RĂZBOI în Ucraina, ziua 856. Donald Trump a reafirmat că va pune capăt conflictului, dacă va fi reales președintele SUA
Războiul din Ucraina a ajuns vineri, 28 iulie, în ziua cu numărul 856, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.
Principalele evenimente din Ucraina
Trump reafirmă că va pune capăt războiului din Ucraina dacă va fi reales
Donald Trump, fostul preşedinte al Statelor Unite, a declarat joi că termenii propuşi de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina „nu sunt acceptabili”.
Putin a declarat că Rusia va pune capăt războiului din Ucraina numai dacă Kievul cedează cele patru regiuni revendicate de Moscova şi renunţă la încercarea sa de a adera la NATO.
După ce s-a eschivat iniţial de la întrebarea adresată de Dana Bash de la CNN la dezbaterea prezidenţială din Atlanta, Trump a fost presat de Bash a doua oară: „Condiţiile lui Putin sunt acceptabile pentru dumneavoastră?”.
„Nu, nu sunt acceptabile”, a răspuns Trump.
Totuși, el a susţinut din nou că va pune capăt războiului din Ucraina dacă va fi reales președintele SUA, aşa cum face în mod regulat în campania electorală, însă nu a oferit detalii cu privire la modul în care ar pune capăt războiului, care se află acum în al treilea an.
„Dacă am fi avut un preşedinte adevărat, un preşedinte care ştia că este respectat de Putin, el nu ar fi invadat niciodată Ucraina”, spune Trump.
Trump are o lungă istorie de comentarii pozitive despre Vladimir Putin, inclusiv numind tacticile liderului de la Kremlin în invazia din 2022 a Ucrainei „geniale” şi „foarte inteligente”, scrie Mediafax.
Trump nu exprimă o astfel de căldură pentru Ucraina sau preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, numindu-l „agent de vânzări” luna aceasta pentru cererile de ajutor militar ale liderului ucrainean către Statele Unite.
Ucraina a semnat acorduri de securitate cu UE, Lituania și Estonia
Uniunea Europeană, Lituania și Estonia au semnat, joi, acorduri de securitate cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski în cadrul summit-ului de la Bruxelles.
Acordul cu UE stabilește angajamentul blocului de a ajuta Ucraina în nouă domenii ale politicii de securitate și apărare – inclusiv livrări de arme, instruire militară, cooperare în industria de apărare și deminare, potrivit unui proiect văzut de Reuters.
Pactul, împreună cu documentele semnate cu Lituania și Estonia, este menit să completeze alte acorduri similare încheiate între Ucraina și aliații săi, pe măsură ce aceasta își continuă apărarea împotriva invaziei Rusiei.
De asemenea, Statele Unite, Marea Britanie, Franța sau Germania au încheiat astfel de acorduri cu Kievul.
Citește și:
Rafinăriile din Rusia lui Putin, luate la țintă de dronele ucrainene. Călcâiul lui Ahile sau doar înțepături de țânțar în pielea elefantului?
FOTO – Profimedia