Război în Orientul Mijlociu, ziua 447. Stare de asediu în Homs, Siria/Impas în negocierile Hamas-Israel
Poliția siriană, trecută sub controlul noii conduceri de la Damasc, după înlăturarea de la putere a lui Bashar al-Assad, a impus starea de asediu pe timpul nopții în orașul Homs, potrivit mass-media de stat. Măsura a fost luată urmare a tulburărilor sociale de acolo legate de demonstrații despre care locuitorii au spus că au fost conduse de membri ai comunităților religioase minoritare alawite și musulmane șiite.
Agenția Reuters nu a putut confirma cererile demonstranților și nici gradul de tulburare care a avut loc.
Minoritățile se revoltă, în Siria
Unii locuitori au declarat că demonstrațiile au fost legate de presiunile și violențele din ultimele zile îndreptate împotriva membrilor minorității alawite, o sectă considerată mult timp loială fostului președinte Bashar al-Assad, care a fost răsturnat de rebelii islamiști sunniți pe 8 decembrie.
Purtătorii de cuvânt ai noii administrații siriene conduse de gruparea Hayat Tahrir al-Sham (HTS), o fostă filială al-Qaeda, nu au răspuns solicitărilor de a comenta subiectul.
Presa de stat a declarat că starea de asediu a fost impusă pentru o noapte, de la ora locală 18:00 (1500 GMT) până joi dimineață, la ora 8:00.
Noii lideri ai țării au promis în mod repetat să protejeze grupurile religioase minoritare, dar au eșuat în a arăta acest lucru. Minoritățile din Siria se tem că rebelii aflați acum la conducere ar putea încerca să impună o formă conservatoare de guvern islamist.
Impas în negocierile Hamas – Israel
Hamas susține că Israelul a introdus noi condiții care întârzie un posibil acord privind un armistițiu și eliberarea ostaticilor, în cadrul negocierilor mediate de Qatar și Egipt, scrie The Times of Israel. Gruparea arată că „discuțiile se desfășoară serios la Doha, cu medierea Qatarului și Egiptului”. Totodată, Hamas insistă și că a demonstrat „responsabilitate și flexibilitate”.
Potrivit Hamas, Israelul a ridicat „probleme și condiții noi legate de retragerea trupelor, armistițiu, prizonieri și întoarcerea persoanelor strămutate”, ceea ce ar fi întârziat încheierea unui acord deja aproape finalizat. Anterior, oficiali israelieni și palestinieni au indicat că diferențele majore între părți s-au redus, dar există încă aspecte cruciale care rămân nerezolvate.
Conform surselor, Hamas nu a dat încă o listă clară a ostaticilor, fie vii, fie decedați, care ar urma să fie eliberați în prima etapă a unui eventual armistițiu.
Negocierile continuă într-un context tensionat, cu proteste la Tel Aviv, unde cetățenii cer acțiuni urgente pentru eliberarea ostaticilor.