Rafila, despre SCUMPIREA medicamentelor cu 15%: „E vorba de o actualizare a preţului medicamentelor foarte ieftine, cu o valoare de până la 50 de lei”
This browser does not support the video element.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a afirmat, vineri seara, că nu se poate spune că medicamentele generice se vor scumpi cu 15%, fiind vorba despre o actualizare a preţului medicamentelor foarte ieftine, adică cu o valoare de până la 50 de lei, pentru ca ele să rămână pe piaţă.
„Nu se vor scumpi. Este o abordare care nu cred că este corectă. Este vorba de o actualizare a preţului medicamentelor foarte ieftine, adică cu o valoare de până la 50 de lei ca ele să se găsească, să rămână pe piaţă. Este esenţial. Noi ne dorim pentru pacienţi şi acces la medicamente, nu numai la servicii de sănătate. Medicamentele cu valoare de până la 50 de lei reprezintă aproape 90% din totalul medicamentelor care se utilizează în România. Trebuie să încurajăm producătorii să le facă în continuare, să le pună pe piaţa românească, dacă ne dorim într-adevăr să fim oneşti şi să oferim oamenilor din această ţară să aibă acces permanent la medicamente şi cu cât mai puţine discontinuităţi”, a precizat ministrul Sănătăţii.
Rafila a explicat că la nivel european se manifestă o criză a medicamentelor generice şi că România trebuie să ia măsuri din timp. Declarațiile vin în contextul în care preşedintele PSD Marcel Ciolacu a declarat, joi, că fabricile care produc medicamente generice trebuie să rămână pe profit.
„Noi am şi făcut-o la Ministerul Sănătăţii, prin schimbarea modului de referenţiere, am eliminat medicamentele care de fapt nu erau pe piaţă, am reglementat şi în curând va fi aprobată partea cu claw-back-ul. L-am uniformizat pentru toate tipurile de medicamente generice şi nu în ultimul rând această actualizare de preţ care trebuie să fie un imbold şi pentru producători şi pentru distribuitori să ofere medicamentele pe piaţa românească”, a explicat Alexandru Rafila, după ceremonia de premiere a cadrelor medicale pentru contribuţii deosebite în timpul pandemiei COVID-19.
El a adăugat că este foarte important că Ministerul Sănătăţii a reuşit să atingă toate jaloanele din PNRR.
„Asta este situaţia şi, cum vă spuneam, cel mai important lucru este că am reuşit la Ministerul Sănătăţii împreună cu o echipă, uneori tânără, cu tineri, să atingem absolut toate jaloanele din PNRR, să putem să folosim integral banii din acest Program Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi să oferim speranţă oamenilor din această ţară”, a completat ministrul Sănătăţii.