Războiul din Ucraina a intrat miercuri, 29 ianuarie 2025, în a 1071-a zi, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.
Președintele rus Vladimir Putin afirmă că întreg conflictul din Ucraina se va încheia în „două luni” fără ajutorul militar al aliaților occidentali acordat Kievului. Declarația sa vine în contextul în care există temeri exprimate de Administrația Zelenski cu privire la o reducere drastică a sprijinului american odată cu revenirea la putere a lui Donald Trump.
„Nu pot exista, nu vor rezista o lună dacă banii și, în general, muniția se epuizează. Totul s-ar termina într-o lună și jumătate sau două luni” – Vladimir Putin
De asemenea, liderul de la Kremlin a declarat că țara sa este pregătită să negocieze pentru a pune capăt conflictului din Ucraina. Totuși, el a respins discuții directe cu Volodimir Zelenski. În opinia sa, deși Moscova s-a arătat deschisă la discuții, nu există „voință” pentru negocieri de partea ucraineană.
Ținând cont de toate acestea, Putin a respins, pentru moment, discuții directe cu omologul său, Volodimir Zelenski, pe care îl consideră un „președinte ilegitim”.
Uniunea Europeană și Statele Unite au convenit asupra necesității de a exercita „presiune maximă” asupra Moscovei, în cursul primului apel între șefa diplomației europene, Kaja Kallas, și secretarul de stat american, Marco Rubio. Potrivit unui responsabil european, cei doi lideri au discutat despre necesitatea „cooperării” pentru realizarea unei „păci de durată” în Ucraina.
Acest prim contact dintre Kaja Kallas și Marco Rubio a avut loc după amenințări repetate din partea lui Donald Trump cu privire la comerț și apărare.
Noul președinte american a afirmat recent că țările europene vor fi supuse unor taxe vamale, „singura cale pentru ca Statele Unite să fie tratate corect”. El le-a mai cerut europenilor să-și majoreze contribuția la fondul NATO (cheltuielile pentru apărare) la 5% din PIB.
În timpul convorbirii cu omologul său american, șefa diplomației UE „a insistat și pe creșterea investițiilor Europei în domeniul apărării”, potrivit unui responsabil european, sub protecția anonimatului. „Este timpul să investim”, declarase ea într-un discurs pe un ton sumbru într-o conferință la Bruxelles ținută săptămâna trecută.
De asemenea, în timpul convorbirii, Marco Rubio și Kaja Kallas au subliniat „importanța de a întări cooperarea dintre UE și Statele Unite în privința situației din Orientul Mijlociu și a provocărilor ridicate de China”, potrivit acestui responsabil european.
La începutul lunii ianuarie, Kaja Kallas a asigurat că „UE este gata să preia ștafeta pentru a oferi sprijin militar Ucrainei, dacă Statele Unite nu vor să facă acest lucru”.