Raport: Cei mai mulți dintre refugiații ucraineni din România au studii superioare
Cei mai mulți dintre refugiații ucraineni sosiți în România au studii superioare, potrivit unui raport realizat în urma analizei rezultatelor studiului „Refugiaţii ucraineni în România”, efectuat de EWL Migration Platform şi Centrul de Studii Est-Europene de la Universitatea din Varşovia.
Potrivit acestui raport, 26% dintre refugiații ucraineni sosiți în România sunt specialiști cu nivel înalt de calificare: 11% sunt paramedici și asistenți medicali, iar 10% dintre ei sunt medici.
Marea majoritate a refugiaţilor sunt femei, dintre care mai mult de jumătate sunt mame cu copii sub 18 ani.
Refugiații ucraineni din România sunt mai puțin interesați să caute un loc de muncă decât cei din Polonia
Potrivit documentului, citat de Agerpres, refugiații sunt mai puțin interesați să ocupe un loc de muncă în România decât în Polonia sau Cehia. Astfel, doar 27% dintre refugiații ucraineni din România vor să ocupe un loc de muncă în țara gazdă, comparativ cu 63% în Polonia și 52% în Cehia.
De asemenea, 59% dintre respondenți doresc să aplice pentru statutul de refugiat în România.
Studiul a relevat că până la 18% dintre refugiaţii ucraineni care stau în România au menţionat că au cunoştinţe de comunicare în limba română, iar 15% în limba engleză.
Michalina Sielewicz, director pentru dezvoltarea afacerilor internaţionale al EWL Migration Platform, a declarat că 28% dintre refugiaţi au răspuns că intenţionează să rămână mai mult timp în România. Potrivit acesteia, 54% dintre ei au spus că au de gând să se întoarcă în Ucraina, iar 18% au declarat că vor să plece într-o altă ţară, pe primele locuri între statele indicate numărându-se Polonia (30%), Italia (22%) şi Republica Cehă (19%).
Refugiații sunt mulțumiți de modul în care au fost primiți în România
Managerul general al EWL România, Tiberiu Focică, a declarat că studiul relevă că refugiaţii din Ucraina au găsit în România „o ţară foarte primitoare”, care, în afară de ospitalitate şi suport, le-a asigurat şi locuri de muncă, fapt ce le permite să se întreţină singuri.
Volodimir Lukovych, prim-secretar al Ambasadei Ucrainei de la București, spune că în România grădinițele și centrele pentru bătrâni sunt insuficiente, astfel că femeile care au în grijă copii minori sau persoane în vârstă au probleme atunci când vor să se angajeze, pentru că nu se pot descurca și cu munca, și cu îngrijrea persoanelor care depind de ele.
„Statul român şi oamenii fac nemaipomenit de mult, dar aceasta este o chestie de infrastructură”, a atras atenţia oficialul ucrainean.
Raportul a fost realizat în urma analizei rezultatelor studiului sociologic „Refugiaţii ucraineni în România”, efectuat în perioada 13 – 23 mai, în Bucureşti, Braşov, Craiova şi Iaşi, de EWL Migration Platform şi Centrul de Studii Est-Europene de la Universitatea din Varşovia. Au fost chestionaţi 400 de cetăţeni ucraineni care au decis să vină în România după 24 februarie, din cauza războiului din Ucraina, mai notează sursa citată.