Prima pagină » Actualitate » RĂZBOI în Ucraina, ziua 1044. Bilanțul ultimului atac asupra Kievului/Situație „dificilă” în Transnistria

RĂZBOI în Ucraina, ziua 1044. Bilanțul ultimului atac asupra Kievului/Situație „dificilă” în Transnistria

RĂZBOI în Ucraina, ziua 1044. Bilanțul ultimului atac asupra Kievului/Situație „dificilă” în Transnistria

Războiul din Ucraina a intrat joi, 2 ianuarie 2025, în a 1044-a zi, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.

Câteva incendii au izbucnit în capitala Kiev şi cel puţin şase persoane au fost rănite în urma unui nou atac rusesc cu drone asupra Ucrainei, a declarat primarul Vitali Kliciko.

Două persoane au fost transportate la spital după ultimul atac al rușilor, a scris primarul Kliciko pe Telegram. Potrivit acestuia, resturi ale dronelor doborâte au căzut pe câteva clădiri în două cartiere ale oraşului.

Un foc a izbucnit pe un acoperiş şi într-un apartament într-un imobil rezidenţial, unde ultimele două etaje au fost avariate.

Apărarea antiaeriană a capitalei a fost activă, a mai scris Kliciko. El a publicat și fotografii cu un tramvai având geamuri sparte şi cu calea de rulare avariată în urma impactului resturilor de drone.

Armata ucraineană a transmis că a doborât 63 din cele 111 drone lansate de Rusia asupra unor regiuni din Ucraina. Alte 46 de drone au fost doborâte de bruiajul electronic.

Situație „dificilă” în Transnistria

Regiunea separatistă Transnistria se află în dificultate după oprirea livrării de gaz rusesc către Europa via Ucraina, a anunţat guvernul de la Chişinău.

Regiunea trece printr-o situaţie dificilă” după ce „furnizorul local Tiraspoltransgaz a întrerupt furnizarea de gaze naturale şi căldură, afectând localităţi şi instituţii publice”, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă, pe reţeaua de socializare Telegram. El a cerut Rusiei „să oprească şantajul”.

Oprirea fluxului de gaz s-a resimţit imediat pe teritoriul ocupat de aproximativ 450.000 de etnici ruși şi unde Moscova are staţionaţi aproximativ 1.500 de militari.

Transnistria primea gaz rusesc via Ucraina, însă această rută de aprovizionare a fost stopată miercuri, 1 ianuarie, după expirarea unui acord de tranzit între Rusia şi Ucraina. Un comunicat de pe site-ul companiei locale de energie afirmă că întreruperile de căldură au intrat în vigoare la ora locală 07:00, dar unele unităţi, cum ar fi spitalele, au fost exceptate.

Autoritățile de la Chișinău îi sfătuiesc pe locuitori să se îmbrace călduros, să atârne pături sau perdele groase peste ferestre şi uşile de la balcon şi să folosească radiatoare electrice.

Parlamentul local de la Tiraspol a trimis luna trecută un apel către Kremlin de a ajunge la un nou acord cu Ucraina care să permită continuarea livrărilor de gaz. Anual, Rusia pompa circa 2 miliarde m3 de gaz anual unei centrale electrice din Transnistria, care furniza energie pentru toată Republica Moldova.

Chișinăul contestă datoriile la gaze pe care Rusia i le impută şi acuză Moscova că exploatează dependenţa energetică pentru a destabiliza ţara.

Laurențiu Teodorescu este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si ... vezi toate articolele

Citește și