Răsturnare de situație în procesul nepotului vitreg al lui Iliescu. Ce s-ar putea întâmpla cu dosarul mitei luate de un șef din Ministerul Educației
Dosarul de corupție în care Andrei Iliescu, nepotul vitreg al fostului președinte Ion Iliescu, a fost trimis în judecată pentru că ar fi ascuns o parte din mita de sute de mii de euro primită de un director din Ministerul Educației de la administratorul unei firme, care voia contracte pentru construirea de grădinițe, s-ar putea întoarce la Direcția Națională Anticorupție.
Procurorii DNA au trimis dosarul la Tribunalul Ilfov în 19 decembrie 2022. După șase luni, judecătorul care analizează dosarul în camera preliminară a găsit neregularități și a cerut procurorului de caz să le corecteze.
”În baza art. 346 alin. (3) lit. a) Codul de procedură penală, restituie la parchet cauza privindu-i pe inculpații Palmer-Hîrtopanu Horia, trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și spălare de bani (…), Domnica Petronela-Iuliana, trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani (…) şi Iliescu Andrei, trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de tăinuire (…)” a decis judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Ilfov, în 19 iunie.
Decizia nu este definitivă și a fost deja contestată de procurorii DNA, care vor ca dosarul să ajungă la judecarea pe fond. Curtea de Apel București urmează să decidă ce se va întâmpla mai departe cu dosarul de corupție.
Administratorul firmei a recunoscut că a dat mită pentru contracte
În timp ce dosarul de corupție al directorului din Ministerul Educației, care i-ar fi dat nepotului vitreg al lui Ion Iliescu să țină o parte din mita primită, era în procedură de verificare la Tribunalul Ilfov, administratorul firmei a recunoscut că a dat bani pentru a primi contracte de construire a unor grădinițe.
În 30 mai, procurorii DNA au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu administratorul SC Antonio Inovativ Construct SRL (fostă SC Busu Trading Company SRL), acuzat de dare de mită, în formă continuată.
”În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținută în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani și 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni și interzicerea unor drepturi”, potrivit DNA.
Mită de 340.000 de euro pentru directorul din Ministerul Educației
Procurorii DNA îl acuză pe Horia Palmer-Hîrtopanu că, atunci când era directorul Unității de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Rețelei Școlare și Universitare, din subordinea Ministerului Educației, ar fi primit 340.000 de euro de la administratorul unei firme, pentru a-i atribui contracte de construire a unor grădinițe.
Horia Palmer-Hîrtopanu a stat aproape șase luni în arest preventiv, până în martie, când judecătorii l-au lăsat în libertate și au decis ca el să fie judecat sub controlul judiciar, având inclusiv interdicție de a ieși din țara.
În același dosar a fost trimis în judecată și Andrei Iliescu, nepotul vitreg al fostului președinte al României, acuzat de ”tăinuire în formă continuată”.
Filiera prin care erau ”spălate” sumele de bani
În urma cercetărilor, procurorii DNA au stabilit că, în perioada 2017-2020, fostul director Horia Palmer-Hîrtopanu ar fi intrat în contact cu administratorul unei firme care voia să obțină contracte pentru construirea unor grădinițe, în cadrul Proiectului privind Reforma Educației Timpurii în România.
Numai că, pentru a-i facilita obținerea contractelor, fostul director din Ministerul Educației i-ar fi cerut administratorului firmei 340.000 de euro şi 18.749 de lei.
În același timp, la casa lui Horia Palmer aflată într-o localitate din aproprierea Capitalei s-ar fi efectuat – tot ”sub formă de mită”, potrivit anchetatorilor, și ”lucrări de forare a unui puț şi de construire a instalației de alimentare cu apă”.
Procurorii DNA au ”descifrat” și filiera prin care banii erau ”spălați” de Horia Palmer-Hîrtopanu, o parte fiind folosiți la achiziția de imobile și mașini de lux.
”În intervalul 2016-aprilie 2021, inculpatul (n.red. – Horia Palmer) ar fi obţinut sume de bani consistente ca urmare a săvârşirii unor infracţiuni de corupţie, din care, prin diverse operaţiuni bancare, ar fi inserat în circuitul financiar legal sumele de aproximativ 228.676 euro şi 191.900 lei, folosite pentru a achiziţiona diferite bunuri (imobile şi autoturisme de lux), unele pe numele unor persoane apropiate (printre care şi inculpata Iuliana Petronela Domnica – n.red.)”, au scris procurorii DNA în rechizitoriul trimis instanței în decembrie 2022.
Achizițiile au fost făcute, susțin procurorii DNA, pentru a se pierde urma banilor primiți ca mită de fostul director din Ministerul Educației.
Nepotul vitreg al lui Ion Iliescu păstra banii ”spălați” de Palmer
Procurorii DNA au mai stabilit că, în perioada ianuarie – septembrie 2022, Andrei Iliescu, nepotul vitreg al lui Ion Iliescu, ”ar fi primit, spre păstrare, de la Palmer-Hîrtopanu Horia, sumele de 52.700 lei şi 15.305 euro, ce au fost descoperite de procurorii anticorupție cu ocazia percheziției domiciliare”.
Anchetatorii au mai precizat că Andrei Iliescu știa că sumele de bani ”ar fi provenit din săvârșirea unor fapte prevăzute de legea penală, cel mai probabil de corupție”.
Crișan Iliescu, fratele lui Ion Iliescu, a locuit pe o stradă din București unde stă și fiul său, nepotul fostului președinte al României. În această casă au fost ascunși o parte din banii ”spălați” de Horia Palmer.
O relație ”rece” între Andrei Iliescu și Ion Iliescu
Andrei Iliescu a recunoscut, cu mai mult timp în urmă, că între familia sa și Ion Iliescu a fost o relație ”rece”, spunând chiar că – atunci când Ion Iliescu a deținut funcția de președinte – fratele său vitreg, Crișan (care a decedat în 2005), a încercat să îl contacteze, însă nu a reușit. Explicația? Fostul președinte al României i-ar fi spus fratelui său că ”nu are timp să îl vadă”.
Chiar dacă ar fi dorit să își viziteze unchiul de mai multe ori, Andrei Iliescu a specificat, într-un interviu, că în 20 de ani l-a văzut pe acesta doar de câteva ori. Întâlnirile au avut loc la sediul partidului, iar Ion Iliescu era, de fiecare dată, foarte ocupat.
”Tata l-a sunat de câteva ori cu dorința de a-l vizita, dar unchiul i-a zis că nu are timp de el. Cât ai fi de președinte, nu îți faci timp cinci minute să vorbești cu fratele tău? Nu mi se pare tocmai normal… (…) Tatăl meu este frate vitreg cu el (n.red. – Ion Iliescu). Bunicul s-a recăsătorit cu o tânără ilegalistă, Maria (bunica mea). Din aceasta căsătorie au rezultat doi copii: Crișan (tata) și Mihai. Din prima căsătorie, bunicul mai avea deja alți doi băieți: Ion și Eugen”, dezvăluia Andrei Iliescu, într-un interviu pentru libertatea.ro.
CITEȘTE ȘI:
BACALAUREAT 2023 | Ce subiecte au picat la limba română. Ce a dat bătăi de cap candidaților