Prima pagină » Actualitate » RĂZBOI în Ucraina, ziua 1.001. Costul pagubelor provocate mediului de invazia rusă – 71 de miliarde de dolari!

RĂZBOI în Ucraina, ziua 1.001. Costul pagubelor provocate mediului de invazia rusă – 71 de miliarde de dolari!

RĂZBOI în Ucraina, ziua 1.001. Costul pagubelor provocate mediului de invazia rusă - 71 de miliarde de dolari!

Războiul din Ucraina a intrat miercuri, 20 noiembrie, în a 1.001-a zi, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.

Invazia rusă în Ucraina a provocat daune de 71 miliarde de dolari mediului înconjurător şi a condus la o creştere masivă a emisilor de gaze cu efect de seră, a declarat, în cadrul COP29, de la Baku, un ministru ucrainean, potrivit AFP.

„Natura este o victimă tăcută a acestui război”, a afirmat Svetlana Grinciuk, ministrul Protecţiei mediului şi a resurselor naturale.

Impactul asupra climatului, în special distrugerea pădurilor care echilibrează natural emisiile de carbon, arată că aceste consecinţe ale războiului „nu afectează doar Ucraina, ci şi întreaga lume”, a transmis ministrul.

Potrivit guvernului ucrainean, costul pagubelor aduse mediului de război se ridică la 71 miliarde de dolari. Conflictul a dus de asemenea la degajarea a circa 180 milioane de tone de carbon, a mai indicat aceasta.

În 2023, Programul ONU pentru Dezvoltare (PNUD) estimase la 56 de miliarde de dolari daunele aduse mediului de războiul în Ucraina.

3 milioane de hectare de păduri, rase de pe fața Pământului

Potrivit ultimelor estimări ucrainene, activităţile militare în sine au provocat 51,6 milioane de tone de emisii de carbon, cărora li s-ar putea adaugă 56 milioane de tone în timpul reconstruirii infrastructurii după război. Incendiile sunt responsabile de 27,2 milioane de CO2 echivalent.

Potrivit ministrului, invazia rusă a distrus trei milioane de hectare de păduri.

Acest estimări intervin în timp ce Rusia a lovit instalaţii energetice ucrainene în cursul unor noi bombardamente aeriene, aruncând milioane de persoane în întuneric.

Rusia şi Ucraina şi-au intensificat atacurile, în timp ce anticipează o probabilă schimbare de atitudine din partea noii administraţii americane a preşedintelui ales Donald Trump, care ar putea renunţa, după învestitura sa la 20 ianuarie, să susţină din punct de vedere militar Kievul.

Ucraina, care aspiră să adere la Uniunea Europeană, s-a angajat să atingă obiectivul de zero emisii de gaze cu efect de seră până în 2050.

Biden trimite mine antipersonal în Ucraina

Președintele Joe Biden a aprobat furnizarea de mine antipersonal Ucrainei, a declarat un oficial american pentru Reuters, un pas care ar putea contribui la încetinirea avansului rusesc în estul țării.

Statele Unite se așteaptă ca Ucraina să utilizeze minele pe propriul teritoriu, care s-a angajat să nu le folosească în zone populate cu civili, a declarat oficialul.

Statele Unite au furnizat Ucrainei mine antitanc pe tot parcursul războiului cu Rusia, însă furnizarea de mine antipersonal are ca scop frânarea avansului trupelor terestre ruse, a adăugat oficialul.

Minele americane diferă de cele rusești prin faptul că sunt „nepersistente” și devin inerte după o perioadă prestabilită, a mai spus oficialul.

Laurențiu Teodorescu este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si ... vezi toate articolele