Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a afirmat că trebuie să învățăm din lecția Covid-19 astfel încât să fim pregătiți pentru o posibilă viitoare amenințare pe termen lung – rezistența la antimicrobiene, care ar putea sta în viitor la baza unui număr mare de decese.
„Pandemia de COVID-19 a evidențiat valoarea importanta solidarității și cooperării. România susține eforturile de creștere a acoperirii vaccinale la nivel mondial. Guvernul României si-a dovedit solidaritatea cu alte țări, donând milioane de doze de vaccin Moldovei, Serbiei, Ucrainei, Egiptului, Vietnamului, Tunisiei și Coreei de Sud. Utilizarea extinsa a unui vaccin eficient și sigur împotriva COVID-19 în toate colțurile lumii reprezintă o piatră de temelie a răspunsului nostru la actuala pandemie”, a spus Alexandru Rafila, potrivit Antena 3.
Ministrul spune că sistemele de sănătate trebuie să rămână într-o continuă cooperare pentru a putea gestiona posibile noi crize sanitare ce ar putea amenința sănătatea publică. El a afirmat că rezistența la antimicrobiene ar putea fi noua amenințare globală care ar putea genera un număr însemnat de decese.
„Trebuie să învățăm lecțiile potrivite din criza COVID-19 și să ne angajăm într-o cooperare europeană consolidată pentru a ne asigura că sistemele noastre de sănătate devin mai puternice și mai pregătite pentru astfel de crize.
Următoarea amenințare pe termen mediu va fi cu siguranță legată de rezistența la antimicrobiene (AMR), care poate afecta multe dintre progresele din medicină și poate sta la originea unui număr mare de decese.
Statele membre trebuie să își coordoneze acțiunile pentru a reduce utilizarea necorespunzătoare a antibioticelor, să colaboreze pentru a dezvolta noi antibiotice și să integreze abordarea , între sănătatea umană, cea animală și mediu”, a mai spus ministrul român al Sănătății.