Prima pagină » Actualitate » Război în Ucraina, ziua 62: Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, merge astăzi la Moscova și va discuta cu Vladimir Putin / Kremlinul spune că este „în război cu NATO” și cere Occidentului să nu mai furnizeze arme Ucrainei / Noi explozii în Transnistria

Război în Ucraina, ziua 62: Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, merge astăzi la Moscova și va discuta cu Vladimir Putin / Kremlinul spune că este „în război cu NATO” și cere Occidentului să nu mai furnizeze arme Ucrainei / Noi explozii în Transnistria

Război în Ucraina, ziua 62: Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, merge astăzi la Moscova și va discuta cu Vladimir Putin / Kremlinul spune că este „în război cu NATO” și cere Occidentului să nu mai furnizeze arme Ucrainei / Noi explozii în Transnistria

Ziua 62 de război în Ucraina. Forțele ruse au lovit cinci gări din centrul și vestul Ucrainei și „atacă în permanență” combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, adăpostul pentru sute de civili și soldați ucraineni. Orașul Herson a căzut sub controlul Rusiei, Kremlinul anunțând că va organiza un referendum în această regiune. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a catalogat votul drept un „referendum simulat”. Șeful ONU vizitează marți Moscova pentru a se întâlni cu președintele rus Vladimir Putin. Ulterior, el va merga la Kiev și va discuta cu Volodimir Zelenski, în cursul acestei săptămâni.


Citește și: Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul


Cele mai importante evenimente ale zilei:

UPDATE ora 21:40 – Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu s-au întâlnit cu Volodimir Zelenski la Kiev (GALERIE FOTO)

Premierul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, au avut, marți, o vizită de lucru la Kiev, unde s-au întâlnit cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Demnitarii români au avut întrevederi cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, premierul Denys Shmyhal, și cu președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk.

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu s-au deplasat în Irpin și Borodianka, localități unde armata rusă a comis atrocități împotriva popul: ației civile.

UPDATE ora 20:25 – România și NATO, în mijlocul unui fake news privind Transnistria și Republica Moldova. Propaganda rusă insinuează atacuri militare și anexări

În contextul războiului din Ucraina, propaganda rusă insinuează ideea unui atac al României împotriva Transnistriei, entitatea separatistă prorusă din estul Republicii Moldova.

„În viitorul apropiat, va începe un atac militar împotriva Transnistriei. Iar apoi România plănuieşte să anexeze Moldova”, a declarat, luni, politologul Serghei Markov pentru „Pravda”.

Politologul rus susţine că România ar avea sprijinul NATO în acest sens și susține scenariul unor „represalii politice masive” împotriva ruşilor şi proruşilor din Transnistria.

UPDATE ora 19:40 – Rusia dă de înțeles că Moldova trebuie să aștepte „oaspeți” foarte curând, spune un oficial ucrainean

Mikhailo Podoliak, consilier al șefului biroului președintelui ucrainean, consideră că Rusia încearcă să destabilizeze situația din „Republica Moldovenească Transnistreană” nerecunoscută și sugerează că Moldova ar trebui să se aștepte la „oaspeți”.

„Rusia încearcă să destabilizeze situația din regiunea transnistreană și dă de înțeles că Moldova ar trebui să se aștepte la „oaspeți”. Vești proaste: dacă Ucraina nu rezistă, mâine inamicul va fi la porțile Chișinăului”.

În același timp, el a adăugat că există și vești bune. Ucraina va asigura securitatea strategică în regiune. Dar trebuie să lucrăm ca o singură echipă, a conchis Podoliak.

UPDATE ora 19:30 – Rusia a stopat furnizarea de gaze către Polonia. Autoritățile au înființat o celulă de criză

Livrările de gaz din Rusia către Polonia au fost sistate, marți. Imediat după incident, ministerul pentru climă a înființat o celulă de criză, scrie site-ului polonez Onet.pl, citat de businessinsider.com.pl.

