Raluca Turcan: Avem în sectorul privat 1,4 milioane de oameni care primesc salariul minim și care trăiesc aproape identic cu depedenții de ajutor social
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat marți că în sectorul privat din România există 1,4 milioane de angajați plătiți cu salariul minim.
Turcan spune că acești angajați plătiți cu salariul minim trăiesc în condiții aproape identice cu persoanele care sunt „dependente de ajutorul social”, informează Digi24.
Ea spune că statul este obligat să ia măsuri pentru a se asigura că situația acestor persoane se va îmbunătăți pe viitor.
„România sărăciei nu e legată doar de asistența socială. Este legată și de cei care sunt plătiți cu salariul minim. Avem în sistemul public aproximativ 80.000 de persoane. Hai să spunem că în sistemul public multe sporuri – şi de aceea eu nu sunt atât de radicală pe subiectul sporurilor – s-au creat unele sporuri ca artificii pentru a le mai suplimenta veniturile, dar, pe fond, avem 80.000 în sistemul public plătiţi cu salariul minim.
Însă mult mai dramatică este situaţia în sectorul privat. În sectorul privat avem 1.400.000 de oameni declaraţi cu salariul minim. Acei oameni trăiesc în situaţii aproape identice cu unii care sunt dependenţi de ajutorul social. Acolo avem obligaţia să creştem ocuparea, să venim cu măsuri active, să sprijinim mediul economic, să-i îndemnăm să intre în piaţa muncii, să ceară locuri de muncă din ce în ce mai bine pregătite”, a declarat Raluca Turcan.
Ce măsuri propune ministrul pentru cei care câștigă salariul minim
Raluca Turcan a mai declarat marți seara, la B1TV, că Guvernul intenționează să introducă noi cursuri de calificare, adaptate nevoilor angajatorilor.
Ea spune că agențiile pentru ocuparea forței de muncă ar trebui să facă o analiză a posturilor disponibile și a nevoilor din acest sector.
„Intenționăm să facem cursuri de calificare și acestea să fie standardizate și adaptate cerințelor angajatorilor. ANOFM-urile noastre și AJOFM-urile în teritoriu trebuie să fie principalele instituții care radiografiază necesitatea de locuri de muncă de la angajatori. În momentul în care au făcut radiografia locurilor de muncă, acestea se duc pe partea de formare și calificare, se standardizează și căutăm acei oameni.
Intenționăm, în baza acestor anchete pe care le-am desfășurat, să-i punem în legătură pe cei care i-am identificat cu cei care formează forță de muncă, astfel încât să poată fi angajați”, a adăugat Turcan.
Turcan: Sporurile bugetarilor să nu fie mai mari de 20% din salariul de bază
Raluca Turcan susține că sporurile bugetarilor nu ar trebui să fie mai mari de 20% din salariul de bază. Ministrul Muncii intenționează să modifice legea salarizării astfel încât condiția menționată să respectată.
Ea a adăugat că sporurile ar trebui să fie acordate pentru două categorii de angajați. Astfel, de acestea ar trebui să beneficieze cei care muncesc la distanțe foarte mari sau în condiții extrem de periculoase. Celelalte tipuri de sporuri ar trebui să fie motivaționale, potrivit acesteia.