🚨 RĂZBOI în Ucraina, ziua 933. Reacția premierului britanic după amenințările lui Putin: „Rusia poate pune capăt războiului acum”

Publicat: 13 09. 2024, 09:07
Actualizat: 13 09. 2024, 11:27
Război în Ucraina / Sursa FOTO: flickr.com
10:42

Reacția premierului britanic după amenințările lui Putin: „Rusia poate pune capăt războiului acum”

Premierul britanic Keir Starmer a declarat că Rusia are capacitatea de a pune capăt conflictului din Ucraina „imediat,” după ce președintele rus Vladimir Putin a avertizat că utilizarea rachetelor occidentale pentru lovirea teritoriului rus ar constitui o escaladare gravă a războiului.

Starmer a reiterat că Rusia este responsabilă pentru declanșarea conflictului.

„Rusia a început acest conflict. Rusia a invadat ilegal Ucraina. Rusia poate pune capăt imediat acestui conflict,” a afirmat premierul britanic.

Starmer a subliniat că „Rusia a fost cea care a început. Ei au provocat conflictul, ei sunt cei care acționează ilegal.”

Președintele rus Vladimir Putin a declarat la televiziunea de stat că permiterea Ucrainei să utilizeze rachete occidentale pentru atacuri pe teritoriul Rusiei ar însemna implicarea directă a țărilor NATO în conflict.

„Acest lucru nu ar însemna altceva decât participarea directă a țărilor NATO – SUA și țări europene – în războiul din Ucraina,” a spus Putin.

„Și, desigur, acest lucru schimbă substanța, chiar esența, natura conflictului,” a adăugat el.

Putin a mai menționat că, în cazul în care astfel de amenințări se concretizează, Rusia va lua „decizii în consecință” bazate pe amenințările percepute la adresa sa.

09:07

Putin amenință NATO: „Lovirea teritoriului rus cu rachete NATO de către Ucraina ar însemna război”

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că, în cazul în care Occidentul ar permite Ucrainei să lovească teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acțiune, aceasta ar însemna implicarea directă a țărilor NATO în conflictul din Ucraina.

Putin a avertizat că „dacă se va lua o astfel de decizie, aceasta nu va însemna altceva decât implicarea directă a țărilor NATO, a SUA și a țărilor europene în războiul din Ucraina.” Potrivit liderului rus, o astfel de acțiune ar schimba fundamental natura conflictului, indicând că NATO ar fi în război direct cu Rusia. Declarațiile sale au fost surprinse într-o înregistrare video postată pe Telegram de un jurnalist din grupul de presă al președinției ruse.

Ucraina a cerut cu insistență permisiunea de a lovi ținte adânc în teritoriul rus cu rachetele livrate de Occident. În acest context, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat „întârzierea” în luarea unei decizii privind această cerere.

SUA au refuzat până acum să accede la cererea Ucrainei, temându-se de o escaladare care ar putea duce la un conflict direct cu Rusia, având în vedere că ambele țări sunt puteri nucleare. Secretarul de stat american Antony Blinken a promis totuși miercuri, în vizita sa la Kiev, că va examina „de urgență” cererile militare ale Ucrainei.

Președintele american Joe Biden și premierul britanic Keir Starmer urmează să discute problema în cadrul întâlnirii lor programate pentru vineri.

Războiul din Ucraina a intrat vineri, 13 septembrie, în a 933-a zi, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.

Ministerul de Interne al Rusiei a emis joi mandate de urmărire pentru șapte jurnaliști străini care au trecut ilegal granița în provincia Kursk pentru a relata despre ofensiva surpriză a armatei ucrainene pe teritoriul rus. Printre aceștia se numără reporteri de la CNN, Deutsche Welle și RAI.

Rusia a anunțat joi că a dat în urmărire șapte jurnaliști străini care au intrat ilegal în provincia Kursk, situată la granița cu Ucraina, pentru a transmite reportaje despre ofensiva ucraineană lansată la începutul lunii august. Jurnaliștii, care aparțin unor instituții de presă precum CNN, Deutsche Welle, RAI și agenții media ucrainene, sunt acuzați de trecerea ilegală a graniței, potrivit agenției EFE.

Autoritățile ruse au deschis dosare penale împotriva acestora, după ce aceștia au intrat fără autorizație în regiunea Kursk și au transmis informații legate de ofensiva ucraineană.

În luna iunie, Rusia a blocat accesul la 81 de site-uri de presă europene și a convocat luna trecută ambasadorii Italiei și Statelor Unite pentru a protesta față de comportamentul jurnaliștilor acestor țări.

Ofensiva surpriză a armatei ucrainene a avut loc pe 6 august, când trupele ucrainene au pătruns zeci de kilometri în interiorul Rusiei, în regiunea Kursk.

Joi, armata rusă a revendicat recucerirea a 10 localități din această regiune. În același timp, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a confirmat că o contraofensivă rusească este în desfășurare în Kursk.