Polonia spune că nu există încă un comunicat din partea rusă, care să explice cauzele acestei sistări a furnizării de gaze.

„Nu există încă un comunicat din partea rusă, dacă aceasta reprezintă îndeplinirea ultimatumului cu care a amenințat recent Vladimir Putin. Comunicatele oficiale pe această temă sunt așteptate în cursul zilei de astăzi (marți – n.r.)”.

UPDATE ora 19:10 – General de rang înalt din SUA: Comentariile lui Lavrov privind războiul nuclear, „complet iresponsabile”

Președintele Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, a declarat că este „complet iresponsabil” ca orice lider de rang înalt al unei puteri nucleare să înceapă să „agite o sabie nucleară” atunci când a fost întrebat despre faptul că ministrul rus de externe Serghei Lavrov a numit pericolul unui război nuclear „serios și real”.

„Ori de câte ori un lider de rang înalt al unui stat național începe să tragă cu sabia nucleară, atunci toată lumea ia în serios acest lucru”, a declarat Milley într-un interviu în direct la CNN.

Lavrov a declarat luni că descurajarea nucleară este „poziția de principiu” a Rusiei, dar a adăugat că „pericolul este serios, este real, nu poate fi subestimat”.

UPDATE ora 18:55 – Putin i-a acordat titlul de erou al Rusiei unui deputat din Duma de stat cecenă pentru genocidul comis în Donbas

Președintele rus Vladimir Putin i-a acordat titlul de Erou al Rusiei deputatului din Duma de Stat cecenă, Adam Delimkhanov, din partea Rusiei Unite. Decretul prezidențial a fost publicat pe portalul de informații juridice al președintelui rus.

În document se precizează că titlul a fost acordat „pentru curajul și eroismul manifestat în timpul unei operațiuni militare speciale pe teritoriile Republicii Populare Donețk, Republicii Populare Luhansk și Ucrainei”.

Adam Delimkhanov s-a numărat printre voluntarii trimiși din Cecenia pentru a lua parte la operațiunea militară rusă din Ucraina. Ramzan Kadîrov a declarat că Adam Delimkhanov a condus personal „curățarea Mariupolului”.

UPDATE ora 18:45 – Un avion de vânătoare rusesc a fost filmat în timp ce se prăbușește în Ucraina

Un avion de vânătoare de ultimă generație aparținând forțelor aeriene ruse a fost filmat în timp ce se prăbușește necontrolat lângă localitatea Balakliya din regiunea Harkov, echipajul reușind să se catapulteze.

Presa internațională scrie că de la debutul războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina, Rusia a pierdut 181 de avioane de luptă și 154 de elicoptere. Avionul filmat prăbușindu-se este unul de vânătoare modern – un avion avansat Suhoi Su-34.

UPDATE ora 18:40 – A treia groapă comună plină de cadavre a fost descoperită la Mariupol, spune primarul orașului

O a treia groapă comună a fost găsită în apropiere de Mariupol, a declarat marți primarul orașului asediat din sud-estul țării pentru televiziunea ucraineană.

Pe lângă gropile comune descoperite în satele Mangush și Vynohradne, „acum vedem că mai există una”, a declarat Vadym Boichenko.

Noi imagini din satelit au arătat o groapă comună în satul Staryi Krym, potrivit canalului Telegram al autorităților orașului. Imaginile au arătat șanțuri săpate pe teritoriul cimitirului vechi din Crimeea, a declarat primăria orașului pe Telegram.

UPDATE ora 18:30 – Momentul în care rușii sunt surprinși încărcând rachete Kalibr, capabile să poarte focoase nucleare

Canalul de Telegram Ukraine Now a prezentat o serie imagini cu momentul în care un submarin diesel-electric este încărcat cu rachete de croazieră Kalibr, în portul din Sevastopol (Crimeea).

