Prima pagină » Actualitate » RĂZBOI în Ucraina, ziua 752. ONU condamnă organizarea alegerilor prezidențiale ruse în teritoriile ocupate

RĂZBOI în Ucraina, ziua 752. ONU condamnă organizarea alegerilor prezidențiale ruse în teritoriile ocupate

RĂZBOI în Ucraina, ziua 752. ONU condamnă organizarea alegerilor prezidențiale ruse în teritoriile ocupate

Războiul din Ucraina a ajuns sâmbătă, 16 martie 2024, în ziua cu numărul 752, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat organizarea alegerilor prezidenţiale ruse „în regiunile din Ucraina ocupate de Moscova”, a declarat vineri, 15 martie, purtătorul său de cuvânt, Stephane Dujarric.

„Secretarul general condamnă eforturile Federaţiei Ruse de a organiza alegerile prezidenţiale în regiunile din Ucraina ocupate de Federaţia Rusă. El reaminteşte că încercarea ilegală de a anexa regiuni ale Ucrainei nu are validitate în temeiul dreptului internaţional”, a precizat Stephane Dujarric într-un comunicat de presă.

El a reiterat angajamentul Naţiunilor Unite faţă de „independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei”.

Alegerile prezidenţiale din Rusia se desfăşoară în 89 de regiuni, în care Moscova a inclus şi cele patru provincii ucrainene anexate în septembrie 2022 – Doneţk, Luhansk, Herson şi Zaporojie.

S-a defectat sistemul de vot online

Pe de altă parte, comisia responsabilă de alegerile din Rusia, a anunțat că sistemul său de vot online s-a defectat din cauza numărului mare de persoane care au încercat să-și exprime opțiunea în acest mod.

În prima din cele trei zile de vot, aproximativ 500.000 de persoane au votat online numai la Moscova, a anunţat Comisia Electorală Centrală.

Oficialii ruși au transmis că prezenţa la vot a ajuns la 24% în prima zi, aproximativ 27 de milioane de persoane votând până vineri seara.

Observatorii electorali din partea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) nu au fost invitaţi să monitorizeze scrutinul din Rusia.

Șefa CEC, Ella Pamfilova, a declarat că peste 333.000 de persoane observă alegerile şi că totul decurge „normal”. În acelaşi timp, însă, ea a recunoscut faptul că au existat nereguli în votul online.

Alegerile, contestate chiar în Rusia

Altfel, au existat acte de nesupunere civilă chiar în Rusia. Potrivit autorităţilor, bărbaţi şi femei au turnat vopsea în urnele de vot din mai multe secţii de votare din ţară pentru a invalida buletinele de vot din interior.

Atacuri incendiare au fost raportate în Sankt Petersburg şi Moscova, unde au avut loc mai multe arestări.

Şeful adjunct al comisiei electorale de la Moscova, Nikolai Bulaev, a afirmat că protestele „au fost controlate din exterior” şi a cerut o mai mare monitorizare a secţiilor de votare.

Cea mai mare acţiune de protest este planificată pentru duminică, 17 martie. Opozanţii Kremlinului îi îndeamnă pe ruşi să se prezinte în faţa secţiilor de votare la prânz şi să invoce cozile lungi formate pentru a-şi exprima nemulţumirea. Ei au cerut alegătorilor să invalideze buletinele de vot prin înscrierea a mai mult de o bifă pe fiecare buletin de vot.

Moscova estimează că numărul de alegători eligibili din Rusia este de 114 milioane, această cifră incluzând şi 4,5 milioane de persoane din teritoriile anexate din Ucraina.

Rusia, țară cu 11 fuse orare, votează timp de trei zile, de vineri până duminică seara, când ultimele secţii de votare se vor închide în Kaliningrad, pe malul Mării Baltice.

Este aproape sigur că preşedintele Vladimir Putin, în vârstă de 71 de ani, va ieşi victorios pentru a cincea oară.

Zelenski acuză Rusia

Preşedintele Volodimir Zelenski a calificat drept „absolut josnic” atacul Rusiei asupra orașului Odesa, soldat cu cel puţin 20 de morţi şi peste 70 de răniţi, conform ultimului bilanţ făcut public de autorităţile ucrainene.

„Un atac absolut josnic din partea acestor nemernici: două rachete, iar cea de-a doua chiar în momentul în care salvatorii şi medicii ajungeau la locul atacului”, a spus Zelenski în discursul său video zilnic.

Un atac cu rachete balistice a lovit vineri o zonă rezidenţială din Odesa, port la Marea Neagră, ucigând cel puţin 20 de persoane şi rănind peste 70, au declarat oficialii ucraineni.

Două rachete Iskander-M lansate din peninsula Crimeea ocupată de ruşi au avariat infrastructura şi liniile de alimentare cu gaz şi electricitate în Odesa.

„Explozia a fost foarte puternică, mai ales a doua… Aceasta este o racheta foarte puternică care zboară din Crimeea ocupată în câteva minute”, au transmis autoritățile.

Zelenski a promis că Rusia va primi „un răspuns corect” – „Forţele noastre de apărare vor face cu siguranţă totul pentru a se asigura că ucigaşii ruşi simt răspunsul nostru corect”.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și