Prima pagină » Actualitate » Răvaşul enigmatic de la BISERICA din Văratec. Ce conține documentul

Răvaşul enigmatic de la BISERICA din Văratec. Ce conține documentul

Răvaşul enigmatic de la BISERICA din Văratec. Ce conține documentul
Sursa foto: Vasile Diaconu/Facebook

O biserică din Văratec a fost reabilitată cu fonduri europene. În paralel, au fost făcute cercetări arheologice, într-o sticlă fiind găsit un răvaş. Documentul a fost salvat de către arheologi și a fost extras și conservat cu succes.

Lăcașul de cult este înscris pe lista monumentelor istorice şi face parte din patrimoniul cultural-naţional. În anul 2018, stăreţia Mănăstirii a reuşit să obţină finanţare europeană pentru un amplu proiect de restaurare şi consolidare. La interior, a fost consolidată rezistenţa zidurilor, a fost înlocuită pardoseala din lemn de brad cu una din lemn de stejar și au fost restaurate iconostasul şi a pictura murală.

„La exterior, s-au realizat lucrări de restaurare la faţada bisericii, placare cu piatră naturală a soclului şi a pavajelor. Pe 30 noiembrie, în ziua de pomenire a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, biserica va îmbrăca haină nouă, prin săvârşirea slujbei de resfinţire de către IPS Mitropolit Teofan“, se arată pe site-ul bisericii.

În timpul lucrărilor de restaurare de la biserică s-au făcut şi cercetări arheologice. Munca arheologilor s-a concretizat în descoperirea primului cimitir al Mănăstirii Văratec, care a fost folosit de la sfîrșitul secolului al XVIII-lea până aproape de sfârşitul secolului al XIX-lea.

Au mai fost găsite, în timpul săpăturilor ştiinţifice, monede, o candelă, cruciuliţe, dar şi vestigii din urmă cu 8.000 de ani, aparţinând neoliticului timpuriu – ceramică specifică şi unelte din piatră.

Într-o sticlă a fost găsit un răvaș enigmatic

La fundaţia bisericii de la Văratec a fost găsită o sticlă sigilată, cu un răvaş în ea, care a stârnit un mare interes.

„Abia aştept ca experţii restauratori să o deschidă“, a declarat pentru Adevărul, dr. Vasile Diaconu, directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie Târgu Neamţ, coordonatorul ştiinţific al cercetărilor.

Cercetătorii cred că sticla cu răvaş a fost depusă acolo acum aproape 180 de ani, în 1844, când s-a renunţat la vechiul aşezământ construit din lemn, fiind ridicat altul, din piatră, care are și acum forma iniţială. Recipientul a fost trimis, pentru a fi „descifrat” ce era scris pe hârtia din interior, la Centrul de Cercetare şi Conservare-Restaurare a Patrimoniului din Iaşi.

„S-a reuşit extragerea documentului şi conservarea acestuia. Din păcate, mediul în care a stat un secol şi jumătate l-a afectat destul de mult, așa că, la ora actuală, este dificilă desfacerea lui.

Potrivit specialiştilor, condiţiile din recipientul de sticlă au contribuit şi la ştergerea scrisului de pe document“,  a precizat Vasile Diaconu, membru în Comisia Naţională de Arheologie.

CITEȘTE ȘI:

ELVEȚIA: Guvernul admite că zeci de mii de copii, inclusiv din România, au fost adoptați ilegal de cetățeni elvețieni

O nouă șosea superbă, în România. Mulți zic că e mai frumoasă decât Transalpina și Transfăgărășan

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Oana Zvobodă a debutat în presă la televiziunea PrimaTV, în anul 2017. Între 2017 și 2020 a fost reporter la PrimaTV, unde ... vezi toate articolele

Citește și