Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a făcut joi, în Plenul Parlamentului European, o serie de declarații prin care solicită acceptarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen.
Acesta a atras atenția că România contribuie enorm la securizarea fontierelor externe ale Uniunii Europene, însă au fost „jigniți cumplit” prin decizia Austriei de a se opune aderării țării la Schengen.
El a făcut referire și la faptul că România este expusă unor riscuri ca urmare a faptului că are o graniță lungă cu Ucraina, dar că românii și-au asumat acest lucru.
Totodată, el a făcut apel la Suedia, țara care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, să facă tot ce îi stă în putință pentru a repune pe ordinea de zi extinderea spațiului de liberă circulație.
România își dorește ca Uniunea Europeană să devină un loc mai sigur pentru cetățenii ei. Dar și românii sunt cetățeni europeni! Românii contribuie esențial la stăvilirea migrației ilegale, și cu toate astea, au fost jigniți cumplit.
Românilor li s-a refuzat, pe 8 decembrie, accesul în Spațiul Schengen, iar asta s-a întâmplat din cauza josniciei politice a cancelarului austriac Nehammer. Care iată, a și plătit la alegeri, partidul său a înregistrat la alegerile de duminică cel mai prost scor de la Al Doilea Război Mondial încoace.
Doamnelor și domnilor, Uniunea Europeană nu trebuie să devină un loc unde mai-marii zilei dispun discreționar de soarta a milioane de cetățeni!
Ce au făcut românii ca să merite un asemenea tratament nemernic? Au investit un miliard de euro în securizarea frontierelor!
Au ajutat milioane de refugiați ucraineni, 3,5 milioane de ucraineni, i-au hrănit, i-au luat acasă, le-au cumpărat medicamente și lapte praf și nu s-au plâns, deoarece românii chiar sunt creștini, nu doar spun că sunt creștini.
Românii își asumă un risc major în vecinătatea Ucrainei, având 650 de kilometri de graniță și fac acest lucru asumat. dar vă spun ceva și luați aminte: românii nu sunt fraierii Uniunii Europene..
Sper ca Suedia, care este o țară cu o democraţie consolidată, să repună pe agenda Uniunii Europene, în unul din cele două Consilii JAI din martie sau iunie, extinderea spaţiului Schengen pentru România şi Bulgaria!”, a declarat europarlamentarul.
De asemenea, Rareş Bogdan a menţionat că Johanes Hahn, comisarul european pentru buget şi resurse umane, a vorbit doar 2 minute din cele cinci alocate în plen şi că nu a făcut nicio referire la spaţiul Schengen sau la România.