Prima pagină » Actualitate » RĂZBOI în Ucraina, ziua 1.007. Kievul, atacat în valuri de drone rusești/Un oficial NATO cere firmelor să se pregătească de război

RĂZBOI în Ucraina, ziua 1.007. Kievul, atacat în valuri de drone rusești/Un oficial NATO cere firmelor să se pregătească de război

RĂZBOI în Ucraina, ziua 1.007. Kievul, atacat în valuri de drone rusești/Un oficial NATO cere firmelor să se pregătească de război

Războiul din Ucraina a intrat marți, 26 noiembrie, în a 1.007-a zi, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.

Capitala Ucrainei, Kiev, este supusă unui atac susţinut cu drone ruseşti, a anunțat, marţi dimineaţa, 26 noiembrie, primarul Vitali Kliciko.

„Atacul cu UAV (n.r. – vehicul aerian fără pilot) asupra Capitalei continuă. Forţele de apărare aeriană operează în diferite zone ale oraşului. Dronele intră în Capitală din direcţii diferite”, a afirmat Kliciko pe canalul său de Telegram.

Potrivit Reuters, martori au auzit o serie de explozii asemănătoare celor produse de sisteme de apărare aeriană în funcţiune.

Kievul, împrejurimile şi o mare parte a teritoriului ucrainean se află sub alerte de raid aerian. La Kiev, alarmele de raid aerian au început luni, în jurul orei 19:00 GMT.

„Companiile trebuie să se pregătească pentru un scenariu de război”

Un lider NATO a cerut companiilor europene și americane să își adapteze liniile de producție și distribuție pentru a face față unui posibil scenariu de război, scrie Reuters.

Amiralul olandez Rob Bauer a îndemnat companiile să ia măsuri pentru a se pregăti pentru un scenariu de război. Declarațiile au fost făcute la un eveniment organizat de European Policy Centre în Bruxelles, în contextul amenințărilor din partea Rusiei și Chinei.

Amiralul Bauer, care este președintele Comitetului Militar al NATO, a subliniat că descurajarea conflictelor depășește capacitățile militare și implică asigurarea funcționării neîntrerupte a serviciilor și livrării de bunuri esențiale.

„Dacă ne putem asigura că toate serviciile și bunurile cruciale pot fi livrate indiferent de situație, aceasta reprezintă un element esențial al descurajării”, a declarat Bauer. El a dat exemple de vulnerabilități, cum ar fi dependența Europei de Gazprom pentru energie sau de China pentru materiale rare și ingrediente farmaceutice.

Amiralul a avertizat că astfel de dependențe strategice pot fi folosite ca arme: „Este naiv să credem că Partidul Comunist Chinez nu va folosi această putere”. El a amintit că liderii de afaceri trebuie să înțeleagă impactul deciziilor comerciale asupra securității naționale.

Bauer a concluzionat că economiile sunt la fel de importante ca armatele în câștigarea războaielor și că ajustarea producției și distribuției este crucială pentru a proteja siguranța națiunilor.

Laurențiu Teodorescu este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si ... vezi toate articolele

Citește și