Război în Ucraina, ziua 710: Britanicii dezvăluie pierderile uriașe suferite de ruși!/Kievul schimbă strategia pe front

Publicat: 03 02. 2024, 07:34
Război în Ucraina/ Sursa FOTO: DeviantArt

Războiul din Ucraina a intrat sâmbătă, 3 februarie 2024, în ziua cu numărul 710. GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină, cu care România are cea mai lungă graniță de pe flancul estic al NATO.

Ministerul britanic al Apărării a răspuns la o interpelare parlamentară despre pierderile Rusiei în Ucraina.

Cifrele furnizate de serviciile de „intelligence” din Regatul Unit sunt uluitoare și, dacă se confirmă, ele prezintă tabloul dezastrului pentru Armata Roșie.

Rușii, decimați în Ucraina

Astfel, Ministerul britanic al Apărării estimează peste 350.000 de victime ale personalului rus şi pierderi semnificative de active militare, inclusiv 2.600 de tancuri şi 4.900 de vehicule blindate, anunţă UK Defence Journal.

Într-o interpelare parlamentară, John Healey, parlamentar pentru Wentworth şi Dearne, a întrebat Ministerul britanic al Apărării despre pierderile militare ruseşti de la debutul conflictului, în februarie 2022.

Ministerul Apărării a oferit răspunsul la 29 ianuarie 2024, detaliind pierderile estimate suferite de armata rusă.

„Estimăm că pierderile ruse se ridică la aproximativ 350.000 de militari ucişi sau răniţi de la începutul conflictului.

De asemenea, estimăm că peste 2.600 de tancuri principale de luptă ruseşti, 4.900 de vehicule blindate (transportoare blindate şi vehicule de luptă pentru infanterie), 101 avioane, 1.400 de piese de artilerie, 6 nave de suprafaţă şi 1 submarin au fost distruse de la începutul conflictului”, a fost răspunsul Ministerului britanic al Apărării.

Zelenski vrea mai mulți bani de la UE

Ucraina este încrezătoare că deblocarea ajutorului financiar şi militar european îi va permite să preia iniţiativa pe front şi să oprească ofensiva de iarnă a trupelor ruse.

În context, Kievul și-a propus revizuirea tacticii pe câmpul de luptă pentru a prelua inițiativa.

Este necesară sporirea livrării anumitor tipuri de arme de către aliaţii occidentali”, a declarat Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski.

Pentru a învinge Rusia „este necesar, în plus, sprijinul economic comun al ţărilor europene”, a indicat acelaşi consilier. „Nu putem lupta contra Rusiei cu cantitate, ci cu calitate”, a mai remarcat acesta, referindu-se la armamentul avansat de care armata ucraineană are nevoie.

În discursul său zilnic obişnuit, preşedintele Zelenski a salutat deblocarea de către UE a unui pachet de ajutor financiar pentru Ucraina de 50 de miliarde de euro, dar a insistat că „primele două tranşe trebuie să fie mai mari, de 18 miliarde de euro pe an”.

Odată primiţi aceşti bani, adică mai mult de jumătate din întregul pachet, „rezilienţa statului nostru va creşte”, a susţinut Zelenski.

Ucraina schimbă strategia pe front

Dar, în timp ce examinează ce ar trebui să facă de acum înainte în războiul cu Rusia, Kievul este în continuare marcat de eşecul contraofensivei sale din vara anului trecut, când armata a suferit pierderi de oameni şi echipamente fără niciun succes pe front.

„Da, există un anumit gust amar, având în vedere ce s-a întâmplat în 2023. Da, au fost unele erori tactice, pe care militarii şi liderii politici le-au recunoscut. Dar nu asta este problema, întrucât este vorba despre un război şi nu despre un succes liniar”, explică Podoliak.

Dacă Ucraina vrea să învingă Rusia, continuă consilierul lui Zelenski, „atunci nu putem rămâne mereu în defensivă”, iar pentru aceasta este nevoie de strategii militare concrete, cum ar fi combinarea acţiunilor menite să epuizeze trupele ruse şi a operaţiunilor ofensive în diferite sectoare ale frontului.

La rândul său, comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, ale cărui disensiuni cu preşedintele Zelenski au mers până la o încercare nereuşită a şefului statului de a-l înlocui, a revenit în prim-plan cu un articol de opinie difuzat de CNN, în care cere să se „pună capăt gândirii anchilozate şi stereotipe” şi să fie elaborată o nouă tactică de luptă împotriva Rusiei.

Zalujnîi sugerează constituirea unui „arsenal de drone relativ ieftine, moderne şi foarte eficiente, precum şi a altor mijloace tehnologice” care să permită atacarea mai eficientă a inamicului „zi şi noapte”.