Prima pagină » Actualitate » VIDEO | Rafila, despre certificatul verde: Va fi introdus după o perioadă de trei săptămâni de creștere consecutivă cu un indice de 1.5 ori

VIDEO | Rafila, despre certificatul verde: Va fi introdus după o perioadă de trei săptămâni de creștere consecutivă cu un indice de 1.5 ori

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri la Antena 3,că noul certificat verde va fi implementat pe suport electronic și va fi implementat temporar după o perioadă de 3 săptămâni de creștere consecutivă a numărului de cazuri.

„O să fie tot un certificat electronic pentru că nu avem cum să-l validăm în alt mod. Principiul este următorul: este un certificat temporar care este introdus după o perioadă de 3 săptămâni de creștere consecutivă cu un indice de 1.5 ori, o creștere medie cu acest indice.

Ministrul a precizat dacă ar fi fost implementat certificatul verde încă din luna august, valul patru al pandemiei nu ar fi avut aceleași efecte devastatoare, cu mii de decese săptămânal.

„De ce acest indice? Pentru că în vară începând cu data de 5 iulie am avut o astfel de creștere care a continuat timp de 16 săptămâni. Probabil că un astfel de document, probabil, trebuia introdus în luna august şi probabil că în relativ scurt timp am fi renunţat la el pentru că nu mai aveam situaţia nu mai aveam decesele. Din păcate, atunci filozofia a fost puţin diferită şi în perioadă de creștere (n.r cazuri infectări) s-au introdus relaxări”, a spus ministrul.

Rafila a afirmat că măsurile de relaxare anunțate marți de Raed Arafat vin pe fondul scăderii cazurilor de infectare, însă spune că atunci când incidența va crește timp de trei săptămâni consecutiv se va apela la certificatul verde.

„Noi am introdus un anumit tip de relaxări într-o perioadă de scădere la nivelul secțiilor şi spitalelor ATI, iar când vom avea o creștere trei săptămâni consecutive vom apela la acest document”, a mai completat el.

În momentul când avem o perioada de descreștere care nu e condiționată de un anumit coeficient, dar trebuie să fie însoțită de o anumită incidentă cumulată la 14 zile. Deci e clar că nu trebuie să aștepți să ai multe cazuri sau probleme serioase, e bine să acționezi din timp şi atunci nu ajungi într-o situaţie gravă.

Ministrul Sănătății spune că starea de alertă prelungită mai mult a afectat populația la nivel psihologic, decât a făcut un „bine”.

Eu cred că din punct de vedere psihologic, starea asta de alertă prelungită nu a făcut bine pentru că lumea nici măcar nu avea o speranță”, a spus Alexandru Rafila

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele

Citește și