Rachetele Kalibr pot purta focoase nucleare sau convenţionale. Acestea pot fi lansate pe orice vreme, singure sau în salvă. Pot purta focoase nucleare sau convenţionale care cântăresc până la 500 kg. Aceste rachete pot ajunge la o altitudine de 1.000 m, dar – de asemenea – zboară la 20 de metri deasupra apei, ceea ce complică detectarea prin radar.

UPDATE ora 18:20 – AIEA: Nivelurile de radiații ale centralei nucleare de la Cernobîl sunt „anormale” după ce au preluat rușii controlul

Nivelurile de radiații la centrala nucleară de la Cernobîl după ocuparea zonei de către Rusia sunt „anormale”, a declarat Rafael Grossi, directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, cu ocazia aniversării celei mai grave catastrofe nucleare din lume, informează AFP.

Astăzi, 26 aprilie, la aniversarea dezastrului de la centrala nucleară de la Cernobîl, o misiune de experți ai AIEA condusă de directorul general Rafael Mariano Grossi a sosit la centrala nucleară pentru a livra echipamente vitale și a efectua evaluări radiologice și de altă natură ale centralei care a fost controlată de trupele rusești timp de cinci săptămâni, până la 31 martie.

Alte misiuni suplimentare ale AIEA la această instalație și la alte instalații nucleare din Ucraina vor avea loc în săptămânile următoare, potrivit Ukrinform.

UPDATE ora 17:50 – Imagini șocante: Un soldat rus i-a oferit unei bunicuțe din Ucraina o cutie de lapte în care se afla o bombă

Un soldat rus i-a oferit unei bunicuțe din Ucraina o cutie de lapte plină cu explozibili. Potrivit presei locale, soldații ruși obișnuiesc să pretindă că acordă ”ajutor umanitar” civililor.

În momentul în care pensionara din orașul asediat Herson a mers să deschidă cutia, aceasta a observat fire atașate de capac. Investigațiile ulterioare au arătat că firele duceau, de fapt, la un detonator.

UPDATE ora 17:30 – Germania a transmis că va livra tancuri de tip Leopard Ucrainei

Anunțul a fost făcut, marți, de ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, la baza militară Ramstein, în vestul Germaniei.

Sistemul Leopard cu două tunuri este în serviciul armatei germane încă din anii 1970 şi se bazează pe şasiul tancului Leopard. Până în acest moment nu se știe numărul tancurilor care vor fi livrate de Germania Ucrainei.

UPDATE ora 16:05 – Ucraina a trimis 80.000 de tone de cereale în România, pentru a fi exportate mai departe

Autoritățile din Ucraina au trimis până în acest moment aproximativ 80.000 de tone de cereale către portul Constanța, a anunțat marți Florin Goidea, directorul Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța (CNAPM).

UPDATE ora 16:00 – Ipoteză-șoc în cazul oligarhului rus acuzat că și-a măcelărit soția și fiica cu un topor, înainte de a se spânzura în grădina casei sale de vacanță din Spania: „E vorba de un asasinat”

O ipoteză-șoc în cazul oligarhului rus acuzat că și-a măcelărit soția și fiica cu un topor, înainte de a se spânzura în grădina casei sale de vacanță din Spania a fost avansată chiar de fiul lui. Acesta din urmă susține că tatăl său „nu ar putea” niciodată să-i facă rău soției și fiicei sale și crede că, de fapt, este vorba de un asasinat.

UPDATE ora 15:47 – Ministerul rus de Externe: „Rusia vrea să evite un scenariu în care ar fi nevoită să intervină în Transnistria”

Ministerul rus de Externe transmite că Rusia ar vrea să evite un scenariu în care Moscova ar fi nevoită să intervină în Transnistria.

Autoritățile de la Kremlin au anunțat, anterior, că informațiile legate de regiunea separatistă Transnistria sunt un motiv de ”îngrijorare serioasă” pentru Rusia.

