Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a anunțat miercuri seara că într-un an și jumătate, cel mult doi ani, va exista o nouă lege a pensiilor,
Totodată, ea a adăugat că speră ca până atunci și dosarele de pensie să fie recalculate, informează site-ul agenției Agerpres.
„Legea pensiilor are două etape. Are partea legislativă prin care pregătim întreaga formulă în baza căreia se vor recalcula pensiile şi etapa tehnică de evaluare, de care vă spuneam, de includere a dosarelor în sistem electronic (…). În momentul de faţă avem 250.000 de dosare în format letric, adică aşa, cu şine. Cum îşi propunea cineva să recalculeze acele dosare dacă nici măcar nu sunt băgate într-un computer. Avem 1,3 milioane de dosare într-un sistem informatic adaptat şi nu prea şi 3,6 milioane în alt sistem informatic.
Deci noi dacă am vrea acum şi dacă unii voiau de acum 2 ani să facă ceva pentru pensii trebuia să îşi fi propus măcar să copieze şi să informatizeze întregul istoric de pensii. Noi sperăm cu tot acest efort pe care îl facem, inclusiv cu atragerea de fonduri europene prin Programul Naţional de Recuperare şi Rezilienţă, între un an şi jumătate şi doi ani să avem o nouă lege a pensiilor cu dosarele recalculate”, a spus Raluca Turcan, la Antena 3.
Ministrul a mai spus că în România s-a mai realizat o recalculare a pensiilor, între 2005 și 2008, pentru un milion de pensii, iar ulterior pensiile au fost indexate sau majorate prin majorarea punctului de pennsiii.
Raluca Turcan a fost întrebată și despre Pilonul II de pensii, aceasta declarând că își justifică existența și că reprezintă o plasă de siguranță pentru cei care se află în prezent în câmpul muncii.
„Până în momentul de faţă toate cifrele arată că acest Pilon este sustenabil şi noi avem în programul de guvernare chiar o creştere în patru ani a contribuţiei la Pilonul II de pensii”, a spus ministrul Muncii, Raluca Turcan.
Tot miercuri, ministrul a mai spus că în Sănătate și Justiție nivelul sporurilor este 85%.
Raluca Turcan a oferit și exemple de sporuri care ar trebui reevaluate anumite sporuri, printre care sporul de calculator, o subcategorie care „nu-și are rostul”, sporul de condiții periculoase, sporul de confidențialitate, precum sporul de risc la suprasolicitare neuropsihică, pe care îl încasează, de exemplu, magistrații.