RĂZBOI în Ucraina, ziua 748. Trimisul Vaticanului, convocat la Kiev/Dezvăluiri în scandalul interceptărilor ofițerilor germani
Războiul din Ucraina a ajuns marți, 12 martie 2024, în ziua cu numărul 748, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină.
Ucraina l-a convocat pe trimisul Vaticanului în ţară pentru a protesta faţă de declaraţiile Papei Francisc, care sâmbătă a îndemnat Kievul „să aibă curajul să ridice steagul alb şi să negocieze” pacea cu Rusia.
„Visvaldas Kulbokas a fost informat ca Ucraina este dezamăgită de cuvintele Suveranului Pontif privind «steagul alb» şi necesitatea «de a da dovadă de curaj şi de a negocia» cu agresorul”, a indicat Ministerul ucrainean de Externe într-un comunicat de presă.
Diplomaţia ucraineană l-a acuzat pe Papa Francisc că „legalizează dreptul celui mai puternic” şi îi încurajează „să ignore în continuare dreptul internaţional”.
„Şeful Sfântului Scaun ar fi trebuit să trimită semnale comunităţii internaţionale despre necesitatea unirii imediate a forţelor pentru a asigura victoria binelui asupra răului şi să lanseze un apel agresorului, şi nu victimei”, a subliniat Kievul.
Preşedintele Volodimir Zelenski a reacţionat, deja, dur duminică la comentariile Vaticanului, dând asigurări că Ucraina „nu va ridica niciodată steagul alb” în fața Rusiei.
Ce a declarat Papa Francisc
Într-un interviu acordat radioteleviziunii elveţiene, Papa Francisc a pledat pentru „negociere”, care este un „cuvânt curajos”.
„Când vezi că eşti învins, că lucrurile nu merg bine, trebuie să ai curajul să negociezi”, a remarcat suveranul pontif. „Cred că cel mai puternic este acela care vede situaţia, se gândeşte la oameni şi are curajul steagului alb şi negociază. Iar astăzi se poate negocia cu ajutorul puterilor internaţionale. Cuvântul negociere este un cuvânt curajos” şi „a negocia nu înseamnă niciodată să te predai”, a explicat Papa Francisc.
După publicarea acestor extrase, biroul său de presă a precizat că el s-a referit la negociere, nicidecum nu a sugerat Ucrainei să se predea în faţa Rusiei.
Germania investighează cum i-au spionat rușii pe ofițerii săi
Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat că un alt participant la convorbirea confidenţială interceptată de ruşi, între ofiţeri de rang înalt ai armatei, nu s-a conectat corect la videoconferinţă.
În cursul acestei întâlniri, în care s-a discutat despre ajutorul militar acordat Kievului, a cărei înregistrare audio a fost publicată în Rusia, şeful Forţelor Aeriene, inspectorul Ingo Gerhartz, nu ar fi folosit conexiunea obligatorie, potrivit primelor rezultate ale anchetei anunţate în urma unei şedinţe a Comisiei de Apărare din Bundestag.
Cu toate acestea, nu ar fi existat nicio scurgere de date în cazul său, spre deosebire de un alt participant despre care se cunoaşte că a folosit o „conexiune neautorizată”.
În încercarea de a calma spiritele după acest scandal al interceptării de către ruşi a unor convorbiri ale militarilor germani izbucnit la începutul lui martie, Germania a subliniat o „eroare individuală”.
Pistorius a indicat că sunt în curs de desfăşurare anchete disciplinare preliminare pentru a afla ce „s-ar fi putut ori nu să se discute” în timpul întrevederii şi ce erori tehnice au fost comise. El a indicat că doreşte să aştepte rezultatele acestor anchete înainte de a decide dacă va exista „o procedură disciplinară şi, dacă da, de ce natură”, reamintind că nu doreşte „să joace jocul lui Putin prin demiterea celor mai buni ofiţeri ai mei, indiferent dacă au greşit sau nu”.
Ce s-a discutat în ședința respectivă
Boris Pistorius a anunţat că sensibilizarea problemelor legate de gradul de securitate în cadrul Bundeswehr va fi din nou sporit şi că sistemele de protecţie utilizate ar fi posibil să fie întărite.
În cursul acestei conversaţii interceptate, înalţi ofiţeri ai forţelor aeriene discută despre posibilităţile teoretice ale unei desfăşurări de rachete de croazieră germane Taurus în Ucraina. De asemenea, ei au făcut planuri și cu privire la o eventuală lovitură asupra Podului Kerci, din Crimeea.
Cancelarul german Olaf Scholz a exclus, deocamdată, furnizarea de rachete Taurus către Ucraina, argumentând că se teme că Germania ar putea fi atrasă şi mai adânc în acest conflict.
O altă variantă a început să fie vehiculată în Germania, anume ca rachetele Taurus să fie livrate Marii Britanii, care ar putea, la rândul său, să le trimită Ucrainei. Comentând această ipoteză, ministrul Boris Pistorius a spus că nu crede că ar face „o diferenţă semnificativă”.