Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, a detaliat, marți, la un post de televiziune, pachetul de măsuri pregătite de Guvern în sprijinul operatorilor economici și al unor categorii dezavantajete ale populație.
„În primul rând trebuie spus că e cel mai puternic, cel mai mare pachet care a fost gândit, pe de o parte pe partea investițională, economică, prin ajutorul pentru IMM-uri, pe de altă parte, pentru categoriile cele mai defavorizate, în zona de probleme cu persoane cu dizabilități, cu venituri modeste, cu probleme pentru cei cu pensii foarte mici. Sunt 3,5 miliarde de euro pe care îi injectăm rapid în toate domeniile și aceste măsuri pe care le-a anunțat aseară premierul Nicoale Ciucă vin, pe de o parte, pe investițiile masive în zona de IMM și agricultură, și aici mă refer la 300 de milioane de euro pentru compensarea creșterii prețurilor – vorbim de granturi de până la 400.000 de euro pentru toate IMM-urile care ne arată prin facturi că le-au crescut cheltuielile cu energia electrică sau cu gazele până la minim 15%”, a declarat europarlamentatul liberal, marți, pentru B1 TV.
Declarațiile au venit după ce premierul Nicolae Ciucă, proaspăt ales președinte al Partidului Național Liberal, împreună cu liderul Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, au prezentat luni seara, la Palatul Parlamentului, măsurile incluse în programul „Sprijin pentru România”, prin care autoritățile își propun să ajute cetățenii și mediul de afaceri pentru a trece mai ușor peste situația provocată de creșterea inflației și de contextul de securitate regional.
Potrivit lui Rareș Bogdan, în pachet este inclusă o măsură foarte bună pentru firmele de transport, după ce a crescut foarte mult prețul carburantului, „și aici pentru firmele de transport rutier și de mărfuri, și de persoane – mai avem încă 300 de milioane de lei pe care îi împărțim cu o compensare de 0,50 de lei la litrul de motorină și benzină. Vor fi 4.000 de firme beneficiare”.
Rareș Bogdan a detaliat că se reia ajutorul pentru pentru șomajul tehnic, 75%, și a anunțat „un foarte puternic pachet pentru fermieri „Pentru că România, în contextul Ucrainei și Rusiei, care sunt în plin război și erau furnizoare cu peste 50% din totalul cerealelor de pe iața europeană, România poate poate fi furnizor de cereale.
„Fermierii care procesează în România primesc 10% din valoarea produselor. Au fost alocate până acum 200 de milioane de euro pe acest program. Și, de asemenea, sunt și granturi de 300 de milioane de euro capital de lucru pentru fermierii români plus reactivarea Casei Unirea cu 100 de milioane”, a explicat Rareș Bogdan.
În ceea ce privește pachetul social, Rareș Bogdan a precizat că vorbim de dublarea normei de hrană pentru pacienții din spitale, care aveau doar 11 lei norma de hrană, acum va fi circa 30 de lei. Pentru pensionarii cu venituri până la 1.500 de lei, vorbim de 3,5 milioane de pensionari, ei vor beneficia de acel voucher de 50 de euro pentru produsele de bază, care înseamnă 4 litri de ulei, făină, zahăr, conserve din carne, ouă, mălai produsele esențiale pentru traiul de zi cu zi.
„Dar poate cel mai important lucru pe acest pachet este că peste 60% din pachet este finanțat din bani europeni, deci nu este susținut exclusiv de bugetul național, ci peste 2,2 miliarde din acești 3,5 sunt bani europeni, ceea ce e o chestiune extrem, extrem de importantă, pentru că nu folosim din bugetul național acești bani”, a afirmat europarlamentarul liberal.
Potrivit acestuia, încă 151.000 de gospodării unde oameni au venituri sub 600 de lei primesc în plus aceste ajutoare, iar 47.000 de copiii instituționalizați vor primi în plus bani.
Mai mult, având în vedere problemele cu natalitatea ale României, după ce până acum primeau ajutoare între 20 și 30 de cupluri pe județ, în prezent s-a aprobat practic ca 5.000 de cupluri să poată benefia de programul cu 4.000 de euro pentru fertilizare in vitro.
Rareș Bogdan a aminti și de programul pentru tineri, de 75.000 de lei, credit maxim care se acordă celor căsătoriți care își finanțează creșele pentru copii, gradiniță, școală.
Rareș Bogdan a precizat că sunt cinci ministere implicate, alături de Secretariatul General al Guvernului (SGG), Cancelaria primului ministru, și toate măsurile și procedurile vor fi anunțate de instituțiilor responsanbile.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat luni seara, la Parlament, că măsurile din programul „Sprijin pentru România” vor intra în vigoare cel mai devreme la data de 1 mai.
Totodată, el a adăugat că termenul privind aplicarea acestor măsuri este finalul anului.
„Primele măsuri vor intra în vigoare cel mai devreme la 1 mai. Ele au perioadă de aplicare până la sfârşitul anului. Doar pentru cele care au suport deja programele din fonduri europene, acestea vor continua şi după 31 decembrie 2022”, a declarat premierul.
De asemenea, acesta a mai spus că măsurile care vor fi acoperite din fonduri europene se vor aplica pentru sprijinirea companiilor afectate de prețurile la energie sau de războiul din Ucraina și criza provocată de acesta.
„În acest pachet avem măsurile care vizează sprijinirea cu până la 400.000 de euro a companiilor care au suferit sau suferă de pe urma acestor creşteri ale preţurilor la energie sau cele care sunt afectate de contextul regional. Sunt, de asemenea, măsurile care vizează pachetul social. Şi ele vor continua şi în anul viitor. Toate acestea urmează să fie agregate în funcţie de măsurile care urmează să fie luate în continuare la nivelul UE şi bugetul pentru anul viitor”, a mai spus Nicolae Ciucă.
Coaliția a anunțat, printre altele, 300 de milioane de euro pentru compensarea creşterii preţurilor, ajutor de până la 400.000 de euro/ firmă pentru IMM-urile cu cheltuieli de plus 15% la utilităţi, 200 de milioane de euro pentru investiţiile cu impact major în economie, cu posibilitate de prelungire, ajutor de stat pentru stimularea investiţiilor de peste un milion de euro, 300 de milioane lei pentru firmele de transport rutier de mărfuri, de persoane şi pentru companiile de distribuţie, decontare de 0,5 lei/litru la preţul final la pompă pentru firmele de transport rutier de mărfuri, de persoane şi pentru companiile de distribuţie, ajustarea contractelor de investiţii publice în derulare, finanţate din fonduri naţionale şi europene, în funcţie de creşterea preţurilor la materiale, manoperă, transport, utilaje, 5,2 miliarde de lei în 2022 sprijin pentru continuarea şi finalizarea contractelor în derulare.