unui cutremur major, Raed Arafat sfătuiește cetățenii să nu folosească telefoanele dacă nu au o reală urgență și de asemenea, să nu fugă cu mașinile pe străzi, întrucât străzile se vor bloca și vor îngreuna accesul salvatorilor să ajungă la persoanele aflate în nevoie.
„Unul dintre sfaturile noastre și rugămințile noastre este să nu stea toată lumea la telefoane pentru că se blochează și atunci blochează, inclusiv pe cei care au nevoie de apel adevărat de urgență.
Să nu ieșim toți cu mașinile, să fugim cu mașinile, că ne blocăm și după care mașinile de intervenție nu mai pot să ajungă. Deci reacția noastră după cutremur trebuie să fie una cu calm și cel mai important lucru este să nu ascultăm ce se scrie pe Facebook de către unii și alții decât site-urile oficiale”, a declarat Raed Arafat, la Digi24.