Război în Orientul Mijlociu, ziua 466. IDF a interceptat un proiectil lansat din Yemen/ Hamas ar putea elibera 33 de ostatici
Armata israeliană a anunțat că a interceptat un nou proiectil lansat din Yemen înainte ca acesta să intre pe teritoriul israelian, transmite AFP.
De asemenea, tot luni, armata a anunțat că a interceptat și o dronă în sudul Israelului, lansată din Yemen.
Rebelii houthi au revendicat, într-un comunicat, tirul de „rachetă hipersonică de tip Palestine 2” asupra unui obiectiv din Yaffa (numele arab pentru Jaffa, un cartier din Tel Aviv), precum și că au tras patru drone asupra aceleași regiuni.
Ei au adăugat că își vor continua operațiunile împotriva Israelului până la „sfârșitul agresiunii împotriva palestinienilor”.
De la începutul războiului pe 7 octombrie 2023 în Fâșia Gaza între mișcarea islamistă palestiniană Hamas și Israel, houthii, care controlează Yemen, au lansat rachete și drone în direcția Israelului. De asemenea, ei vizează nave din Marea Roșie și Golful Aden despre care spun că au legături cu Israelul, Statele Unite sau Regatul Unit.
Ca răspuns, Israelul a lovit mai multe ținte în interiorul Yemenului, în special în capitala Sanaa.
Hamas ar putea elibera 33 de ostatici
Hamas ar urma să elibereze 33 de ostatici în prima fază a unui acord de încetare a focului, aflat în curs de finalizare la negocierile din Doha, au declarat luni doi oficiali israelieni, citați de CNN. Conform unui oficial de rang înalt israelian, Israel consideră că majoritatea celor 33 de ostatici sunt în viață, însă este posibil ca în prima fază a eliberării să fie predate și trupuri ale unor persoane decedate.
Hamas și aliații săi dețin în continuare 94 de ostatici, dintre care cel puțin 34 sunt decedați, potrivit guvernului israelian.
Un diplomat apropiat negocierilor a precizat că ultima rundă de discuții va avea loc marți, 14 ianuarie, la Doha pentru a soluționa detaliile finale. Tot azi, familiile unor ostatici urmează să se vadă cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Eliberarea celor 33 de ostatici reprezintă prima etapă a acordului. Negocierile pentru faza a doua, care are ca obiectiv finalizarea conflictului, vor începe în a 16-a zi de implementare a înțelegerii.
Conform propunerilor actuale, forțele israeliene ar urma să păstreze o prezență în coridorul Filadelfia, o zonă strategică de-a lungul graniței Egipt-Gaza, aspect care a dus anterior la blocarea unui acord în luna septembrie. De asemenea, Israelul intenționează să mențină o zonă tampon de-a lungul frontierei cu Gaza, însă dimensiunea exactă a acesteia rămâne un punct de dispută. Hamas solicită revenirea la zona tampon preexistentă de 300-500 de metri, în timp ce Israelul cere 2.000 de metri.
Locuitorii din nordul Fâșiei Gaza ar putea reveni în mod liber în regiune, dar oficialii israelieni au precizat că vor fi aplicate „aranjamente de securitate”.
Prizonierii palestinieni considerați responsabili de uciderea unor cetățeni israelieni nu vor fi eliberați în Cisiordania, ci doar în Gaza sau în străinătate, pe baza unor acorduri cu state terțe.