Prima pagină » Actualitate » Răsturnare de situație după ancheta de la Spitalul Pantelimon. Secția ATI REDUCE drastic numărul de paturi și cere redirecționarea pacienților critici

Răsturnare de situație după ancheta de la Spitalul Pantelimon. Secția ATI REDUCE drastic numărul de paturi și cere redirecționarea pacienților critici

Răsturnare de situație după ancheta de la Spitalul Pantelimon. Secția ATI REDUCE drastic numărul de paturi și cere redirecționarea pacienților critici

Situația de la Spitalul Clinic de Urgență ”Sfântul Pantelimon” a devenit din ce în ce mai apăsătoare și mai greu de gestionat, după ce s-a creat o tensiune între medici și o parte din asistenții medicali bănuiți că s-au aliat cu fosta directoare de îngrijiri Camelia Stamatoiu și fosta șefă a Secției ATI, Elena Voicu, pentru ca cele două doctorițe acuzate de procurori de tentativă de omor și omor calificat, Maria Miron și Mirela Păiuș, să fie eliminate prin ancheta Parchetului de pe lângă Tribunalul București.

Conform informațiilor aflate de Gândul, în exclusivitate, după numirea noului manager, Spitalul ”Sfântul Pantelimon” a intrat de curând într-o etapă de restrângere a activității. Surse medicale arată că o serie de instituții precum Departamentul pentru Situații de Urgență, Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, Centrul operativ pentru situații de urgență din cadrul Ministerului Sănătății, precum și serviciile de ambulanță din județele Ialomița, Giurgiu, Prahova, Teleorman și Dâmbovița au primit, la finele lunii septembrie, adrese din partea spitalului prin care li s-a solicitat sprijinul în vederea redirecționării pacienților în stare gravă către alte unități medicale.

Motivul reiese chiar din cuprinsul unei adrese, obținută de Gândul, semnată de managerul Spitalului ”Sfântul Pantelimon”, dr. Răzvan Jitianu, și de directorul medical, asistent universitar dr. Călin Daniel:

“Vă comunicăm că în Secția de Terapie Intensivă au loc lucrări extinse de reparație capitală, zugrăvit și igienizare, dotare și reechipare cu aparatură medicală, necesare pentru prevenirea în mod eficient a infecțiilor asociate actului medical și pentru îngrijirea pacienților în condiții optime.

Secția ATI va fi astfel restrânsă la un număr de 8 paturi (din 24 de paturi) pentru o perioadă de minim șase luni. Vă rugăm să ne sprijiniți în demersurile necesare prin redirecționarea pacienților critici pentru limitarea internărilor în Secția ATI, astfel încât să nu periclităm siguranța pacienților“.

Adresa prin care Spitalul Pantelimon anunță că timp de șase luni va avea doar 8 din cele 24 de paturi din Secția ATI

Cu toate că această adresă a ajuns la toate serviciile de ambulanță menționate, spitalele din județele limitrofe continuă să trimită în regim de urgență pacienți critici la Spitalul ”Sfântul Pantelimon”, creându-se o situație identică celei dinaintea izbucnirii scadalului legat de dosarul celor două doctorițe de la ATI.

Concret, întrucât pe secția ATI nu pot fi asigurate paturile necesare spitalizării unui număr de pacienți sosiți din spitalele județene limitrofe, mulți dintre pacienții aduși la Spitalul ”Sfîntul Pantelimon” rămân la Unitatea de Primiri Urgențe, ceea ce face ca stresul să rămână la nivel foarte ridicat pentru personalul medical din UPU.

În această situație, sursele medicale susțin că doar intervenția Ministerului Sănătății ar putea regla fluxul de pacienți transferați (redirecționați) către Spitalul ”Sfântul Pantelimon”.

Scandalul legat de anchetarea celor două doctorițe de la Secția ATI a Spitalului Pantelimon a culminat, recent, cu descinderea intempestivă a polițiștilor criminaliști, care au pus în aplicare o ordonanță semnată de procuror prin care au fost ridicate telefoanele mobile ale tuturor medicilor de terapie intensivă, informație care a fost prezentată în exclusivitate de Gândul.

Această descindere a fost bizară pentru că momentul pentru a realiza această procedură trebuia ales de procuror – dacă acesta considera că este necesară – în primele zile de după punerea sub acuzare a celor două cadre medicale de la ATI.

Acuzații de omor calificat cu premeditare pentru cele două doctorițe de la Spitalul Pantelimon

Dosarul în care Maria Miron și Mirela Păiuș, de la Secția ATI a Spitalului Clinic de Urgență ”Sfântul Pantelimon” sunt acuzate de omor calificat, după moartea unui pacient, a fost deschis în urma unui denunț făcut în 11 aprilie 2024, la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, de Camelia Stămătoiu, director de îngrijiri la Spitalul Clinic de Urgență ”Sfântul Pantelimon”. Aceasta reclama că, în perioada 4-6 aprilie 2024, în Secția ATI a spitalului au decedat circa 20 de pacienți, ”motivul fiind scăderea cu intenție a substanței noradrenalină de pe injectomat de către medici și în unele cazuri înlocuirea acesteia cu ser fiziologic”.