UPDATE ora 15:32 – Bogdan și soția lui însărcinată au fost uciși într-un atac cu rachete la Odesa, în ajunul Paștelui

Bogdan și soția lui Mila sunt alte două victime ale atacului cu rachetă produs sâmbătă, în ajunul Paștelui, în orașul ucrainean Odesa. Cei doi tineri erau căsătoriți de puțin timp și urmau să devină părinți.

Sursă foto: Facebook

UPDATE ora 15:26 – Transnistria, noua filă din scenariul sângeros scris de Putin

Într-un moment în care războiul din Ucraina a ajuns, din păcate, în cea de-a 62-a zi, iar numărul victimelor crește continuu, în spatele zidurilor înalte ale Kremlinului sunt creionate alte scenarii de război. Ucraina lui Zelenski rezistă asalturilor furibunde ale rușilor, chiar dacă acum – oficial – se mai vorbește doar despre regiunea Donbas și despre ”coridorul” care să ajungă, șerpește, în Peninsula Crimeea.

UPDATE ora 14:41 – Surpriza de care a avut parte Yulia, celebra refugiata din Ucraina, de Paște: „Sunt recunoscătoare României pentru tot!”

Yulia Chernitskaia, refugiata ucraineană cu patru copii, de meserie antrenoare de fitness, a povestit pe Facebook despre Paștele petrecut în România.

foto: Юлия Черницкая

UPDATE ora 14:26 – Rusia înăsprește legea privind „agenții străini”. Ce se va întâmpla cu presa

Rusia Unită, partidul politic creat pentru a-l sprijini pe preşedintele Vladimir Putin, a anunţat planuri legislative de înăsprire a controversatei legi privind agenţii străini, în încercarea de a reprima mișcările dizidente din Rusia

UPDATE ora 14:07 – Serghei Lavrov, despre războiul din Ucraina: „Totul se va încheia cu un tratat, dar vor exista condiții”

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, spune că războiul din Ucraina ar urma să se încheie ca orice alt conflict, odată cu semnarea unui acord în acest sens.

Cu toate acestea, șeful diplomației ruse spune că semnarea unui astfel de document va depinde de modul în care evoluează ostilitățile în teren.

UPDATE ora 13:57 – EXCLUSIV. Ce se ascunde în spatele exploziilor din Transnistria și ce urmărește Rusia? Fost ambasador al Republicii Moldova la Washington: „Tiraspolul are un fel de plan de recrutare a mercenarilor”

Igor Munteanu, fost ambasador al Republicii Moldova la Washington, a dezvăluit în exclusivitate pentru gandul.ro cine consideră că se află în spatele exploziilor din Transnistria, dar și care care este scenariu pus la cale de Federația Rusă. (Citește continuarea aici…)

UPDATE ora 13:50 – Premierul bulgar le cere locuitorilor țării să-și doneze salariul pe o lună pentru Ucraina. „Este timpul ca postările de pe Facebook să devină fonduri”

Premierul bulgar Kiril Petkov a lansat o campanie publică prin care le cere cetățenilor din țara vecină să își doneze salariu pe o lună unui fond pentru ajutorarea Ucrainei.

Sursa: Profimedia

UPDATE ora 13:30 – ASF: Războiul din Ucraina a crescut interesul investitorilor pentru aur. Nicu Marcu: „Contextul actual este unul care îndeamnă la precauție”. Evoluția pieței de capital din România

Conflictul armat din Ucraina a alimentat interesul investitorilor pentru aur, acest activ fiind considerat o investiţie sigură în perioadele de incertitudine politică şi financiară, arată analiza dată publicității marți de Autoritatea de Supraveghere Financiară, care include raportul privind evoluția pieței de capital în anul 2021, dar și aspecte de actualitate cu privire la modul în care au reacționat piețele de capital și de mărfuri, în contextul războiului din țara vecină.

