În această săptămână, România a finalizat testele pentru al doilea sistem Patriot pe care l-a achiziționat, acesta urmând să devină complet operațional în perioada imediat următoare.
Testele au avut loc în zona Mării Negre, în cadrul unui exercițiu amplu de apărare aeriană la care participă forțe NATO.
Împreună cu implementarea sistemului Patriot, Armata Română a primit primele șase drone Bayraktar, un model turcesc folosit cu succes de către forțele ucrainene împotriva vehiculelor blindate rusești imediat după începerea invaziei.
Poligonul de la Capul Midia a fost locul de desfășurare pentru pregătirea și testarea celei de-a doua baterii Patriot, care va fi amplasată pentru a proteja flancul estic al NATO.
Acest sistem este capabil să neutralizeze rachete balistice, de croazieră, drone și aeronave, fiind esențial în strategia de apărare.
Sistemul Patriot este compus din mai multe componente integrate: radarul detectează și urmărește țintele, oferind date precise pentru interceptare, în timp ce stația de control coordonează lansarea interceptoarelor.
Lansatorul M901 poate răspunde rapid și precis la amenințări, fiind ușor de deplasat pentru a asigura o acoperire eficientă în fața atacurilor.
„Finalizarea testelor reprezintă o etapă crucială în operaționalizarea sistemului Patriot în România.
Certificarea aceasta atestă că atât personalul cât și tehnica sunt pregătite pentru acțiuni de luptă reale”, a subliniat Virgil Toșa, comandantul sistemului Patriot.
România a achiziționat în total șapte sisteme Patriot, din care patru au fost livrate până în prezent, iar doar unul este complet operațional.
Testarea celei de-a doua baterii vine în contextul în care Ucraina solicită susținere pentru a face față amenințărilor aeriene rusești, inclusiv prin livrarea de arme de înaltă precizie.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a salutat eforturile aliaților pentru a spori capabilitățile de apărare, menționând că mai multe țări, printre care și Germania, au anunțat livrarea de sisteme Patriot suplimentare în sprijinul eforturilor de securitate ale aliaților.