RĂZBOI în Ucraina, ziua 1035. Germania și Italia, sprijin important acordat Kievului
Războiul din Ucraina a intrat marți, 24 decembrie, în a 1035-a zi, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.
Ucraina a primit un nou pachet extins de arme din Germania, a anunţat Ministerul Apărării de la Kiev.
Ce arme a trimis Berlinul în Ucraina
Furnizarea, confirmată şi de guvernul german, include 15 tancuri de luptă Leopard 1A5, două tancuri antiaeriene Gepard, un obuzier autopropulsat Panzerhaubitze 2000, două sisteme antiaeriene Iris-T şi două lansatoare de rachete Patriot.
Sistemele antiariene sunt deosebit de importante pentru Kiev pentru a combate atacurile Rusiei cu drone şi rachete, care s-au intensificat în ultimele săptămâni. Berlinul a anunțat că furnizarea de sisteme suplimentare Iris-T a fost promisă în 2023.
Germania a livrat acum Ucrainei încă 65.000 de runde de muniţie pentru tancurile antiaeriene Gepard, precum şi muniţie suplimentară pentru sistemul Iris-T. De asemenea, a furnizat rachete aer-aer AIM-9L/I, care permit avioanelor de vânătoare să atace ţinte în aer.
În afară de armele grele, noul pachet include camioane, drone, sisteme radar şi muniţie.
Germania a furnizat Ucrainei până acum (sau a promis să furnizeze) ajutor militar în valoare de 28 de miliarde de euro. Germania este al doilea cel mai mare susţinător al Ucrainei după SUA.
Ce decizie a luat Italia
Guvernul italian a adoptat un proiect care îi permite să continue să furnizeze până la sfârșitul anului 2025 „mijloace, materiale și echipamente Ucrainei”, se arată într-o declarație a guvernului de la Roma, citată de Reuters.
Din 2022, Italia a aprobat 10 pachete de ajutor militar, inclusiv două sisteme franco-italiene de apărare aeriană.
Premierul Giorgia Meloni a fost un susținător al Kievului de la preluarea mandatului, la sfârșitul anului 2022, și a promis să sprijine Ucraina până se va termina războiul.
Marți, șeful NATO, Mark Rutte, a îndemnat membrii alianței militare să sporească ajutorul militar pentru Ucraina, pentru a consolida poziția acesteia în cazul în care Kievul ar intra în negocieri de pace cu Rusia.
Rusia acuză Moldova că pregătește atacarea Transnistriei
Serviciul de Informaţii Externe al Rusiei (SVR) a raportat că preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, pregăteşte un plan pentru o operaţiune militară de preluare a controlului asupra regiunii separatiste Transnistria.
Potrivit SVR, Maia Sandu a avut recent o întâlnire cu conducerea de vârf a guvernului în domeniul securităţii energetice, care s-a încheiat cu o frază despre „necesitatea elaborării unui plan pentru o operaţiune de preluare a controlului asupra Transnistriei şi de încetare a prezenţei ruse de menţinere a păcii în regiune”.
„Nimeni nu poate garanta că preşedintele R. Moldova nu va încerca să declanşeze un război în regiune”, subliniază comunicatul SVR citat de agenţia oficială rusă de presă TASS.
SVR a indicat că „Sandu şi-a ieşit din minţi” după ce a fost informată că R. Moldova ar putea întâmpina probleme cu aprovizionarea cu energie în contextul în care contractul de tranzit al gazelor ruseşti către Europa prin sistemul de gazoducte ucrainene expiră pe 31 decembrie, iar Kievul refuză să îl prelungească.
Preşedinta Maia Sandu, potrivit comunicatului SVR, a cerut să se elaboreze un plan de preluare în forţă a termocentralei din Transnistria, care funcţionează cu gaz rusesc şi de a cărei aprovizionare Moldova depinde aproape în totalitate.
Regiunea Transnistria s-a rupt de Republica Moldova după un conflict armat sângeros, în 1992, în care forţele separatiste au primit asistenţă militară rusă. Autorităţile de la Chişinău cer retragerea trupelor ruse din regiunea separatistă transnistreană şi a arsenalului aflat acolo încă din perioada sovietică, estimat undeva la aproximativ 40.000 de tone de arme şi muniţii.