Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că se intenţionează distribuirea de pastile cu iodură de potasiu populaţiei, pentru ca aceasta să le aibă la îndemână dacă va fi nevoie, însă subliniază că „lucrul ăsta nu trebuie interpretat într-un registru al panicii”, ci ca pe un gest de precauţie.
„E foarte posibil să nu trebuiască să le utilizăm niciodată, e chiar probabil să nu trebuiască să le utilizăm, dar pe de altă parte nici nu are rost să excluzi total o astfel de eventualitate. Ar trebui să facem două lucruri. În primul rând să facem o campanie de informare privind utilizarea corectă a acestor pastile. Nu se iau preventiv”, a spus Alexandru Rafila la Digi 24.
„Pentru că un astfel de incident se poate petrece oricând, se poate petrece vinerea, sâmbăta, duminica seara, iar perioada optimă de administrare este între două și opt ore de la producerea incidentului respectiv sau de la momentul contaminării, pentru că incidentul poate să fie la o anumită distanță de țara noastră – și atunci există o perioadă tampon, nu știm cât de lungă sau cât de scurtă, pentru că depinde foarte mult și de curenții atmosferici… Cred că cea mai bună soluție este ca aceste pastile să fie distribuite deja, încât oamenii să le poată păstra la domiciliu și în cazul în care va exista o comunicare publică, o alertă în acest sens, să poată să le administreze”, adaugă ministrul Sănătății.
„Acum, poate, că urmează partea cea mai consumatoare de timp. Noi avem câteva scenarii în lucru, dar cred că lucrul cel mai rațional este să le distribuim prin intermediul rețelei naționale de medicină de familie. Avem peste 10.000 de medici de familie și ei trebuie să le distribuie pacienților pe care îi au pe listă. (…) Este de asemenea important modul în care fiecare persoană înțelege să le păstreze în condiții de siguranță pentru păstrarea calității, adică într-un spațiu uscat, lipsit de lumină la o temperatură constantă, încât să nu existe riscul denaturării”, mai spune Rafila. Ministrul a precizat că este recomandat ca iodura de potasiu să fie administrată copiilor și populației de până la 40 de ani.