UPDATE ora 13:25 – „Bombă nucleară” de 10 kilotone lângă România. Motivul pentru care Putin vrea Transnistria: Rușii dețin „o comoară” în regiunea Rîbnița

În regiunea separatistă Transnistria din Republica Moldova, unde Vladimir Putin ar dori să creeze un coridor terestru prin sudul Ucrainei, se află cel mai mare depozit de muniții din Europa.

UPDATE ora 13:12 – Separatiștii pro-ruși din Transnistria: „Atac terorist” asupra unei unități militare de lângă Tiraspol

Autoritățile din Transnistria au acuzat, marți, că un „atac terorist” a vizat o unitate militară din apropierea Tiraspolului, capitala regiunii controlate de separatiștii pro-ruși din Republica Moldova.

UPDATE ora 13:00 – Aproape 40 de ţări se reunesc, marţi, în Germania pentru a discuta întărirea Ucrainei

Aproape 40 de ţări se reunesc, marţi, în Germania, la invitaţia Statelor Unite, pentru a discuta despre întărirea apărării Ucrainei. Secretarul de stat american al Apărării Lloyd Austin a afirmat că Ucraina „poate câştiga” în faţa Rusiei, dacă i se oferă ajutorul de care are nevoie.

UPDATE ora 12:30 – Maia Sandu a convocat CSAT-ul de la Chișinău după exploziile din Transnistria / Cod roșu de alertă teroristă la Tiraspol

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat marți o ședință a Consiliului Suprem de Securitate de la Chișinău din cauza exploziilor care au avut loc în Transnistria. În regiunea separatistă transnistreană a fost instituit cod roșu de alertă teroristă.

UPDATE ora 12:25 – Surse ucrainene: Două rachete au lovit orașul Zaporojie

Două rachete au lovit orașul Zaporojie, anunță administrația militară din Ucraina, potrivit CNN.

Două rachete ghidate au lovit marți orașul Zaporojie din centrul Ucrainei, potrivit administrației militare regionale.

Rachetele au lovit o unitate economică din oraș, omorând o persoană și rănind alta, a precizat administrația.

„Instalațiile de infrastructură ale întreprinderii au fost avariate și distruse”, a precizat sursa, adăugând că o a treia rachetă a explodat în aer.

UPDATE ora 12:00 – A fost sau nu Vladimir Putin la slujba de Înviere? Marile publicații demontează teoria conspirației legată de apariția președintelui rus

Imaginile cu Vladimir Putin la slujba de Paște de la Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova au stârnit speculații că ar fi fost editate, iar acesta nu a fost, de fapt, prezent.

Jurnaliștii de la Associated Press demontează teoria într-un articol, în care subliniază că atât fotograful lor a fost prezent în catedrală, cât și alți jurnaliști, precum cei ai agențiilor de presă internaționale Reuters și AFP.

UPDATE ora 11:30 – Ministrul Apărării din Australia cere populației să se pregătească pentru război: „Avem în președintele Putin pe cineva care este dispus să omoare femei și copii. Asta se întâmplă în anul 2022”

Peter Dutton, ministrul Apărării din Australia, a transmis mesajul tranșant conform căruia australienii trebuie să se pregătească pentru război, acuzându-l pe președintele rus Vladimir Putin că este ”dispus să omoare femei și copii”.

UPDATE ora 11:20 – Volodimir Zelenski: Victoria Ucrainei este o chestiune de timp. Dacă vrei să-ți distrugi vecinii, pierzi

Victoria Ucrainei este o chestiune de timp, a spus Volodimir Zelenski, în mesajul său de la miezul nopții. Acesta a făcut un bilanț după ce războiul pornit de Rusia a intrat în a treia lună.

UPDATE ora 11:14 – „Prima doamnă secretă a Rusiei”, vizată de sancțiuni. Cine este presupusa iubită a lui Vladimir Putin

„Prima doamnă secretă a Rusiei” ar putea fi sancționată de Casa Albă.

