Fără ploi suficiente și cu temperaturi care pârâjolesc pământul, România începe să se usuce. Sunt locuri în care râurile au secat, dar și Dunărea este în scădere.
Este atât de rău, încât oamenii din aproape 300 de localități primesc apă cu porția. Autoritățile fac apel la populație să nu mai ude grădinile și să nu își mai umple piscinele cu apă de la rețea, mai ales că rezervele din sol sunt tot mai puține.
Râul Sohodol a secat pe mai mulți kilometri. Peștii încearcă să supraviețuiască în câteva petice de apă.
„Am fost toamna trecută și era învolburată apa la cât de mare era debitul, acum nu e nicio picătură”, spune un turist.
Jiul este amenințat și el cu dispariția. Râul și-a restrâns albia cu câțiva metri și în mijlocul lui au apărut insule de nisip, arată Pro TV.
Probleme sunt și pe Dunăre. La intrarea în țară, debitul fluviului este sub media multianuală și continuă să scadă. Cele 40 de lacuri de acumulare din țară au un grad de umplere de 80%, care ar putea să scadă la 77% până la sfârșitul lunii.
„Comparativ cu anul trecut, în acest moment, avem ceva mai puțin, cu circa 250 de milioane de metri cubi, anul trecut, în aceeași zi, am avut 88% gradul de umplere”, spune Sorin Rîndașu, directorul Departamentului pentru Situații de Urgență de la Apele Române.
În 290 de localități care au sisteme centralizate de alimentare cu apă s-au impus deja restricții. La Piscani, Argeș, aproape 900 de gospodării primesc apă doar trei ore pe zi.
„Oprim găleți, în două-trei găleți și ne spunem așa”, spune o localnică.
În acest caz, autoritățile spun că au fost nevoite să impună restricții pentru că oamenii consumau nechibzuit apa și au apărut și furturile.
„40% din apă o fură și le convine să ude pomul, să ude cimentul prin curte, piscină de 20 de metri cubi, nu se poate așa”, spune Emilian Ciolan, primarul comunei.
Fântânile au secat în 239 de localități. Potrivit celor de la Apele Române, cele mai afectate județe sunt Botoșani, Vaslui și Neamț.
„Pe măsură ce numărul fântânilor care seacă o să crească, probabil că va fi nevoie de sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, în special pentru alimentarea cu apă”, mai spune Rîndașu.
Vestea bună este că nu sunt probleme cu alimentarea cu apă pentru centrala nucleară de la Cernavodă și nu se impune încă aplicarea unor restricții.