Raport clasificat al serviciilor secrete americane: Putin a fost tratat pentru „cancer avansat” în aprilie
Starea de sănătate a liderului de la Kremlin este un subiect de discuție intensă în cadrul administrației Biden, după ce comunitatea serviciilor de informații a prezentat la sfârșitul lunii mai cea de-a patra evaluare cuprinzătoare. Raportul clasificat al SUA spune că Putin pare să fi reapărut după ce a urmat un tratament în aprilie pentru cancer în stadiu avansat, au declarat pentru Newsweek trei lideri ai serviciilor de informații americane care au citit rapoartele.
Oficialii de rang înalt sunt îngrijorați de faptul că Putin este din ce în ce mai paranoic în ceea ce privește menținerea sa la putere, un statut care face ca în Ucraina să aibă un curs imprevizibil, însă perspectivele unui război nuclear par să fie puțin probabile.
„Conducerea lui Putin este puternică, dar nu mai este absolută”, spune unul dintre ofiţerii superiori de informaţii cu acces direct la rapoarte. „Tensiunea din interiorul Kremlinului nu a fost niciodată mai intensă în timpul domniei sale, toată lumea simţind că sfârşitul este aproape”.
Un ofițer superior în retragere din Forțele Aeriene și unul de la Agenția de Informații a Apărării – atrag atenția că izolarea liderului rus face mai dificilă pentru serviciile de informații americane evaluarea precisă a stării și a sănătății lui Putin.
„Putin a avut puține întâlniri cu lideri străini”, spune oficialul, tăind astfel informațiile care pot fi uneori obținute în întâlniri față în față. „Izolarea lui Putin a crescut astfel nivelurile de speculații”.
Putin, înainte și după războiul din Ucraina
Înainte de războiul din Ucraina circulau fotografii cu Vladimir Putin, care călărește călare și joacă hochei, a fost ani de zile imaginea masculinității și a vitalității, o personalitate atent îngrijită de Moscova oficială și care este adesea folosită de propagandiștii Kremlinului pentru a-l pune în contrast pe liderul rus cu omologii săi americani.
Apoi a apărut masa foarte lungă pe care Putin o folosea la Kremlin pentru a înregistra ședințele foto de la întâlnirile sale importante, una care a ajuns să simbolizeze paranoia și frica sa fizică.
Cel mai recent, masa a găzduit întâlnirea lui Putin cu președintele francez Emmanuel Macron la 7 februarie, cu doar două săptămâni înainte de invazia din Ucraina. Pentru comunitatea serviciilor de informații, masa lungă și comportamentul lui Putin cu Macron au devenit un punct de referință în raport cu care să măsoare declinul președintelui rus.
„Nu a existat nicio strângere de mână, nicio îmbrățișare caldă, iar noi am observat acest lucru”, spune liderul DNI. El a spus că serviciile de informații franceze au avut multe observații de la întâlnire și de la călătoria la Moscova, refuzând să detalieze ceea ce a fost raportat guvernului american.
Apoi a urmat întâlnirea din 21 aprilie a lui Putin cu ministrul rus al apărării Serghei Șoigu, de data aceasta la o masă mică, pașnică. Mulți s-au concentrat asupra lui Shoigu, care dispăruse din ochii publicului. Dar Putin era cel care fusese în mare parte absent în cea mai mare parte a lunii, iar el era departe de a fi o imagine a sănătății, aplecat pe scaunul său și apucând masa cu mâna dreaptă.
Unii observatori au dedus că liderul rus suferea de boala Parkinson. Alții au insistat că era vorba doar de antrenamentul său în domeniul armelor din KGB, făcând referire la poziția și mersul său rigid, mereu cu brațul drept gata să introducă mâna dreaptă în interiorul sacoului pentru a lua o armă.
Videoclipul a fost examinat îndeaproape de analiștii comunității de informații, unii pregătiți în diagnosticarea la distanță și alții în psihiatrie. Multe informații au fost analizate pentru Casa Albă: consensul a fost că Putin era bolnav și probabil pe moarte. El părea să facă un spectacol bun. Dar poate că izolarea COVID a mascat un declin care abia acum era expus mai viu.
Ziua Victoriei l-a prin pe Putin mult schimbat
A urmat apariția din 9 mai, de „Ziua Victoriei”, unde un lider rus vizibil umflat stătea prăbușit. Sănătatea lui Putin și incapacitatea (sau reticența) sa de a declara victoria în Ucraina au mers împreună. Comunitatea serviciilor de informații americane a fost de acord că situația sa era mai gravă decât se credea anterior, iar epuizarea sa fizică a fost egalată de propria epuizare a Rusiei.
Trei zile mai târziu, șeful serviciilor de informații ucrainene, generalul-maior Kyrylo Budanov, a declarat pentru postul britanic Sky News că Putin se află într-o „stare psihologică și fizică foarte proastă și că este foarte bolnav”, adăugând că în interiorul Kremlinului existau planuri de răsturnare a liderului rus.
Un zvon potrivit căruia oamenii de securitate de la Kremlin ar fi descoperit un complot rusesc de asasinare a lui Putin a fost confirmat în acest moment. CIA și serviciile de informații străine au detectat povești consistente despre discordie la vârful ministerelor de securitate națională, precum și despre dorința diplomaților ruși de a dezerta în Occident.
„Cineva considerat cândva omnipotent era acum văzut mai ales ca luptându-se cu viitorul, în special cu al său”, spune liderul DNI.
Este Putin cu adevărat bolnav?
Cea mai recentă evaluare a comunității de informații americane pentru președintele Biden și alți lideri de rang înalt a înregistrat o răsturnare de situație pentru liderul rus, după ce raportul anterior, întocmit cu aproximativ două săptămâni mai devreme, îl prezenta ca fiind grav bolnav.
Într-o zi – 26 mai – a făcut prima sa vizită publică la un spital militar din Moscova. A avut o convorbire telefonică cu premierul italian Mario Draghi. Și a vorbit la o conferință de afaceri din Rusia prin intermediul unei înregistrări video. Fiecare apariție a fost atent analizată. Lunea aceasta, Putin a avut o convorbire telefonică cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, în cadrul căreia cei doi au discutat despre posibilitatea unei întâlniri față în față cu președintele ucrainean Zelenski.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a respins orice idee că Putin ar fi bolnav într-un interviu acordat la sfârșitul săptămânii trecute la televiziunea franceză. „Nu cred că o persoană sănătoasă la cap poate suspecta vreun semn de boală sau afecțiune la acest om”, a declarat Lavrov, citând recentele apariții publice ale lui Putin.
„Insistența lui Lavrov că totul este normal este la fel de mult o declarație de loialitate față de Putin, cât și un fel de diagnostic care trebuie ascultat”, spune oficialul DIA. Oficialul spune că Putin continuă să fie „provocat” atât în ceea ce privește sănătatea, cât și în ceea ce privește conducerea sa.
Sunt lecțiile lui bin Laden și Saddam aplicate lui Vladimir Putin? Se luptă el cu adversarii de la Kremlin și se războiește cu propriile agenții de informații? Este într-adevăr pe moarte? Ce – sau cine – urmează? Acestea sunt problemele cu care se luptă administrația Biden, chiar dacă insistă public că zvonurile privind moartea lui Putin sunt doar zvonuri.