Secretarul de presă de la Casa Albă Jen Psaki a negat, luni, într-un briefing de presă, că SUA s-ar abține în mod deliberat să o sancționeze pe femeia care ar fi iubita lui Putin.

„Prima doamnă secretă a Rusiei”, vizată de sancțiuni. Cine este presupusa iubită a lui Vladimir Putin / Foto: Captură YouTube.com

UPDATE ora 11:10 – Eugen Tomac: Atacul de la Tiraspol, prima mare provocare în regiunea transnistreană, controlată de 30 de ani de ruși

Europarlamentarul Eugen Tomac a declarat că atacul de luni de la Tiraspol reprezintă prima mare provocare în regiunea transnistreană, controlată de trei decenii de Federația Rusă.

UPDATE ora 11:00 – Peste 300 de ofițeri superiori ruși au fost uciși de la începutul războiului din Ucraina. 44 dintre ei aveau cel puțin grad de locotenent-colonel

După ce, pe data de 24 februarie, Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei, argumentând că este vorba despre o ”operațiune militară specială” destinată a proteja populația rusofilă din regiunea Donbass, războiul-fulger imaginat la Kremlin a avut o cu totul altă desfășurare.

UPDATE ora 10:50 – Procurorii din Ucraina susțin că civilii sunt „torturați într-un lagăr de concentrare”

Procuratura regională din Harkov a lansat o anchetă după ce a afirmat că forțele ruse au înființat un „lagăr de concentrare” în orașul Vovceansk, anunță Sky News, citat de Mediafax.

Orașul din nordul regiunii Harkov a fost cucerit de forțele rusești în prima parte a războiului.

Procuratura crede că „locuitorii pașnici” sunt „torturați” cu „violență fizică și psihică” în presupusa tabără, care a fost amenajată în incinta unei fabrici.

De asemenea, Oleh Syniehubov, guvernatorul administrației regionale din Harkov, a declarat că invadatorii au jefuit fabrica și au dus echipamentele în Rusia.

El a mai spus că rușii au înființat „un adevărat lagăr de concentrare, unde oamenii sunt supuși la tortură, forțați să colaboreze, să se alăture forțelor armate ale Federației Ruse”.

UPDATE ora 10:40 – Vladimir Putin susține că Rusia își revine economic. Experții spun că efectul cel mai dur al sancțiunilor abia începe

Vladimir Putin a declarat luni că economia Rusiei este pe cale să se „stabilizeze”, după ce a fost lovită de sancţiuni occidentale în urma declanşării „operaţiunii militare ruse” în Ucraina.

Vladimir Putin, prima reacție după victoria lui Emmanuel Macron în alegerile prezidențiale din Franța

Sursa foto: Shutterstock

UPDATE ora 10:30 – Noi explozii în Transnistria. Două antene radio ar fi fost avariate

Mai multe explozii au fost auzite marți dimineață în regiunea separatistă Transnistria. Două antene radio au fost avariate de explozii în Transnistria, a anunțat Ministerul de Interne, potrivit Sky News.

Exploziile s-au produs în satul Maiac marți, la orele 6.40 și 7.05. Niciun locuitor nu a fost rănit în urma exploziilor, susțin sursele.

UPDATE ora 10:00 – Producătorul de arme Rheinmetall vrea să vândă Ucrainei 88 de tancuri de luptă și așteaptă aprobarea de la Berlin. Germania, țara europeană care nu a vrut să trimită armament greu Ucrainei

Producătorul german de arme Rheinmetall vrea să vândă Ucrainei 88 de tancuri de luptă Leopard uzate și va pregăti militarii ucraineni pentru utilizarea și repararea lor în Germania. De asemenea, producătorul german va mai asigura piese de schimb, o bază de service şi muniţie.

UPDATE ora 09:30 – Ucraina: Explozia din Transnistria, operațiune sub steag fals a Rusiei

Ucraina susține că explozia de luni din Transnistria, din clădirea Comitetului Securității, a fost o operațiune sub steag fals a principalului serviciu secret rus FSB.

Departamentul de Informații al Ministerului Apărării din Ucraina susține că ținta FSB, care dă vina pe Ucraina pentru explozie, este a de a instaura teama și „sentimentele anti-ucrainene” în Transnistria și de a inventa un pretext pentru o intervenție armată în regiunea prorusă din Republica Moldova.

UPDATE ora 08:32 – „Poseidon”, noua armă a lui Vladimir Putin. Liderul rus a dat decretul

Liderul rus Vladimir Putin a semnat un decret privind înființarea sistemului informațional de stat împotriva corupției „Poseidon”, anunță TASS.

Coordonatorul „Poseidon” va fi chiar administrația Președintelui Rusiei, iar operatorul va fi Serviciul Federal de Securitate.

UPDATE ora 08:20 – Stare de asediu la Kiev. Până când este valabilă măsura

La Kiev a fost instituită stare de asediu pe timp de noapte pentru a proteja populația de „acțiunile provocatoare” ale Rusiei, anunță autoritățile din Ucraina.

UPDATE ora 07:38 – Oficial rus: „România vrea să atace Transnistria și să anexeze Republica Moldova”

Politologul Serghei Markov a declarat pentru Pravda că „România, cu sprijinul NATO și cu participarea armatei ucrainene, intenționează să pună mâna pe Transnistria”.

Serghei Alexandrovici Markov, vicepreședintele Forumului rus pentru afaceri internaționale, copreședintele Consiliului Național Strategic al Rusiei și fost consilier al lui Vladimir Putin, susține că România vrea să atace Transnistria cu sprijinul NATO, urmând apoi să anexeze Republica Moldova, scrie Pravda.

Foto: Captură YouTube.com

UPDATE ora 01:42 – Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a ajuns luni noapte la Moscova

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, se află luni seara într-un avion în drum spre Moscova, a declarat  purtătorul de cuvânt adjunct al secretarului general Farhan Haq.

Guterres va fi „primit” marți de președintele rus Vladimir Putin și va avea o întâlnire de lucru și un prânz cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov. De asemenea, este programat să călătorească la Kiev și să se întâlnească joi cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba.

UPDATE ora 00:55 – Premierul Poloniei confirmă livrarea de tancuri Ucrainei

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a recunoscut, luni, că Guvernul de la Varşovia a livrat Ucrainei tancuri, fără însă a oferi detalii despre numărul vehiculelor trimise, informează cotidianul Le Figaro, citat de Mediafax.

„Da, Polonia a trimis tancuri în Ucraina, dar din raţiuni de securitate nu vom dezvălui numărul acestora”, a declarat Mateusz Morawiecki luni seară.

Potrivit presei de la Varşovia, Polonia a livrat Ucrainei 40 de tancuri T-72. Sâmbătă, Guvernul polonez refuzase să confirme aceste informaţii, anunţând doar că au fost livrate echipamente militare „în valoare de şapte miliarde de zloţi” (1,5 miliarde de euro).

De la începutul invaziei militare ruse în Ucraina, Polonia a furnizat armatei ucrainene rachete antitanc, sisteme antiaeriene, obuze de mortieră şi drone militare.

UPDATE ora 00:34 – Lavrov susține că Rusia va continua negocierile de pace, dar avertizează asupra „pericolului real al unui război mondial”

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a asigurat luni că Rusia va continua negocierile de pace cu Ucraina şi a avertizat asupra pericolului real al unui război mondial.

„Bunăvoinţa are limitele ei. Şi dacă nu este reciprocă, nu contribuie la procesul de negociere”, a spus Lavrov, citat de agenţiile ruse de presă.”Dar continuăm să purtăm negocieri cu echipa delegată de (preşedintele Volodimir) Zelenski, iar aceste contacte vor continua”, a spus Lavrov.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și