Conceptul „Orașul de 15 minute” reprezintă un model de planificare urbană pe care candidatul PSD-PNL la Primăria Sectorului 2 al Capitalei, Rareș Hopincă, și-ar dori să-l vadă implementat și în București. Acesta le-a detaliat ziariștilor de la DC News ce presupune o astfel de sistematizare urbană.
„Orașul de 15 minute” se poate aplica și în București, crede candidatul PSD-PNL la Primăria Sectorului 2 al Capitalei. Acest lucru ar presupune ca majoritatea necesităților și serviciilor zilnice, cum ar fi munca, cumpărăturile, educația, îngrijirea sănătății și petrecerea timpului liber să poată fi ușor accesibile cu o plimbare pe jos de 15 minute sau o plimbare cu bicicleta. Ideea este veche de un secol și a fost inventată de un urbanist de origine franco-columbiană.
În primul rând, „orașul de 15 min” este un concept teoretic menit să facă viața locuitorilor din anumite zone mai simplă, mai ușoară, cu un nivel de trai mai bun. Acest concept a fost deturnat într-un mod absolut ridicol de către unele partide, încercând să spună și m-am confruntat chiar în această campanie cu această teamă, făcându-i pe unii oameni să creadă că cineva îi vrea izolați, că-i vrea închiși într-un anume perimetru din care să nu mai iasă. Nu o teorie administrativă corectă, menită să simplifice viața oamenilor, a fost utilizată într-un mod, iertați-mi cuvântul dur, abject, pentru a induce spaima în în rândurile populației, mai ales în anumite cartiere. „Orașul de 15min” poate fi un concept funcțional dacă putem în aceeași zonă să avem infrastructură coerentă, să avem creșă, grădiniță, școală în același perimetru, să avem o piață în același perimetru, să avem serviciile publice esențiale, nu știu de la primărie, buletine, serviciile de asistență socială ș.a.m.d. Într-un perimetru astfel încât noi, la o distanță de 15min, mergând pe jos sau cu un mijloc de transport în comun facil, să putem să beneficiem de toate aceste servicii.
Hopincă este foarte sigur de faptul că astfel de concepte de import ar trebui mai bine explicate românilor, având în vedere sensibilitatea acestora pentru fake-news.
Cred eu că ar trebui să facem eforturi să explicăm mai bine aceste teorii administrative, pentru că dacă nu o facem, mâine ne trezim că ne explică nu știu ce partid extremist că „teoria ferestrelor sparte”, de fapt, înseamnă că, nu știu, PSD-ul se va duce și le sparge geamurile oamenilor
Citește și: