Raportul noii misiuni de evaluare Schengen contrazice declarațiile oficialilor străini care se opun aderării României. „Infrastructura IT este exemplară. Factorii de decizie au cunoștințe solide privind riscurile și tendințele migratorii”

Publicat: 23 11. 2022, 14:34
Actualizat: 23 11. 2022, 14:58

Raportul noii misiune de evaluare Schengen contrazice declarațiile unor oficiali din Olanda, Suedia și Austria care se opun intrării României în Schengen. Experții europeni – printre care sunt și cei din Olanda și Suedia – participanți la misiunea complementară de evaluare de la București și Istanbul au reconfirmat că România îndeplinește, în continuare, toate condițiile necesare pentru aplicarea în integralitate a acquis-ului Schengen, inclusiv în ceea ce privește politica de vize şi protecția datelor.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută raportul misiunii voluntare complementare de evaluare privind implementarea de către România a acquis-ului Schengen, misiune derulată la 17 noiembrie, la București și Istanbul.

  • La invitația României, ca urmare a solicitărilor explicite ale Olandei, experții Comisiei Europene, ai altor state membre și ai Olandei au derulat o nouă misiune de evaluare în țara noastră în vederea obținerii de informații suplimentare legate de aplicarea acquis-ului Schengen de către România.
    • Concret, scopul acestei misiuni a fost colectarea de informații suplimentare cu privire la implementarea de către România a politicii de vize, protecția datelor și cooperarea judiciară în materie penală.
    • Echipa de experți, printre care s-au numărat și reprezentanți ai Olandei, a vizitat România și a constatat la fața locului că România aplică acquis-ul Schengen în mod exemplar. Experții au observat că România respectă toate normele europene în vigoare, iar personalul autorităților române evaluate aplică la cele mai înalte standarde procedurile europene.

Comisia Europeană a publicat miercuri raportul noii misiuni de evaluare privind aderarea României la Schengen, evaluare realizată de experți din Olanda și alte țări. Raportul misiunii de evaluare este similar cu al precedentei misiuni, fiind unul favorabil României și Bulgariei.

Potrivit raportului, ”România continuă să îndeplinească condițiile necesare pentru aplicarea tuturor părților relevante ale acquis-ul Schengen în întregime”.

Autorii raportului au concluzionat că:

  • Echipa care a derulat misiunea de constatare a concluzionat că țara noastră continuă să îndeplinească toate condițiile necesare pentru aplicarea integrală a acquis-ului Schengen.
    • Echipa nu a identificat probleme în ceea ce privește aplicarea de către România a normelor europene în materie de vize, protecția datelor și în privința cooperării judiciare.
    • Referitor la sistemele informatice Schengen, experții au constatat că România și-a dotat corespunzător autoritățile, iar infrastructura IT este exemplară. România dispune de tot ce este necesar să implementeze noile sisteme de informații europene.
    • Echipa de evaluatori nu a identificat nicio problemă în legătură cu aplicarea acquis-ului Schengen de către România în domeniul protecției datelor. Concret, s-a constatat că România respectă normele aplicabile în domeniul protecției datelor când utilizează Sistemul de informații Schengen și Sistemul de informații privind vizele.
    • De asemenea, potrivit constatărilor experților, cooperarea judiciară în materie penală în România funcționează bine. România se angajează activ în cooperarea judiciară cu alte state membre pentru combaterea criminalității, inclusiv a traficului de ființe umane, a traficului de migranți și a grupărilor de criminalitate organizată.
    • Aderarea României la Schengen va fi un plus pentru UE. România vine cu un personal foarte bine pregătit și înalt specializat, cu o infrastructură de ultimă generație și cu un know-how bogat, elemente esențiale în asigurarea securității frontierelor externe ale UE și provocărilor migraționiste.

România rămâne în cărțile aderării?

Vizita a fost organizată ca rezultat al deschiderii exprimate de autoritățile române, ulterior vizitei voluntare din 9-11 octombrie 2022, de a oferi orice informații suplimentare și de a facilita orice demersuri care să permită formularea de către partenerii europeni a unei decizii politice în favoarea aderării României la spațiul Schengen.

MAE precizează că vizita complementară s-a derulat în coordonarea Comisiei Europene, cu sprijinul experților Consiliului UE și al experților naționali din Cehia, Germania, Olanda și Suedia, și a cuprins componente dedicate privind politica de vize și protecția datelor.

Componenta distinctă privind politica de vize a urmărit atât dimensiunea activității consulare de acordare de vize, cât și pe cea a gestiunii Sistemului de Informații privind Vizele prin raportare la reglementările în domeniul protecției datelor.

Concluziile vizitei pe cele două componente confirmă implementarea și respectarea strictă și deplină de către țara noastră, prin intermediul MAE, a procedurilor prevăzute de legislația europeană relevantă în procesul de preluare, procesare și analiză a cererilor de viză, precum și faptul că aceste proceduri se realizează într-o manieră solidă, bazate pe decizii bine argumentate, o pregătire profesională corespunzătoare a personalului consular, precum și pe o infrastructură IT la standarde foarte înalte.

