Prima pagină » Actualitate » RĂZBOI în Ucraina, ziua 1046. Noi atacuri cu drone lansate de ruși/Criză energetică și de securitate în Moldova

RĂZBOI în Ucraina, ziua 1046. Noi atacuri cu drone lansate de ruși/Criză energetică și de securitate în Moldova

RĂZBOI în Ucraina, ziua 1046. Noi atacuri cu drone lansate de ruși/Criză energetică și de securitate în Moldova

Războiul din Ucraina a intrat sâmbătă, 4 ianuarie 2025, în a 1046-a zi, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.

Rusia a lansat o nouă serie de atacuri cu drone asupra Ucrainei, ucigând un civil şi rănind alţi patru în regiunea Kiev, au anunţat oficiali militari şi regionali, informează Reuters.

Forţele ucrainene de apărare aeriană au doborât 60 din 93 de drone lansate de Rusia, a anunţat armata ucrainean. Aceasta a mai informat că 26 de drone au fost „pierdute”, cu referire la utilizarea de sisteme electronice ucrainene pentru redirecţionarea de drone ruse.

Guvernatorul regiunii Kiev, Mikola Kalaşnik, a declarat că un şofer de camion a fost ucis de resturi de dronă. Acestea au avariat de asemenea câteva case, rănind patru persoane, inclusiv un băiat d 16 ani, a precizat Kalaşnik.

Potrivit forţelor aeriene ucrainene, drone ruse au atacat în timpul nopţii nouă regiuni din Ucraina. Clădiri rezidenţiale şi comerciale au fost avariate în regiunea Doneţk în est, precum şi în regiunea Cernihiv (Cernigov) din nord, a adăugat armata ucraineană.

Criză energetică și de securitate în Moldova

Republica Moldova se confruntă cu o criză de securitate după ce regiunea separatistă Transnistria a fost afectată de oprirea livrărilor de gaze rusești, a avertizat premierul Dorin Recean.

Întreruperea a survenit după ce acordul de tranzit al gazelor prin Ucraina a expirat la începutul anului, iar Kievul a refuzat să prelungească înțelegerea cu Moscova.

Recean a declarat că Moldova și-a asigurat necesarul energetic prin producție internă și importuri, însă regiunea Transnistria, dependentă de gazul rusesc, a fost grav afectată: locuitorii au rămas fără apă caldă și încălzire centralizată, iar activitatea industrială s-a oprit, cu excepția producătorilor de alimente.

„Prin sacrificarea viitorului unui protectorat susținut de trei decenii, Rusia arată adevăratul deznodământ pentru toți aliații săi – trădare și izolare”, a subliniat Recean. Premierul a calificat situația drept o criză de securitate care vizează destabilizarea Moldovei și folosirea teritoriului său împotriva Ucrainei.

La rândul său, Rusia a acuzat Ucraina pentru refuzul de a reînnoi acordul de tranzit. În plus, Gazprom a susținut că a oprit livrările din cauza unei datorii de 709 milioane de dolari, sumă contestată de Moldova, care afirmă că datoria reală este de 8,6 milioane de dolari.

Transnistria, regiune locuită preponderent de etnici ruși, s-a separat de Moldova în anii ’90 și a primit gaze prin Ucraina. În mod tradițional, Moldova își asigura cea mai mare parte a energiei electrice din Transnistria, dar acum Chișinăul a găsit soluții alternative, prin importuri din România.

Liderul transnistrean Vadim Krasnoselski a anunțat că regiunea dispune de rezerve de gaz suficiente pentru 10 zile în nord și pentru o perioadă dublă în sud.

Laurențiu Teodorescu este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si ... vezi toate articolele

Citește și