Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat formarea unei coaliţii internaționale în Marea Roşie, menită să contracareze „atacurile iresponsabile” ale rebelilor houthi din Yemen asupra traficului maritim.
Deocamdată, 10 state au răspuns apelului lansat de America.
„Recenta escaladare a atacurilor iresponsabile ale rebelilor houthi dinspre Yemen ameninţă libera circulaţie a comerţului, pune în pericol viaţa marinarilor nevinovaţi şi încalcă dreptul internaţional”, a transmis șeful Pentagonului într-un comunicat de presă.
„Operaţiunea Prosperity Guardian reuneşte mai multe ţări, inclusiv Regatul Unit al Marii Britanii, Bahrein, Canada, Franţa, Italia, Olanda, Norvegia, Seychelles şi Spania, pentru a aborda împreună provocările de securitate din sudul Mării Roşii şi Golful Aden” – Lloyd Austin
Rebelii houthi, din Yemen, au intrat în conflictul dintre Israel şi Hamas atacând nave pe rute de transport vitale şi lansând drone şi rachete în direcţia Israelului. Loviturile au fost date direct din capitala Sanaa, de la o distanţă de aproape 2000 de kilometri de Israel, scrie The Times of Israel!
Pe de altă parte, Sky News anunță că cel puțin o navă britanică a fost atacată în Marea Roșie. Organizația United Kingdom Maritime Trade Operations a transmis că un atac a vizat cel puțin o navă britanică, în largul Portului Mokha, din Yemen. Autoritățile britanice investighează incidentul.
Între timp, navelor sub pavilion UK li s-a cerut „să călătorească cu prudență și să raporteze orice activitate suspectă”.
Yemenul a revendicat responsabilitatea pentru lansarea unui atac cu drone asupra a două nave, Swan Atlantic și MSC Clara. Purtătorul de cuvânt al Ansar Allah (houthi), Mohamed Abdel-Salam, a spus că navele israeliene sau vapoarele care se îndreaptă spre Israel vor fi vizate de lovituri „până la încheierea agresiunii și asediului asupra Fâșiei Gaza”.
În consecință, mai multe companii de transport maritim au întrerupt toate trecerile prin Strâmtoarea Bab el-Mandeb, situată în largul coastei Yemenului, la capătul sudic al Mării Roșii. Strâmtoarea face legătura cu Canalul Suez și este unul dintre cele mai aglomerate trasee maritime din lume.
Israelul a anunțat că va trece, treptat, la următoarea fază a operațiunilor din Gaza, după cum a declarat ministrul Apărării, Yoav Gallant. Anunțul vine la scurt timp după discuțiile purtate la Tel Aviv cu șeful Pentagonului, Lloyd Austin.
Gallant a dat de înțeles că populația locală va putea, probabil, să se întoarcă mai întâi în nordul Fâșiei Gaza, care era cea mai populată zonă înainte de atacul Israelului.
Cei mai mulți locuitori din nordul Fâșiei Gaza au fugit din calea războiului, refugiindu-se în sud.
Presiunea internațională pentru o încetare a focului a crescut din cauza celor peste 19.000 de victime civile rezultate în urma campaniei masive de bombardamente și a unui ofensive terestre declanșate de Israel.
În pofida declarațiilor publice, Statele Unite continuă să furnizeze Israelului arme și să sprijine diplomatic acțiunile Tel Avivului. Chiar Lloyd Austin a oferit asigurări luni, 18 decembrie, afirmnd că „sprijinul american pentru securitatea Israelului este de nezdruncinat. Israelul nu este singur”.