Prima pagină » Actualitate » Raportul SRI avertiza, încă din 2019, că „persistă un RISC de creştere, punctuală şi imprevizibilă, a acţiunilor EXTREMISTE”

Raportul SRI avertiza, încă din 2019, că „persistă un RISC de creştere, punctuală şi imprevizibilă, a acţiunilor EXTREMISTE”

Raportul SRI avertiza, încă din 2019, că

Serviciul Român de Informații a avut cunoștință despre „factorii de risc la adresa securităţii naţionale” din direcția „grupărilor autohtone cu potenţial extremist de dreapta”, însă s-au gândit că acestea vor avea o „aderenţă scăzută la nivelul populaţiei”. Motiv pentru care a considerat că propagarea mesajelor cu caracter extremist, în spațiul online, nu poate fi sancționată legal. 

Încă din 2019, SRI deținea informații că „există intenția pentru coagularea unui pol naționalist”, dar nu reprezintă „perspective de inducere a unor factori de risc la adresa securității naționale”.

Pe fondul acţiunilor derulate de grupurile de interese nelegitime, se vor manifesta în continuare probleme şi nereguli în implementarea proiectelor şi investiţiilor în infrastructura locală şi regională, fapt care va perpetua disparităţile de dezvoltare socio-economică.

Grupările autohtone cu potenţial extremist de dreapta şi-au menţinut acţiunile vizând creşterea credibilităţii şi legitimităţii în plan public. Un element de noutate este reluarea intenţiilor de coagulare în scopul constituirii unui „pol naţionalist”, reiese din documentul SRI.

Ultimul raport al SRI, votat de Parlament în 2023, se referă la activitatea structurii din 2020. Cele de după această dată nu au caracter public pentru că au aprobate doar de Comisia de Control a Activității SRI și nu au fost votate de Plenul reunit al celor două camere din Parlamentul României.

Ideologia de extremă dreapta a înregistrat o diversificare a formelor de propagare a mesajelor extremiste, remarcându-se translatarea lor în mediul online. Spectrul autohton a continuat să adopte un discurs  și modalități de acțiune preponderent nesancționabile legal. Au fost evidențiate demersuri vizând promovarea ideologiei și creșterea vizibilității pe scena publică, consemnează raportul SRI.

Chiar reprezentanții Institutului „Elie Wiesel”, după primul tur al alegerilor prezidențiale, au remarcat public că  ”marea majoritate a dosarelor investigate au fost clasate sau zac uitate în sertare. Unul dintre argumentele clasării este, „vorba nu a fost urmată de faptă”. Astăzi iată, mesajele au dat roade!”

Dacă până acum manifestările extremiștilor români nu li s-au părut celor de la SRI fapte care cad sub incidența legii, după desecretizarea documentelor din CSAT au făcut să li se schimbe cu totul abordarea.

Potrivit SRI, din consemnările ultimului raport public, reiese că structura a reușit să opereze cu succes „prevenirea acțiunilor spectrului extremist sau ale unor persoane auto-radicalizate pe linia instrumentării unor acțiuni de tensionare a climatului de stabilitate socială și/sau care puneau în pericol viața unor demnitari”.

Tot în 2020, SRI a semnalat, ca priorități de securitate națională, faptul că  „persistă un risc de creştere, punctuală şi imprevizibilă, a acţiunilor extremiste, în funcţie de anumite evoluţii ale vieţii sociale sau în siajul evoluţiilor fenomenului la nivel european, iar utilizarea noilor tehnologii de către entităţi ale criminalităţii organizate şi infracţionalităţii cibernetice, grupări şi organizaţii cu profil terorist sau extremist şi actori interesaţi să dezvolte acţiuni ofensive se va situa pe un trend ascendent”.

Deocamdată, nu se știe ce informații actualizate conțin rapoartele SRI din 2021, 2022 și 2023, având în vedere că acestea nu sunt publice din cauză că nu au fost votate de parlamentarii noștri în plen.

 

CITEȘTE ȘI:

DIICOT a deschis dosar penal in rem, în legătură cu campania electorală a lui Călin Georgescu, pe baza documentelor desecretizate din CSAT

SRI, informații EXPLOZIVE privind rețeaua folosită în campania lui Călin Georgescu. Când au fost create, de fapt, cele 800 de conturi din TikTok

A absolvit studii superioare de jurnalism și are o experiență de peste 15 ani în mai multe redacții de presă scrisă și TV, din România. vezi toate articolele

Citește și