Prima pagină » Actualitate » Rafila: Valul cinci al pandemiei va dura cel puţin două luni. Vârful ar putea fi în lunile februarie şi martie

Rafila: Valul cinci al pandemiei va dura cel puţin două luni. Vârful ar putea fi în lunile februarie şi martie

Rafila: Valul cinci al pandemiei va dura cel puţin două luni. Vârful ar putea fi în lunile februarie şi martie
Alexandru Rafila: „Mulți bolnavi nu mai apucă să beneficieze de terapie intensivă” / Sursă Foto: Mediafax Foto

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că valul cinci al pandemiei de Covid-19 ar dura cel puțin două luni, vârful ar putea fi în lunile februarie şi martie.

„Eu cred că valul 5 al pandemiei va dura mai mult de o lună şi jumătate, probabil că va dura cel puţin două luni, văzând ce se întâmplă şi în alte ţări. Nu avem de unde să ştim cât timp va dura, dar vedem cam cum evoluează lucrurile. Cred că lunile de risc maxim sunt lunile februarie şi martie”, a spus Rafila, la Palatul Parlamentului.

Ministrul a precizat că în proiectul de lege privind aplicarea certificatului Covid în România este prevăzut că şi persoanele vaccinate cu o singură doză vor primi un certificat, dar el va deveni definitiv doar în momentul în care se vor vaccina cu a doua doză.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că luni a avut o primă întâlnire cu reprezentanții mediului de afaceri privind „necesitatea pregătirii măsurilor de sănătate publică pentru controlul unui potențial val pandemic”. Mai precis, Alexandru Rafila a discutat cu oamenii de afaceri despre măsurile care pot fi luate în perspectiva apariției unui nou val al pandemiei, printre subiecte fiind certificatul COVID și voucherele gratuite pentru testare.

Valul cinci al pandemiei de Covid-19 în Europa

Varianta Omicron a SARS-CoV-2 se răspândește cu viteză foarte mare în Europa, fapt care a determinat autoritățile din mai multe țări să introducă noi restricții.

Astfel, mai multe țări europene au impus deja noi restricții, cu scopul de a evita o creștere rapidă a îmbolnăvirilor în urma evenimentelor de Crăciun și de Anul Nou.

Printre cele mai dure restricții adoptate se numără cele din Olanda, țară care a intrat în carantină până la jumătatea lunii ianuarie. Astfel, magazinele neesențiale, restaurantele, barurile, cinematografele, teatrele și muzeele vor fi închise în această perioadă. Totodată, există și restricții în ceea ce privește vizitele de sărbători: vor fi permiși doar doi vizitatori, mai puțin în prima zi de Crăciun, când olandezii vor putea avea câte patru invitați la masă.

Și Irlanda a adoptat noi restricții. Țara a închis cluburile de noapte, a reintrodus măsurile de distanțare socială și a impus măsuri privind vizitele de sărbători. Restricțiile sunt valabile până pe 30 ianuarie, a anunțat premierul Micheal Martin.

 

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele