Războiul din Ucraina a ajuns joi, 21 martie 2024, în ziua cu numărul 757, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină.
Mai multe explozii au fost auzite joi dimineaţă în centrul capitalei Kiev. Alerta aeriană de rachete şi drone lansate de Rusia s-a auzit în mai multe orașe ucrainene.
În jur de 10 explozii puternice s-au auzit începând cu ora 05:00, precum şi tiruri ale apărării antiaeriene.
Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a raportat într-un mesaj pe Telegram că „resturi de rachete au căzut în anumite cartiere” ale Capitalei, în special asupra unei „clădiri rezidenţiale”, menţionând şi „maşini în flăcări”.
Ultimele atacuri importante ale Rusiei asupra capitalei Ucrainei au avut loc la sfârşitul lunii ianuarie.
Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat, în timpul unei vizite la Kiev, că un important pachet de asistenţă, blocat de Congresul SUA, „va ajunge în Ucraina” şi a promis că sprijinul Washingtonului va continua.
Ajutorul vital al SUA pentru Ucraina este blocat în Congres de la sfârşitul anului trecut, punând mai multă presiune asupra trupelor ucrainene deja depăşite, care luptă cu un inamic mai bine înarmat şi mai mare, la doi ani de când Rusia şi-a lansat invazia.
„Din perspectiva noastră, suntem încrezători că vom reuşi acest lucru. Vom obţine acest ajutor pentru Ucraina”, a declarat Sullivan într-o conferinţă de presă comună, după ce s-a întâlnit cu şeful personalului prezidenţial ucrainean Andrii Yermak.
Sullivan nu a dat nici un termen pentru sosirea ajutorului, dar a spus că nu este nevoie să vorbim despre un „plan B”, părând să respingă ideea că ajutorul ar putea fi acordat sub forma unui împrumut.
„Sunt încrezător că vom realiza planul A. Vom obţine un vot puternic bipartizan în Cameră pentru un pachet de asistenţă destinat Ucrainei şi vom scoate banii pe uşă aşa cum ar trebui să o facem”, a spus el, adăugând că „totul a durat deja prea mult”.
Trupele ruse ocupă mai mult de a şasea parte din teritoriul Ucrainei şi sunt din nou în ofensivă după ce au rezistat contraofensivei Ucrainei de anul trecut.
Moscova înaintează din toate direcțiile, în timp ce trupele ucrainene se confruntă cu o lipsă de cartuşe de artilerie, probleme cu forţa de muncă şi semne de întrebare cu privire la adâncimea şi puterea fortificaţiilor lor defensive.
Yermak a vorbit despre un summit de pace din Elveţia, pe care Kievul şi-l doreşte în această primăvară.
Ucraina nu intenţionează să invite Rusia la acel summit, care îşi propune să se bazeze pe viziunea despre pace a preşedintelui Volodimir Zelenski. Planul său prevede o retragere completă a trupelor ruse, respinsă de Moscova.
Yermak a declarat în cadrul conferinţei de presă că, în opinia sa, China – care a avut un reprezentant înalt în această lună în turneu capitalele europene, inclusiv la Kiev şi Moscova – ar putea lua parte la summit.
China este văzută ca un aliat al Rusiei şi are legături economice profunde cu Moscova. Participarea sa la summit ar fi văzută ca o mare victorie diplomatică pentru Ucraina.