Rata de infectare în Capitală a scăzut marți sub 1,5 la mia de locuitori, iar joi Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență ar putea decide noi măsuri de relaxare, dacă trendul se menține descendent.
Conform datelor DSP București, marți, rata infectărilor cu noul coronavirus în Capitală este 1,49.
Pe 2 mai, CMBSU a decis redeschiderea sălilor de spectacol, a cinematografelor, a restaurantelor și cafenelelor la o capacitate de 30% în intervalul orar 5.00 – 21.00. Conform declarațiilor prefectului Bucureștiului, Alin Stoica, în scenariul în care rata de incidență este sub 1,5 la mia de locuitori, atunci va fi permisă funcționarea sălilor de spectacol și a restaurantelor la o capacitate de 50% și desfășurarea evenimentelor în aer liber cu 300 de participanți.
Chiar dacă Bucureștiul va intra în scenariul verde, cetățenii vor fi obligați în continuare să poarte masca de protecție și le va fi interzisă deplasarea în afara locuinței în intervalul 22:00-05:00.
În ceea ce privește relaxarea restricțiilor, restaurantele, barurile și cafenelele vor funcționa la o capacitate de 50% și vor putea fi organizate concerte cu participarea a cel mult 300 de persoane.
Deocamdată rămâne în vigoare data de 1 iunie pentru o eventuală relaxare masivă a restricțiilor
Relaxarea restricțiilor este strict legată de scăderea numărului de infectări și orice revenire la tendința de creștere de până acum o lună-două le-ar anula.
„Următorul prag stabilit de experţii epidemiologi este de 1,5 la mia de locuitori şi acolo vor interveni o serie de relaxări, aşa cum sunt prevăzute în legislaţie, de exemplu sălile de spectacol şi restaurantele vor putea funcţiona la o capacitate de 50% şi vor putea fi permise, de exemplu, evenimentele în aer liber cu maximum 300 de participanţi, gen concerte. (…) Lucrurile sunt discutate de experţi epidemiologi. Acestea sunt scenariile după care lucrăm acum. Am văzut că dau roade, deci încrederea mea este în epidemiologi”, declara Alin Stoica, prefectul Capitalei.
Prefectura va aștepta 48 de ore din momentul scăderii sub pragul de 1,5 la mie până să pună în practică măsurile de relaxare a restricțiilor.
Ministerul Sănătății a aprobat, luni, testarea rapidă în farmacii pentru depistarea COVID-19, a anunțat instituția prin intermediul unui comunicat.
Aproximativ 1.000 de farmacii din totalul de aproximativ 8.000 au anunțat că sunt interesate să participe la acest program.
Potrivit deciziei Ministerului, pentru testările din farmacii se vor folosi doar teste antigenice rapide cu prelevare din nazofaringe.