RĂZBOI în Ucraina, ziua 842. Zelenski îndeamnă puterile G7 să aprobe un „Plan Marshall” pentru reconstrucția Ucrainei

RĂZBOI în Ucraina, ziua 842. Zelenski îndeamnă puterile G7 să aprobe un Plan Marshall pentru reconstrucția Ucrainei
Sursa foto: Facebook/Volodimir Zelenski
Publicat: 14/06/2024, 10:07
Actualizat: 14/06/2024, 10:51
10:07

România testează al doilea sistem Patriot. Utimele teste, înainte de a deveni operațional, au loc la Marea Neagră

În această săptămână, România a finalizat testele pentru al doilea sistem Patriot pe care l-a achiziționat, acesta urmând să devină complet operațional în perioada imediat următoare.

Testele au avut loc în zona Mării Negre, în cadrul unui exercițiu amplu de apărare aeriană la care participă forțe NATO.

Împreună cu implementarea sistemului Patriot, Armata Română a primit primele șase drone Bayraktar, un model turcesc folosit cu succes de către forțele ucrainene împotriva vehiculelor blindate rusești imediat după începerea invaziei.

Poligonul de la Capul Midia a fost locul de desfășurare pentru pregătirea și testarea celei de-a doua baterii Patriot, care va fi amplasată pentru a proteja flancul estic al NATO.

Acest sistem este capabil să neutralizeze rachete balistice, de croazieră, drone și aeronave, fiind esențial în strategia de apărare.

Sistemul Patriot este compus din mai multe componente integrate: radarul detectează și urmărește țintele, oferind date precise pentru interceptare, în timp ce stația de control coordonează lansarea interceptoarelor.

Lansatorul M901 poate răspunde rapid și precis la amenințări, fiind ușor de deplasat pentru a asigura o acoperire eficientă în fața atacurilor.

„Finalizarea testelor reprezintă o etapă crucială în operaționalizarea sistemului Patriot în România.

Certificarea aceasta atestă că atât personalul cât și tehnica sunt pregătite pentru acțiuni de luptă reale”, a subliniat Virgil Toșa, comandantul sistemului Patriot.

România a achiziționat în total șapte sisteme Patriot, din care patru au fost livrate până în prezent, iar doar unul este complet operațional.

Testarea celei de-a doua baterii vine în contextul în care Ucraina solicită susținere pentru a face față amenințărilor aeriene rusești, inclusiv prin livrarea de arme de înaltă precizie.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a salutat eforturile aliaților pentru a spori capabilitățile de apărare, menționând că mai multe țări, printre care și Germania, au anunțat livrarea de sisteme Patriot suplimentare în sprijinul eforturilor de securitate ale aliaților.

09:52

Acord bilateral de securitate, semnat între SUA și Ucraina. Zelenski: „Deschide calea pentru integrarea Ucrainei în NATO”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat joi că acordul bilateral de securitate semnat în marja summitului G7 între Statele Unite și Ucraina deschide calea pentru integrarea Ucrainei în NATO.

Zelenski a declarat într-o conferință de presă comună cu președintele Joe Biden că acordul „prevede că Statele Unite susțin viitoarea integrare a Ucrainei în NATO și recunosc că acordul nostru de securitate deschide calea pentru integrarea Ucrainei în NATO”.

În plus, președintele chinez Xi Jinping i-a asigurat pe Zelenski că Beijingul nu va vinde arme Rusiei.

„Am avut o convorbire telefonică cu liderul Chinei. El mi-a spus că nu va vinde arme Rusiei. Vom vedea. Mi-a dat cuvântul”, a spus Zelenski.

Acordul semnat între președinții Biden și Zelenski în cadrul summitului G7 din Italia este menit să întărească apărarea Ucrainei în fața invaziei ruse, potrivit Reuters.

Ce înseamnă acest acord pentru Ucraina?

Documentul stipulează că în cazul unui atac armat sau al unei amenințări cu un astfel de atac împotriva Ucrainei, oficialii americani și ucraineni se vor întâlni în maximum 24 de ore pentru a evalua necesitatea de mijloace suplimentare de apărare.

Statele Unite reafirmă prin acest acord sprijinul lor pentru apărarea, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Zelenski a semnat și un acord bilateral de securitate cu Japonia în cadrul aceluiași summit, insistând de multă vreme ca Ucraina să fie primită în NATO, deși aliații occidentali nu au avansat până acum în acest sens.

Articolul 5 al tratatului nord-atlantic prevede că un atac asupra unui stat membru este considerat un atac împotriva tuturor.

Zelenski îndeamnă puterile G7 să aprobe un „Plan Marshall” pentru reconstrucția Ucrainei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a solicitat joi liderilor din țările G7 să aprobe un „Plan Marshall” pentru reconstrucția Ucrainei, devastată de invazia Rusiei.

„Avem nevoie de un plan clar pentru redresarea Ucrainei. Asemănător cu ceea ce a fost Planul Marshall pentru Europa după război”, a declarat Zelenski într-un discurs postat pe site-ul președinției.

Planul Marshall a fost un program de ajutor economic de miliarde de dolari acordat de Statele Unite aliaților săi europeni după cel de-al Doilea Război Mondial.

Conform estimărilor Băncii Mondiale, costul reconstrucției Ucrainei se ridică la aproape 500 de miliarde de dolari.

Războiul a început acum aproape 28 de luni, când Moscova a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina, iar perspectivele de încheiere a acestuia nu sunt optimiste, Rusia înregistrând câștiguri teritoriale ușoare în acest an.

În plus, Zelenski a subliniat că ridicarea recentă a restricțiilor privind utilizarea de arme occidentale împotriva unor ținte din interiorul Rusiei a oferit Ucrainei o protecție suplimentară împotriva atacurilor aeriene, în special în orașul Harkov din estul Ucrainei.

„Cu toate acestea, suntem încă în căutarea unui număr suplimentar de sisteme de apărare aeriană Patriot și avem nevoie de pași puternici pentru a-și îmbunătăți capacitățile noastre de lovire la distanțe lungi”, a adăugat președintele ucrainean, potrivit Reuters.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Cum a fost găsit, de fapt, Andrei Versace de către anchetatori. Prietenii cunoscutului influencer nu...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
TOP 3 cele mai ieftine SUV-uri noi cu transmisie automată. Mașini cu un preț imbatabil...
Cine îl va înlocui pe Joe Biden? Numele cele mai importante ce ar putea să...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
Doliu național. S-a stins un titan al muzicii românești: A dus numele țării pe toate...
Oana Cuzino, victorie în procesul deschis Primăriei Capitalei. Ar putea încasa o sumă uriașă
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
7 jocuri clasice pe care probabil nu le-ai încercat și care astăzi sunt disponibile online
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Inteligența Artificială poate crea hărți pe baza unui text