Maria Alexandra Miron și Mirela Păiuș au fost reținute în 7 august și arestate preventiv o zi mai târziu, în urma deciziei Tribunalului București.

Decizia a fost contestată de cele două doctorițe la Curtea de Apel București, care a hotărât definitiv, în 20 august, să le elibereze din arest preventiv. Mai mult, judecătorii de la Curtea de Apel București nu au dispus nicio altă măsură preventivă în cazul celor două doctorițe.

Avocații celor două doctorițe au cerut cercetarea lor în libertate, argumentând că din aprilie, când a început ancheta, nu au încercat să fugă sau să influențeze martorii, majoritatea asistente din Secția ATI în care lucrează.

Nu au plecat, nu au fugit, sunt cele mai interesate să se lămurească acest dosar, având în vedere că sunt acuzate de săvârşirea infracţiunii de omor calificat, infracţiune cu limite de pedeapsă greu de imaginat pentru orice persoană şi nu are nimeni interesul să se sustragă de la o asemenea acuzaţie sau să împiedice ancheta în acest caz. (…)

Cele două inculpate nu sunt infractori de drept comun, sunt medici care lucrează în condiţii de stres, sunt medici care iau decizii, sunt medici care răspund de viaţa a zeci de persoane pe fiecare tură, sunt medici care şi-au făcut profesia aşa cum au învăţat şi aşa cum au considerat de cuviinţă în fiecare caz în parte şi faptul că suntem în prezenţa unei culpe medicale, că s-a greşit o reducere a unei doze sau nu s-a greşit, aceste chestiuni pot face obiectul unei anchete penale în acest caz”, spunea avocatul Mariei Miron, la judecarea propunerii de arestare, de la Tribunalul București.

Saloanele „morții”, pacienți ”de lăsat”, ”dispreț” față de viața oamenilor aflați în stare critică sunt unele dintre acuzațiile din dosar care i-au determinat pe procurori să le rețină pe cele două doctorițe de la Spitalul ”Sfântul Pantelimon” și apoi au convins judecătorul de la Tribunalul București să admită cererea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Acuzarea de omor calificat cu premeditare a celor două doctoriţe, o premieră pentru medicina românească

Până acum, alți medici implicați în cazuri de malpraxis au fost acuzați în cel mai rău caz de ucidere din culpă.

În cazul celor două doctorițe de la Spitalul ”Sfântul Pantelimon”, anchetatorii vorbesc de circumstanțe agravante și acuză că acestea „au profitat de starea de vădită vulnerabilitate a persoanei vătămate, datorată vârstei, stării de sănătate, infirmităţii sau altor cauze”.

Medicii Maria Alexandra Miron şi Mirela Păiuș ”au acționat cu intenția directă de a suprima viața victimei Militaru Marian” și au arătat ”un profund dispreț al inculpatelor față de viața persoanelor prin ignorarea tuturor dispozițiile legale care reglementează exercitarea profesiei lor, dar și a jurământului depus la terminarea facultății de medicină”, au argumentat procurorii cererea de arestare preventivă.

În virtutea acestor fapte – probate cu declarații de martor, cu fotografii și cu date preluate de la aparatele din Secția ATI, dar și cu interceptări -, cele două doctorițe de la Spitalul ”Sfântul Pantelimon” au fost acuzate de cea mai gravă infracțiune contra vieții, cea de omor calificat și, respectiv, tentativă la omor calificat, o premieră în sistemul medical românesc.

Decesele suspecte ale altor cinci pacienţi, reclamate la Parchet înainte de acuzarea celor două doctorițe

Cinci dosare de moarte suspectă au fost deschise, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, anterior sesizării privind decesele care ar fi fost cauzate de scăderea dozelor de noradrenalină din Secţia ATI a Spitalului ”Sfântul Pantelimon”.

După reținerea și arestarea medicilor Maria Miron și Mirela Păiuș, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti au anunțat că, „de-a lungul timpului”, au primit mai multe sesizări privind decese suspecte ale unor pacienţi internaţi la mai multe unităţi sanitare din Capitală, inclusiv la Spitalul ”Sfântul Pantelimon”.

Cinci dosare de moarte suspectă au fost deschise recent, iar autopsiile în cazul acestora au fost dispuse înainte să apară sesizarea privind cele 20 de decese vizate de ancheta în cazul Spitalului ”Sfântul Pantelimon”.


CITEȘTE ȘI:

Descindere-șoc la Spitalul Pantelimon. Toți medicii de la ATI au rămas fără TELEFOANE: ”Pot servi ca PROBĂ în procesul penal”

Reacția unui medic cardiolog după SCANDALUL de la Spitalul Sfântul Pantelimon. „Oameni buni, treziți-vă! Asistăm la un nou caz Petre Țuțea!”

Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat în Drept, specializat în nișa subiectelor ... vezi toate articolele

Citește și