09:21
Atac în valuri cu drone și rachete în regiunea rusă Belgorod. Zeci de locuințe și o linie electrică au fost avariate
O linie electrică și peste 20 de locuințe au fost avariate în cel mai recent atac aerian ucrainean asupra orașului Belgorod, aflat la granița cu Rusia, au anunțat autoritățile.
„Există o victimă – o femeie a primit o rană de șrapnel la nivelul coloanei vertebrale”, a declarat Viacheslav Gladkov, guvernatorul regiunii sudice, pe Telegram.
„O ambulanță o duce la spitalul clinic regional și i se acordă toate îngrijirile medicale necesare”.
El a precizat că aproximativ 24 de case și o linie electrică au fost avariate.
Sistemele de apărare aeriană ale Rusiei au distrus 25 de rachete lansate de Ucraina, a declarat Ministerul rus al Apărării pe Telegram.
Atacurile Ucrainei asupra Belgorodului s-au intensificat din nou în ultimele luni și, potrivit Rusiei, aceste lovituri au devenit mai mortale.
Cincisprezece persoane au fost ucise și zeci de persoane au fost rănite duminică, când părți ale unui bloc de apartamente s-au prăbușit după ce au fost lovite de resturi de rachete care au căzut, au declarat oficialii ruși, potrivit SkyNews.
Atât Ucraina, cât și Rusia spun că nu țintesc civili în război.
09:13
Germania va trimite un al treilea sistem de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina. Scholz cere Europei să ajute Kievul
Germania a anunțat că va trimite un al treilea sistem de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina în aprilie – o decizie despre care Scholz a spus că a fost dificilă, deoarece nu au multe dintre aceste sisteme.
Cancelarul german Olaf Scholz a îndemnat luni Europa să își intensifice ajutorul militar pentru Ucraina, în special sistemele de apărare aeriană, în timp ce Kievul se luptă să respingă o ofensivă rusă feroce în nord-estul țării.
Luni, Rusia a bombardat peste 30 de orașe și sate din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, după ce a lansat săptămâna trecută o ofensivă terestră surpriză peste graniță, în timp ce Kievul se luptă cu întârzierile ajutorului occidental.
Germania a anunțat că va trimite un al treilea sistem de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina în aprilie – o decizie despre care Scholz a spus că a fost dificilă, deoarece nu au multe dintre aceste sisteme.
„Dar a fost important să facem acest lucru și sperăm că și alte țări europene ne vor urma”, a declarat el în timpul unui summit privind securitatea și competitivitatea desfășurat în Suedia cu prim-miniștrii din cele cinci țări nordice.
Ucraina are nevoie de „multe muniții, tancuri de artilerie și apărare aeriană, și în special de Patriot și de sistemul Iris-T din Germania, care vor fi de mare ajutor”, a spus Scholz.
„Vom sprijini Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, a subliniat el.
Berlinul este al doilea cel mai mare donator din lume pentru Ucraina, oferind 14,5 miliarde de euro până în prezent, potrivit Institutului Kiel.
Războiul din Ucraina a ajuns marți, 14 mai, în a 811-a zi, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.
Antony Blinken, șeful diplomației americane, a ajuns marți dimineață la Kiev într-o vizită surpriză menită să liniștească poporul ucrainean cu privire la angajamentul continuu al Statelor Unite și la furnizarea de arme, în contextul ofensivei rusești din regiunea Harkov.
Blinken, aflat la a patra sa vizită la Kiev de la începutul invaziei ruse din februarie 2022, a călătorit cu trenul de noapte din Polonia și urmează să se întâlnească cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, conform unui jurnalist al AFP prezent la fața locului.
Vizita neanunțată vine la scurt timp după ce Congresul american a aprobat deblocarea unui pachet financiar masiv pentru Ucraina în valoare de 61 de miliarde de dolari, întârziat mai multe luni din cauza problemelor politice interne din SUA, pe fondul unui an electoral.
De atunci, Statele Unite au furnizat aproximativ 1,4 miliarde de dolari în ajutoare militare din stocurile lor, inclusiv sisteme antiaeriene Patriot și NASAMS, necesare Ucrainei pentru a face față agresiunii rusești, precum și muniție pentru artilerie.
Se așteaptă ca sprijinul să continue într-un ritm accelerat, în timp ce Washingtonul își propune să recupereze timpul pierdut în timp ce Congresul căuta să ajungă la un acord privind asistența acordată Kievului.
„Scopul principal al acestei călătorii este de a transmite un semnal puternic pentru a liniști poporul ucrainean, aflat într-o situație foarte dificilă din cauza intensificării luptelor din est și a extinderii atacurilor rusești la Harkov”, a declarat un înalt responsabil american jurnaliștilor la bordul trenului în care se afla Blinken.
Antony Blinken intenționează să detalieze modul în care sprijinul american va fi implementat pentru a întări apărarea Ucrainei și pentru a permite recâștigarea inițiativei pe terenul de luptă, a adăugat oficialul sub protecția anonimatului.
Ultima vizită a unui înalt oficial american în Ucraina a avut loc în martie, când Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui Joe Biden, s-a deplasat la Kiev.