Prima pagină » Actualitate » RĂZBOI în Ucraina, ziua 1051. Zelenski minimalizează afirmațiile lui Trump cu privire la extinderea NATO spre Est

RĂZBOI în Ucraina, ziua 1051. Zelenski minimalizează afirmațiile lui Trump cu privire la extinderea NATO spre Est

RĂZBOI în Ucraina, ziua 1051.  Zelenski minimalizează afirmațiile lui Trump cu privire la extinderea NATO spre Est

Războiul din Ucraina a intrat joi, 9 ianuarie 2025, în a 1051-a zi, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a minimalizat afirmațiile lui Donald Trump, care a declarat cu o zi înainte că înțelege „sentimentul” Rusiei în ceea ce privește o eventuală aderare a Ucrainei la NATO.

Rusia, care consideră prezența NATO la frontierele sale o amenințare existențială, își justifică invazia în Ucraina și prin dorința de a împiedica orice apropiere între această țară și Alianța Nord-Atlantică.

La rândul său, Ucraina estimează că o aderare la NATO constituie singura protecție veritabilă împotriva Rusiei.

Donald Trump, care a criticat de nenumărate sprijinul american pentru Ucraina, în valoare de zeci de miliarde de dolari, a dat de înțeles că eforturile lui Joe Biden pentru a integra Ucraina în NATO au contribuit la declanșarea invaziei ruse.

„La un moment dat, Biden a spus «Ucraina ar trebui să poată adera la NATO». Ei bine, Rusia avea pe cineva în pragul ușii, eu pot înțelege sentimentul rușilor în legătură cu asta!” – Donald Trump

Zelenski: „Să nu se tragă concluzii imediate cu privire la politica SUA”

Prezent la o conferință de presă la Kiev, Zelenski a fost întrebat cu privire la aceste afirmații. A răspuns că nu trebuie „să se tragă concluzii imediate cu privire la politica SUA”.

„Noi trebuie să lucrăm și să facem tot ce este posibil pentru ca Ucraina să primească garanții de securitate decente, demne de poporul nostru, care ar putea să-l oprească pe Putin” – Volodimir Zelenski

Mai departe, el a lăsat să se înțeleagă că războiul împotriva Rusiei a fost încurajat de faptul că „Ucraina nu a fost protejată de o alianță serioasă de garanți pentru securitatea sa. Cred că avem dreptul să cerem garanții de securitate serioase și puternice”.

Mai multe țări occidentale, printre care SUA și Germania, au afișat în ultimele luni reticențe în ceea ce privește perspectiva unei aderări rapide a Ucrainei la NATO.

În același timp, Kremlinul susține că una dintre condițiile pentru eventuale negocieri de pace este cea de a pune capăt apropierii Ucrainei de NATO.

Laurențiu Teodorescu este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si ... vezi toate articolele