Prima pagină » Actualitate » Război în Ucraina, ziua 709: Generalul Zalujnîi anticipează o scădere a ajutorului din partea Occidentului/Șeful armatei, la cuțite cu Zelenski

Război în Ucraina, ziua 709: Generalul Zalujnîi anticipează o scădere a ajutorului din partea Occidentului/Șeful armatei, la cuțite cu Zelenski

Război în Ucraina, ziua 709: Generalul Zalujnîi anticipează o scădere a ajutorului din partea Occidentului/Șeful armatei, la cuțite cu Zelenski

Războiul din Ucraina a intrat vineri, 2 februarie 2024, în ziua cu numărul 709. GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină, cu care România are cea mai lungă graniță de pe flancul estic al NATO.

Ucraina trebuie să se pregătească pentru o posibilă scădere a ajutorului din partea aliaţilor săi, apreciază generalul Valeri Zalujnîi, comandant-şef al Forţelor Armate.

Potrivit acestuia, Kievul va fi forțat să îşi adapteze strategia militară în funcție de noua realitate.

Zalujnîi: „Aliaţi se confruntă cu propriile tensiuni politice”

Foarte popularul general, ale cărui tensiuni cu preşedintele Volodimir Zelenski sunt arhicunoscute în Occident, şi-a exprimat îngrijorarea într-o luare de poziţie pentru CNN în legătură cu o posibilă reducere a sprijinului din partea aliaţilor Kievului.

Trebuie să facem faţă unei reduceri a sprijinului militar din partea principalilor noştri aliaţi, care se confruntă cu propriile tensiuni politice”, a anticipat generalul Zalujnîi, în funcţie din 2021.

Liderii europeni au ajuns joi, 1 februarie, la un acord privind un ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, blocat până acum de Ungaria.

În plus, Senatul american urmează să dezvăluie noul său plan de ajutor pentru Ucraina în această săptămână.

Zalujnîi vrea mobilizarea populației

Generalul Zalujnîi a mai spus pentru CNN că Ucraina nu va putea să îşi mărească numărul soldaţilor decât dacă Parlamentul adoptă măsuri „nepopulare” pentru a mobiliza mai multe trupe, o problemă extrem de controversată în Ucraina.

Armata i-a cerut preşedintelui Zelenski să înroleze o jumătate de milion de locuitori care să îi înlocuiască pe soldaţii epuizaţi pentru a face faţă celor aproximativ 600.000 de soldaţi ruşi dislocaţi în Ucraina.

Însă, în luna ianuarie, Parlamentul Ucrainei a refuzat să dezbată un proiect de lege controversat, ce vizează mobilizarea mai multor trupe.

În presa ucraineană au circulat săptămâna aceasta informații potrivit cărora preşedintele Zelenski se gândeşte să îl schimbe şeful armatei din cauza dezacordurilor cu privire la modul de a creştere numărul soldaţilor.

Nivelul de încredere pentru general în rândul populaţiei a ajuns la 92%, faţă de 77% cât înregistrează şeful statului ucrainean.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și