Prima pagină » Actualitate » Război în UCRAINA, ziua 701: Atac cu drone asupra rafinăriei Rosneft din Rusia: Explozii majore și incendiu la instalația energetică

Război în UCRAINA, ziua 701: Atac cu drone asupra rafinăriei Rosneft din Rusia: Explozii majore și incendiu la instalația energetică

Război în UCRAINA, ziua 701: Atac cu drone asupra rafinăriei Rosneft din Rusia: Explozii majore și incendiu la instalația energetică
Sursa foto: Profimedia images

Războiul din Ucraina a intrat joi, 25 ianuarie 2024, în ziua cu numărul 701. GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină, cu care România are cea mai lungă graniță de pe flancul estic al NATO.

UPDATE 3: Rusia se folosește de prăbușirea Il-76 pentru convinge Occidentul să nu mai ajute militar Ucraina

Actorii ruși din siajul Kremlinului, prezenți în spațiul informațional din online, se folosesc de dezastrul Il-76 pentru a semăna nemulțumiri interne în Ucraina și pentru a submina dorința Occidentului de a continua să ofere sprijin militar Ucrainei, transmit analiștii americani de la Institutul pentru Studiul Războiului.

Analiștii militari îl citează pe Andrii Kartapolov, președintele Comisiei de Apărare din Duma de Stat a Rusiei, care a declarat că Ucraina a doborât în mod deliberat IL-76 știind că la bord se aflau prizonieri de război ucraineni și a cerut suspendarea pe termen nelimitat a tuturor schimburilor de prizonieri de război.

În același timp, șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmytro Medvedev, a acuzat „lupta politică internă” ucraineană de implicare în dezastru.

ISW notează că astfel de acuzații rusești sunt, în parte, menite să semene nemulțumirea în Ucraina și să sporească neîncrederea în guvernul ucrainean, în concordanță cu alte eforturi de informare ale Rusiei menite să slăbească Ucraina pe plan intern.

Analiștii militari remarcă faptul că schimbul de prizonieri de război este o chestiune sensibilă atât pentru Rusia, cât și pentru Ucraina, iar referirile retorice la prizonierii de război sunt, în mod previzibil, emoționale.

În plus, oficialii ruși au făcut afirmații nefondate potrivit cărora Ucraina a doborât Il-76 cu sisteme de rachete americane sau germane, probabil în încercarea de a-i descuraja pe partenerii occidentali ai Ucrainei să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare aeriană critice necesare pentru apărare, potrivit Pravda.ua.

UPDATE 2: Atac cu drone asupra rafinăriei Rosneft din Rusia: Explozii majore și incendiu la instalația energetică

Noaptea trecută, Rusia a fost zguduită de o serie de atacuri cu drone, iar situația a escaladat odată cu atacarea rafinăriei Rosneft, unde au fost raportate explozii majore. Orașul Tuapse din regiunea Krasnodar a fost martorul unor evenimente dramatice, cu sunete de drone auzite de localnici, urmate de explozii puternice și izbucnirea unui incendiu la rafinăria de petrol locală, parte a gigantului petrolier Rosneft.

Residenții din apropiere au împărtășit imagini de la locul incidentului, susținând că au auzit zgomote de drone, urmate de explozii și foc la instalația energetică. Imaginile surprinse arată amploarea incendiului, iar mai multe autospeciale de pompieri au intervenit rapid pentru a gestiona situația.

Comandamentul operativ din Kuban a confirmat un „incendiu”, dar nu a oferit detalii cu privire la cauzele acestuia. Au subliniat că nu au existat victime, însă pagubele sunt însemnate. Șeful districtului Tuapse, Serghei Boiko, a transmis că o unitate de vid a fost afectată de foc pe teritoriul rafinăriei.

UPDATE 1: Reuniune de urgență a Consiliul de Securitate ONU după doborârea avionului II-76. Kievul cere anchetă internațională

Miercuri, președinția franceză a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a anunțat că se va reuni de urgență joi după-amiază, la cererea Rusiei, care a acuzat Ucraina că a doborât un avion de transport militar rusesc.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, aflat în vizită la New York, a solicitat inițial această întâlnire pentru miercuri, însă aceasta va avea loc „mâine după-amiază, 25 ianuarie, la ora 17:00” (22:00 GMT), conform declarației președinției franceze a Consiliului.

Zelenski cere o anchetă internațională

Zelenski a cerut o anchetă internațională declarând că trebuie să se stabilească clar toate faptele, menționând că avionul a fost doborât pe teritoriul Rusiei, iar Serviciul de Informații Militare Ucrainean a afirmat că nu dispune de „informații de încredere” despre posibilii pasageri ai avionului, confirmând însă că un schimb de prizonieri cu Rusia era prevăzut să aibă loc în cursul zilei, însă acesta era programat să se întâmple terestru, ca și toate celelalte de până acum.

„Este evident că ruşii se joacă cu vieţile prizonierilor ucraineni, cu sentimentele părinţilor lor şi cu emoţiile societăţii noastre”, a spus Zelenski, potrivit Reuters.

„Trebuie să stabilim toate faptele în mod clar şi pe cât posibil, în condiţiile în care avionul a fost doborât pe teritoriul Rusiei, ceea ce este în afara controlului nostru”, a adăugat preşedintele Zelenski într-un clip video publicat miercuri seara pe reţelele de socializare.

Ce acuzații aduce Rusia?

Conform Rusiei, avionul de transport militar rusesc, un Iliuşin Il-76, a fost doborât deasupra regiunii de frontieră Belgorod, iar toți cei aflați la bord, inclusiv 65 de prizonieri ucraineni, au fost uciși.

Moscova susține că forțele ucrainene au lansat două rachete dintr-un sistem de apărare antiaeriană, știind că prizonierii urmau să fie transportați la Belgorod și apoi la un punct de întâlnire la graniță.

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele