Raportul INEC în cazul Crevedia arată că incendiul și explozia au fost provocate din cauza utilizării unor pompe de transvazare neomologate care nu permiteau etanșeizarea corectă la supapa cisternelor.
„Același lucru l-a reținut și raportul INSEMEX care în 400 de file arată în detaliu ce s-a întamplat la Crevedia și cum au murit atâtea persoane.
Din punctul meu de vedere putem subsuma tragedia de la Crevedia la un singur cuvant: bani. Transvazarea se facea cu o pompa de debit mare pentru a descarca dintr-o cisterna în alta cantitatea de GPL si pentru a – eficientiza”, a precizat avocatul Adrian Cuculis.
Doldurea şi Stângă sunt acţionarii firmei Flagas SRL, care deţine staţia GPL de la Crevedia. Tragedia a avut loc în timp ce era efectuat un transfer de gaz între două cisterne.
Flagas SRL a fost înfiinţată la data de 8 februarie 2008, are sediul social în municipiul Caracal, judeţul Olt, iar principalul obiect de activitate este reprezentat de „comerţ cu amănuntul al altor bunuri noi, în magazine specializate” (cod CAEN 4778), iar ca obiecte secundare de activitate, printre altele, sunt şi cele de ”comerţ cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi şi gazoşi şi al produselor derivate”, „comerţ cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate” şi „transporturi rutiere de mărfuri”. (mai multe detalii AICI)
Potrivit procurorilor, faptele menţionate au avut următoarele consecinţe: decesul a șase persoane, vătămarea corporală a 55, șapte case distruse total, 82 de case distruse parţial, alte distrugeri materiale semnificative – autospeciale ale echipelor de intervenţie, echipamente de intervenţie, bunuri materiale ale cetăţenilor aflate pe o rază de aproximativ 1,5 km, conform celei mai recente informări a Parchetului General din 26 octombrie.
Din cercetările efectuate, rezulta că dispozițiile procesual-penale cu privire la persoana vătămată sunt incidente față de 169 de persoane. Până în acel moment al urmăririi penale au fost audiate, în calitate de persoană vătămată, 158 de persoane. Dintre acestea, 132 de persoane s-au constituit parte civilă în cauză cu suma totală de 26.463.543 euro și 615.535 lei,
Până la acea dată, 27 persoane au fost audiate în calitate de martor, majoritatea fiind angajați ai societății comerciale.
La începutul lunii septembrie, primii proprietari de locuințe și sedii de afaceri din Crevedia, care au fost afectate de exploziile de la stația GPL din 26 august au depus cereri pentru a primi despăgubiri din partea companiilor de asigurare unde încheiaseră polițe facultative pentru a se proteja în fața unor riscuri suplimentare.
La acel moment, conform informațiilor din piață, era vorba de doar sub o cincime din totalul clădirilor afectate, restul, cel mai probabil nu au asigurări, din moment ce nu contactaseră încă agenții companiilor din acest segment.
CITEȘTE ȘI: