Armata rusă a avansat în estul Ucrainei pe tot parcursul anului 2024, deși cu un cost semnificativ. La aproape trei ani de la începutul invaziei pe scară largă, războiul de uzură epuizează resursele ambelor părți. Atenția se mută de la victoriile Rusiei pe câmpul de luptă către perspectiva negocierilor de pace, dar cât de realist ar putea fi un acord rămâne un mister.
Site-ul independent Meduza detaliază ceea ce a realizat armata rusă în ultimul an, de ce niciuna dintre părți nu a obținut o victorie decisivă și arată cum scăderea numărului de militari și a tehnicii de luptă ar putea aduce Moscova și Kievul la masa negocierilor.
Pe măsură ce al treilea an al războiului se apropie de sfârșit, se intră, încetul cu încetul, într-o altă fază a conflictului din Ucraina.
Cu toate acestea, există motive serioase pentru ca Moscova să ia în considerare un compromis.
În ciuda câștigurilor sale, eforturile militare ale Rusiei rămân limitate la o strategie adaptată războiului de uzură. Armata lui Putin nu a reușit să învingă decisiv Forțele Armate ale Ucrainei (FAU) și nicio cale sigură către o astfel de victorie nu pare la îndemâna rușilor. Mai mult, acest conflict prelungit a epuizat nu numai AFU, ci și armata Federației Ruse.
În cazul în care negocierile de pace ar eșua, Rusia își va păstra capacitatea de a continua ofensiva, dar resursele sale vor începe să scadă în anul 2025. Kremlinul ar putea încă să soere că AFU se va prăbuși, în cele din urmă, sub greutatea propriilor provocări.
Cu toate acestea, o strategie pragmatică pentru Moscova ar fi „monetizarea” câștigurilor recente prin asigurarea unui tratat de pace avantajos Rusiei.
În cel mai bun scenariu pentru Kremlin, acesta ar putea folosi poziția sa de forță pentru a impune Kievului condiții care ar declanșa o criză politică profundă în Ucraina.
Acest lucru, la rândul său, ar putea face ca politica ucraineană să depindă de Rusia, care pare a fi obiectivul principal al lui Vladimir Putin în cazul în care o victorie militară decisivă se dovedește a fi din ce în ce mai îndepărtată.
În al treilea an de război, comandamentul militar rus a dezvoltat mai multe abordări tactice care au permis forțelor sale armate să valorifice superioritatea numerică și să spargă apărarea Ucrainei.
Pentru așezări mai mari și poziții puternic fortificate, armata rusă se bazează pe infanterie numeroasă și forțe blindate sprijinite de aviație.
Avioanele care operează de la zeci de kilometri lansează bombe puternice, ghidate, echipate cu module de planificare și corecție. Aceste module, atașate bombelor din epoca sovietică produse în sute de mii de bucăți, au făcut chiar și pozițiile urbane și industriale puternic fortificate vulnerabile la astfel de atacuri, mai notează Meduza.
Armata rusă rămâne, însă, incapabilă să învingă decisiv armata ucraineană sau să avanseze spre marile orașe ucrainene precum Kiev, Odesa sau Dnipro.
Prin urmare, Kremlinul continuă să poarte un război de uzură, sperând că, până când această strategie devine nesustenabilă, „realitățile de pe teren” – așa cum descrie Vladimir Putin controlul teritorial – se vor alinia obiectivelor sale.
Oficial, revendicările Rusiei includ controlul asupra întregului teritoriu al regiunilor Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson din Ucraina.
Cu toate acestea, există îndoieli cu privire la faptul că armata rusă își poate susține ofensiva completă. capabilități pentru încă un an.
Răspunsul scurt este că ambele armate își epuizează, probabil, resursele. Armata rusă înregistrează pierderi într-un ritm mai rapid, dar a început cu o rezervă mai mare de personal și tehnică militară.
Până la jumătatea anului 2024, recrutarea de noi „voluntari” de către armata rusă abia a fost suficientă pentru a-și acoperi – dacă chiar a reușit să-și acopere – pierderile.
Pe de altă parte, producția de noi vehicule blindate nu a ținut niciodată pasul cu pierderile de pe câmpul de luptă. În ultimii doi ani, armata rusă s-a bazat în primul rând pe stocurile din epoca sovietică, dar aceste rezerve (cel puțin echipamentele care nu necesită reparații majore) sunt aproape epuizate.
Ar mai putea exista sute de tancuri depozitate în instalații închise, care nu sunt „văzute” de sateliți. Cu toate acestea, este probabil ca tancurile respective să fi fost prioritizate pentru implementare doar datorită stării lor relativ mai bune. Aprovizionarea cu tancuri relativ moderne (diverse modele de T-72 și T-80) abia dacă va mai asigura încă un an de lupte la fel de intense ca în 2024.
Încă nu există date precise despre rata de mobilizare a Forțelor Armate Ucrainene și despre pierderile irecuperabile pe care le-au suferit la rândul lor. Cu toate acestea, pe baza evoluțiilor de pe front, recrutarea pare insuficientă pentru a compensa pierderile de la cei uciși, răniți grav, dispăruți în acțiune sau dezertori, explică analiștii Meduza.
În ciuda pregătirii slabe a noilor sale unități, comandamentul ucrainean ar putea încerca o altă ofensivă, localizată în 2025, similară cu cea din regiunea Kursk, în cazul în care negocierile eșuează.
Cu toate acestea, este mai probabil ca Donald Trump să concluzioneze că Kievul este un obstacol în calea progresului către pace, caz în care Ucraina riscă să piardă cu totul sprijinul militar al SUA.
Deocamdată, nu există perspective clare de îmbunătățire a situației resurselor necesare frontului. Acesta este probabil factorul care forțează Kievul să exploreze posibilitatea de a îngheța conflictul cu Rusia, notează Meduza.
În acest moment, negocierile de pace par puțin probabile, în ciuda epuizării ambelor părți și a dorinței în scădere a Occidentului de a sprijini Ucraina.
În timp ce un compromis cu privire la problemele teritoriale ar putea fi posibil, ajungerea la acorduri cu privire la alte puncte care vor modela politica postbelică la Moscova și Kiev este probabil să fie mult mai dificilă.
Chiar dacă Occidentul consideră că acordul nu reprezintă o victorie a Rusiei, deoarece nu îi acordă lui Putin controlul direct asupra Ucrainei, ar putea încă destabiliza țara în viitor, permițând Moscovei să-și afirme dominația chiar și fără un triumf pe câmpul de luptă.
Problema cea mai presantă va fi însă reprezentată de garanțiile de securitate. Kievul are nevoie de asigurări că Rusia nu va relua războiul în viitorul apropiat, ceea ce ar necesita fie apartenența la NATO, fie garanții similare solide din partea țărilor occidentale.
Pentru Kremlin, prioritatea este să se asigure că orice acord de pace sau de încetare a focului este permanent și obligatoriu, împiedicând Ucraina sau Occidentul „să caute răzbunare”, chiar și pe termen lung. Totodată, Putin consideră esențială consolidarea victoriei sale.
Dacă negocierile eșuează, ambele armate vor continua să lupte cu resurse în continuă scădere. Și ceea ce acum par a fi tactici neconvenționale – respectiv soluții improvizate folosind orice este la îndemână – ar putea deveni normalitate până la sfârșitul anului 2025, anticipează Meduza.
Citește și: