VIDEO | Rafila anunță că a stabilit împreună cu specialiștii din Italia o platformă de comunicare și pregătire profesională pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate din România
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a declarat că în urma vizitei pe care a făcut-o la Institutul Superior de Sănătate din Italia a stabilit împreună cu specialiștii italieni noi punți de comunicare și pregătire profesională pentru îmbunătățirea modul de organizare a sistemului de sănătate din România.
„Cred că este o foarte importantă acțiune care are ca și scop întărirea colaborării în domeniu sănătății între România și Italia. Aș spune acest lucru pentru că Italia găzduiește 1,2 milioane de români și este foarte bine să dezvoltăm colaborarea în domeniul sănătății publice, pentru că această pandemie a demonstrat că schimbul de bune practici este esențial în păstrarea sistemelor de sănătate în funcțiune.
Am început această vizită cu o vizită tehnică la Institutul Superior de Sănătate, echivalentul INSP din România și unde am găsit o echipă extraordinară de medici”, a declarat Alexandru Rafila.
Ministrul a precizat că stabilit pași concreți încât în cel mai scurt timp posibil, specialiștii din INSP să poată să lucreze împreună cu colegii lor din Italia ca să poată dezvolta împreună o platformă de colaborare, care înseamnă pregătire profesională.
„Am asistat la o prezentare a diverselor tipuri de activități din cadrul institutului și am stabilit pași concreți încât în cel mai scurt timp posibil, specialiștii din INSP să poată să lucreze împreună cu colegii lor din Italia ca să poată dezvolta împreună o platformă de colaborare, care înseamnă pregătire profesională, înseamnă dezvoltarea unor proiecte care să îmbunătățească modul de organizare a sistemului de sănătate din România, atât la nivelul instituțiilor, cât și la nivelul Direcției de Sănătate Publică.
Este esențial pentru siguranța cetățenilor să avem un sistem de sănătate publică care să poată să ofere cele mai bune soluții.
Ceea ce privește asistența medicală, as vrea să menționez faptul că autoritățile italiene sprijină acordarea asistenței medicale cetățenilor români. Ei beneficiază de servicii medicale în cadrul sistemului italian”, spus el.
De asemenea, în cadrul discuțiilor cu ministrul italian a fost menționat și ajutorul pe care România l-a acordat Italiei la debutul pandemiei, atunci când specialiști din România s-au deplasat în Lombardia și au venit cu ajutoare de echipamente de protecție, ajutor de care italienii sunt recunoscători și noi de asemenea suntem recunoscători pentru donațiile în anticorpi monoclonali care au făcut posibilă tratarea multor pacienți în România.
Ministrul a afirmat că a stabilit ca împreună cu specialiștii italieni să putem dezvolta o colaborare care să permită, pe de o parte accesul unor cazuri grave de îmbolnăvire la copii care nu pot beneficia la acest moment în România de asistență medicală și de asistență în ceea ce privește training-ul specialiștilor români.
„Am fost într-o vizită la un spital unde au fost tratați 1.200 de copii din România, foarte mulți dintre ei cu forme grave și care au beneficiat de sprijinul acestor specialiști, iar 3.000 de copii din România au beneficiat de servicii medicale de urgență și am stabilit ca împreună să putem dezvolta o colaborare care să permită, pe de o parte accesul unor cazuri grave de îmbolnăvire la copii care nu pot beneficia la acest moment în România de asistență medicală și de asistență în ceea ce privește training-ul specialiștilor români, stabilirea unor spitale partenere Spitalului „Bambino Gesu” încât să putem face orice intervenție medicală copiilor români în țara noastră”, a declarat Alexandru Rafila.