Prim-ministrul României, Ludovic Orban, este de părere că rata de pozitivare a crescut în ultimele zile deoarece s-au făcut mai puține teste decât de obicei, dar majoritatea în baza definițiilor de caz.
Totodată, premierul a reamintat faptul că numărul cazurilor de COVID-19 a scăzut în cursul săptămânii trecute, după ce au fost adoptate mai multe măsuri de prevenție și limitare.
„În ultimele trei zile au fost zile libere, s-au făcut mai puţine teste, de aceea procentul de pozitivare este mai mare. Vedem în zilele următoare. Ce pot să vă spun este că pe săptămâna anterioară am avut o descreştere cu peste 2.000 de cazuri. Am avut cu peste 2.000 de cazuri mai puţin. De asemenea, a scăzut, la săptămână, evident, şi procentul de pozitivare, din cumulul cazurilor săptămânale”, a explicat Ludovic Orban.
De asemenea, acesta a susținut că numărul persoanelor care se vindecă de coronavirus a început să fie mai mare decât al celor care se infectează în mai multe zile.
Totuși, ceea ce este îngrijorător este faptul că multe persoane suspecte de infectare cu SARS-CoV-2 refuză să se testeze ca să afle cu certitudine dacă au boala sau nu. Unul din zece ieșeni suspecți de COVID-19 refuză să se testeze. Avertismentul este dat de şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi, Vasile Cepoi, potrivit Ziarul de Iași.
În acest sens, există semne de întrebare şi asupra monitorizărilor făcute de medicii de familie, precum şi ale medicilor infecţionişti. De asemenea, sunt nelămuriri şi în privinţa respectării condiţiilor de carantină din partea persoanelor suspecte, dar nedeclarate, în cazul în care au fost contacţi direcţi ai unor pacienţi deja pozitivi. Drept urmare, mulţi din acest procent ajung în stare gravă la spital, informează sursa citată.
Având în vedere nevoia de creştere a numărului de testări pentru infecţia cu noul coronavirus, prin Ordinul MS 180/2020, medicii de familie au trecut şi ei pe prima linie a frontului.