De asemenea, experții au apreciat respectarea de către autoritățile române, inclusiv de către MAE, a prevederilor relevante din legislația europeană referitoare la protecția datelor.

Aceste concluzii reprezintă, în egală măsură, o reconfirmare a rezultatelor pozitive ale eforturilor intense întreprinse de MAE în ultimii ani pentru modernizarea, debirocratizarea, digitalizarea și eficientizarea activității consulare, inclusiv pe componenta referitoare la acordarea vizelor, în conformitate cu acquis-ul european în materie și în beneficiul cetățenilor”, precizează MAE.

Evaluarea complementară întărește constatările din raportul elaborat după vizita voluntară din luna octombrie 2022, raport publicat la 16 noiembrie 2022, împreună cu Comunicarea Comisiei Europene referitoare la extinderea spațiului Schengen, reconfirmând astfel caracterul obiectiv și pe deplin justificat al demersurilor active ale României pentru aderarea la Schengen.

Din perspectiva competențelor directe ale MAE, misiunea a vizat două paliere de verificare concomitentă, materializate printr-o întâlnire la București pe tema protecției datelor cu caracter personal, în contextul compatibilizării Sistemului Național de Informații privind Vizele cu sistemul centralizat utilizat de statele membre Schengen, respectiv o vizită la sediul Consulatului General al României la Istanbul, unde a fost urmărit procesul de preluare, procesare și eliberare a vizelor”, potrivit MAE.

Echipa misiunii de evaluare nu a identificat nicio problemă fundamentală în ceea ce privește aplicarea de către Bulgaria și România a acquis-ului Schengen în domeniul protecției datelor.

S-a constatat că ambele țările respectă regulile aplicabile de protecție a datelor atunci când folosesc spațiul Schengen.  Statele sunt încurajate să-și continue eforturile bune în ceea ce privește formarea personalului lor, precum și să dezvolte și să consolideze în continuare măsurile de auto-audit.

Echipa a constatat că sistemul informatic național bulgar și sistemul informatic național românesc sunt bine structurate și fluxul de lucru corespunde logicii implicate de viză”, se mai precizează în raport. 

RAPORTUL INTEGRAL al Comisiei Europene cu privire la evaluarea pentru Schengen poate fi consultat AICI. 

Cancelarul austriac: „Este un risc de securitate și trebuie să ne ocupăm de el”

Austria continuă, cu fiecare declarație a oficialilor săi, să-și susțină și să-și pună pe tapet argumentele pentru care România și Bulgaria nu pot primi undă verde pentru intrarea în spațiul Schengen.

„Noi nu simțim aproape deloc presiunea migrației dinspre Croația spre nord. Deoarece Croația îndeplinește în mod exemplar protecția frontierelor, nu văd o problemă în acest sens. Țările sunt votate individual”, a declarat cancelarul austriac Karl Nehammer, potrivit presei austriece, citate de G4media.

„Avem 100.000 de persoane care au trecut granița în mod neregulamentar, dintre care 75.000 au traversat țări precum România, Bulgaria și Ungaria, fără a fi înregistrate de autoritățile de securitate de acolo. Este un risc de securitate și trebuie să ne ocupăm de el”, a mai spus cancelarul austriac.

Declarațiile sale vin la doar câteva zile după ce ministrul de Interne, Gerhard Karner (ÖVP), a transmis ferm că Austria va folosi dreptul de veto la extinderea spațiului Schengen al UE cu România, Bulgaria și Croația.

De ce se opune Ministerul de Interne din Austria aderării României la Schengen

Jurnaliștii Gândul au cerut lămuri de la oficialii Ministerului de Interne din Austria, după ce în presa de la Viena a apărut, vineri, o declarație a ministrului Gerhard Karner, care preciza că se va opune aderării României la Spațiul Schengen.

Într-un răspuns trimis luni jurnaliștilor Gândul, reprezentanții Ministerului austriac de Interne spun că sistemul Schengen este unul „nefuncțional”, iar „lărgirea lui nu-l face mai bun”.

Am avut 100.000 de migranți ilegali ridicați de poliție la granița cu Austria în acest an, dintre care 75.000 nu sunt înregistrați în nicio țară a Uniunii Europene. Astfel, din punctul de vedere al Ministerului de Interne al Austriei, protecția frontierei externe (frontiera Uniunii Europene – n.r.) nu funcționează. Acesta este motivul pentru care mai multe țări (de exemplu Austria, Germania, Republica Cehă, Franța, Danemarca, Suedia, Norvegia) continuă să-și controleze granițele naționale.

Lărgirea unui sistem defect nu îl va îmbunătăți. Din motive de securitate, Ministerul de Interne se pronunță împotriva ridicării controalelor la frontiere în acest moment”, au precizat reprezentanții Ministerului de Interne din Austria, într-un răspuns pentru Gândul.