Alexandru Rafila, despre situația de la spitalul Murgeni: Managementul RĂSPUNDE întotdeauna de administrarea hranei
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, joi, că la spitalul de psihiatrie Murgeni a fost mai degrabă vorba despre o substanță toxică, nu o infecție bacteriană și a precizat că managementul spitalului răspunde întotdeauna de administrarea hranei.
„Trebuie să învățăm să respectăm regulile și legea. Aici e vorba de nerespectarea unor proceduri”, a afirmat ministrul Sănătății, într-un briefing la Palatul Victoria.
Întrebat cine răspunde pentru ceea ce s-a întâmplat, ministrul Sănătăţii a precizat că „managementul spitalului răspunde întotdeauna pentru modul de administrare a hranei indiferent în subordinea cui este unitatea sanitară”.
„A fost mai degrabă vorba de o substanță toxică, nu o infecție bacteriană”
„Opinia mea este că nu a fost vorba despre o infecție bacteriană, pentru că o infecție bacteriană are nevoie de un anumit timp să evolueze. Aici a fost vorba mai degrabă de o intoxicație, nu am deocamdată niciun element de sprijin, pentru că tulburările digestive au fost urmate la scurt timp de tulburări circulatorii majore care au dus la decesul celor trei persoane. Ori, lucrul ăsta se întâmplă atunci când ingerezi o substanță toxică, fie că este o toxină provenind de la bacterii sau o substanță chimică”, a precizat Alexandru Rafila, citat de G4Media.
Conform sursei citate, spitalele nu au voie să primească alimente din surse neautorizate.
Acesta a menționat că există trei surse autorizate: fie pregătești mâncarea în spital și ai bloc alimentar autorizat, fie există contract de catering cu un furnizor care să fie autorizat să pregătească și să transporte hrana, sau poate fi acceptată și donația, însă toate produsele trebuie însoțite de un certificat de calitate.
În cazul alimentelor primite de la mănăstire la spitalul Murgeni „nu a existat un certificat de calitate”.
Dosar PENAL în cazul Spitalului de Psihiatrie Murgeni
Poliţiştii au deschis dosar penal în cazul de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, unde trei pacienţi au decedat, unul este în stare comatoasă şi alţi peste 30 de bolnavi au prezentat simptome digestive, după ce ar fi consumat alimente pe bază de peşte oceanic, oferite sub formă de donaţie de reprezentanţii unei mănăstiri.
Trei pacienți de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, județul Vaslui, au murit și alte 29 au ajuns de urgență la spitalul din Bârlad, după ce au consumat alimente pe bază de pește, oferite de o mănăstire.
„La data de 22 noiembrie 2023, Poliţia Oraşului Murgeni a fost sesizată, prin apel la numărul 112, la diverse intervale de timp, cu privire la faptul că trei pacienţi ai Spitalului de Psihiatrie Murgeni, un bărbat şi două femei, cu vârste cuprinse între 46 şi 54 de ani, domiciliaţi în oraşul Murgeni, au fost găsiţi în stare de inconştienţă.
Echipajele de ambulanţă au efectuat manevre de resuscitare, însă fără niciun rezultat, fiind declarat decesul acestora. În cauză, se efectuează cercetări, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă”, au transmis reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui, conform Agerpres.
Călugării de la Mănăstirea Florești, amendatați cu 40.000 de lei
La Mănăstirea Florești – locul unde au mâncat cei care au ajuns la spital – au ajuns polițiști, procurori și inspectorii DSVSA Vaslui. (Citește mai multe detalii aici…)
Bucătăria a fost sigilată, iar peștele găsit în frigidere a fost pus sub sechestru. De asemenea, s-a stabilit și cine este vânzătorul peștelui pangasius.
Inspectorii au dat o amendă usturătoare mănăstirii, de 40.000 de lei, pentru că lăcașul nu avea autorizație de funcționare pentru cantină și de catering și nici avizele necesare.
„Le-am dus de pomană masă de pește”
Părintele Iezechiel, starețul Mănăstirii Florești, a declarat, pentru publicația Vremea Nouă, că a oferit pacienților de la Spitalul Murgeni masa de prânz, mai exact ciorbă de perișoare și pește Pangasius.
„M-a sunat directorul spitalului, domnul Carp, și mi-a spus de nenorocirea care s-a întâmplat! Eu i-am spus că nu cred că e de la noi, fiindcă mâncarea pe care am dus-o ieri acolo, am mâncat-o și noi astăzi la Mânăstire și nu avem nimic. De obicei, noi facem astfel de acte de caritate, iar cum astăzi a fost Intrarea în biserică a Maicii Domnului, le-am dus de pomană masă de pește: ciorbă de perișoare din pește și Pangasius prăjit. Am ales acest pește special ca să nu aibă oase, știind că masa este pentru suferinzi cu probleme psihice. Încă odată, repet, că nenorocirea de acolo nu are nici o legătură cu masa gătită la noi la bucătărie”, a precizat starețul mânăstirii, pentru sursa citată.
Probleme de sănătate au și 10 angajați ai spitalului
La spitalul din Murgeni sunt internați 140 de pacienți cu afecțiuni psihice, potrivit Libertatea.
Mai mult, publicația menționată anterior precizează că au apărut complicații și la 10 dintre angajații spitalului. Se pare că și aceștia au mâncat meniul cu pește oferit de cei de la mănăstire.
În plus, pe lângă mâncarea adusă de la Mânăstirea Florești, în meniurile bolnavilor din ziua de marți, au mai fost introduse alimente precum conserve din pește și icre de pește.
”Am verificat cu domnul manager conservele care s-au dat marți seara la cină. Pentru că, în afară de ce au adus cei de la Mânăstirea Florești, bolnavii au mâncat la micul dejun icre de pește, iar seara conserve. M-am uitat pe termenele de valabilitate ale acestror produse și de exemplu la conservele din pește am observat că acestea se expiră în 2026 și provin din același lot. Este posibil și de la aceste produse să fie probleme”, a spus primarul Murgeniului, Eduard Cazacu.